Salvati Copiii: Romania e prima in Europa la numarul de mame minore. Stam mai prost chiar si ca Djibouti sau Botswana

Joi, 01 Iunie 2017, ora 12:05
9451 citiri
Salvati Copiii: Romania e prima in Europa la numarul de mame minore. Stam mai prost chiar si ca Djibouti sau Botswana
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania este lider in Uniunea Europeana la numarul de copii cu mame care au intre 10 si 17 ani si unul dintre liderii la numarul de decese ale copiilor sub 5 ani. Aceasta este realitatea din tara noastra, de Ziua Copilului.

Cele mai recente date Eurostat, cele din 2015, arata ca in Romania s-au inregistrat 9.282 de nasteri cu mame care au intre 10 si 17 ani. Asta inseamna 4,7 la suta din totalul nasterilor din 2015, se arata intr-un comunicat Salvati Copiii, remis joi Ziare.com.

676 de mame foarte tinere aveau intre 10 si 14 ani, deci practic niste copii cu copii. In plus, se inregistrau 34 de nasteri la 1.000 de adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, in acel an.

Doar in Bulgaria si in Georgia este o rata mai mare de nasteri in randul adolescentelor - 36,8, respectiv 38,3 la 1.000 de adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, in acel an.

In plus, potrivit comunicatului, Romania se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) sau Mauritius (28,3).

"Aceasta situatie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca a devenit urgenta adoptarea unei strategii nationale pentru a asigura accesul la educatie sexuala si consiliere privind sanatatea reproductiva pentru tinerele si adolescentele din tara", se arata in comunicat.

In ce priveste rata de decese in randul copiilor, Romania este printre primele si aici in UE - 11,1 decese la mie in cazul copiilor sub 5 ani.

"Lipsa unei acoperiri cu servicii medicale universale, precum si lipsa unei alimentatii suficiente si o calitate slaba a apei potabile ii expun pe cei mai dezavantajati copii la un risc foarte ridicat de deces.

Aceste cauze sunt valabile si pentru Romania, care se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub cinci ani, doar Moldova si Albania avand rate mai ridicate. Prin comparatie, rate de patru ori mai mici inregistreaza Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia si Slovenia", se arata in comunicat.

In ce priveste abandonul scolar in ciclul primar si gimnazial, rata in Romania este de 12,1 la suta, fiind depasita doar de Moldova (17,9%) si Macedonia (13,1), la nivel european. Doar Malta mai inregistreaza o rata de peste 10 la suta.

Un alt aspect foarte ingrijorator este cel legat de casatoria foarte timpurie. Astfel, in Romania, 6,7% dintre adolescentii cu varsta intre 15 si 19 ani erau casatoriti, la nivelul anului 2015. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) si Bulgaria (8,4%) inregistreaza valori apropiate, in Europa, transmite Salvati Copiii. Media europeana este de aproximativ 2%.

"Romania ocupa locul 52 din 172, sub tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania, potrivit unui raport al organizatiei internationale Save the Children, care include un index global al tarilor unde copilaria este mai mult sau mai putin amenintata.

Dintre membrii Uniunii Europene, doar Romania si Bulgaria nu figureaza in topul clasamentului format din 37 de tari cu scoruri mari sau foarte mari in ceea ce priveste sanatatea, nutritia, educatia si protectia copiilor.

La nivelul cel mai de jos se situeaza Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africana si Somalia. La polul opus, tarile in care copilaria este cel mai putin amenintata sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda si Suedia, toate aflate in Europa", mai transmite comunicatul.

Raportul mai arata, referitor la Romania, ca:

  • 1 din 2 copii se afla in risc de saracie sau excluziune sociala;
  • 282.000 de copii nu merg la scoala, adica 1 din 12 copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 17 ani;
  • 1 din 15 fete cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani se casatoreste;
  • 2.000 de copii mor anual, inainte de a implini 5 ani, iar majoritatea deceselor ar putea fi prevenite.

F.N.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#raport Salvati Copiii Romania, #mame copii Romania, #mortalitate infantila Romania, #abandon scolar Romania , #copii