UNICEF: 20.000 de copii in orfelinatele din Romania. Stam mai bine ca media regiunii

Joi, 01 Iunie 2017, ora 16:46
8466 citiri
UNICEF: 20.000 de copii in orfelinatele din Romania. Stam mai bine ca media regiunii
Foto: Facebook/ UNICEF

Aproximativ 20.000 de copii traiesc in institutii rezidentiale - orfelinate - in Romania, numar insa de cinci ori mai mic decat imediat dupa Revolutie. La nivel mondial, numarul oficial este de 2,7 milioane, dar ar putea fi mult mai mare.

"Din anii 1990, Romania a reusit sa reduca numarul de copii aflati in institutii de tip rezidential de la aproximatv 100.000 la 20.000 in 2016. In tara noastra, rata copiilor care traiesc in institutii rezidentiale este de 578 copii/100.000", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com de UNICEF.

"Pana in 2020, Romania s-a angajat sa inchida peste 180 de institutii traditionale si, astfel, sa reintegreze o treime dintre copiii institutionalizati intr-un mediu familial.

Impreuna cu Banca Mondiala, UNICEF sprijina Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie sa dezvolte un plan de actiune detaliat si sa mobilizeze finantare de la bugetul de stat si din fonduri europene", mai transmite comunicatul.

In ce priveste Europa Centrala si de Est, aici este cea mai ridicata rata din lume in ce priveste copiii institutionalizati - 666 copii/100.000, de 5 ori mai mult decat media globala de 120 copii/100.000.

Acestea sunt estimarile UNICF, publicate joi, de Ziua Internationala a Copilului, in studiul "Abuzul si neglijarea copiilor".

Totusi, mai arata documentul, este posibil ca aceste cifre "sa reprezinte doar varful aisbergului, in majoritatea tarilor analizate regasindu-se lacune mari in materie de colectare a datelor si evidente corecte".

Asta pentru ca "in multe tari lipseste inca un sistem functional care sa asigure o imagine corecta a numarului de copii aflati in serviciile de ingrijire alternativa", iar "statisticile oficiale nu reflecta decat o mica parte din numarul real de copii ingrijiti in institutii de tip rezidential, si, adesea, copiii din centrele private nu sunt luati in calcul". Estimarea UNICEF are la baza date din 140 de tari.

"In ingrijirea de tip rezidential, cum ar fi institutiile sau orfelinatele, copiii care sunt deja vulnerabili ca urmare a separarii de familie sunt expusi unui risc crescut de violenta, abuz si consecinte care le afecteaza pe termen lung dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala", spune Cornelius Williams, director Protectia Copilului, UNICEF.

Potrivit studiului, principalii factori de risc ce duc la plasarea copiilor in astfel de institutii rezidentiale sunt familia dezorganizata, problemele de sanatate, furnizarea slaba sau inegala de servicii sociale, dizabilitatile si saracia.

Citeste si

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#copii orfelinate Romania, #UNICEF copii orfelinate, #copii institutionalizati Romania , #copii