6 iunie 1944 - cea mai lunga zi din istorie

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 18:20
15028 citiri
6 iunie 1944 - cea mai lunga zi din istorie
Generalul Eisenhower

6 iunie 1944 este cunoscuta drept "cea mai lunga zi" din istorie. Debarcarea aliatilor in Normandia a insemnat inceputul sfarsitului dictaturii lui Hitler. Pretul a fost insa imens.

Potrivit ultimelor cercetari, in seara zilei de 6 iunie, peste 4000 din cei 150 000 de soldati americani nu mai erau in viata.

"La sase si jumatate s-a prabusit lumea. Vaporul nostru a fost lovit de cel putin doua obuze, daca nu trei", isi aminteste Grant Gullickson, masinistul-sef al navei militare USS Corry, pe atunci in varsta de 23 de ani, de parca ar fi fost ieri.

"Daca ati vazut in filmul 'Salvati soldatul Ryan', secventa in care sunt toti in apa, va puteti imagina cum a fost pe Corry", adauga el, citat de Deutsche Welle.

Multi americani nu mai stiu cu exactitate ce anume s-a intamplat atunci, dar infatisarea destinului unui soldat individual face ca intregul eveniment sa devina din nou palpabil, explica profesorul universitar Ronald H. Spector de la universitatea George Washington:

"Fascinatia oamenilor pentru acest eveniment se datoreaza pe de-o parte faptelor eroice ale soldatilor, iar pe de alta decurge din suferintele imense indurate de soldati, din care multi si-au dat viata. Au avut loc si inainte si dupa Ziua-Z numeroase fapte eroice si disperate, dar ele nu ne inspira fantezia in egala masura".

Obama: Oameni obisnuiti au gasit forta sa realizeze ceva extraordinar

Presedintele SUA, Barack Obama, a participat, sambata, la festivitatile comemorative din Normandia. De pe urma prezentei sale pe plajele normande, el poate profita si pe plan intern, semnalizand ca sprijina armata americana, ca este alaturi de veterani si ca omagiaza trecutul

'Bravura' fortelor aliate a 'schimbat cursul secolului al XX-lea', a declarat sambata presedintele american Barack Obama la Colleville-sur-mer, in nord-vestul Frantei, in cadrul manifestarilor prilejuite de implinirea a 65 de ani de la Debarcarea Aliatilor in Normandia, relateaza AFP.

'Prieteni si veterani, ceea ce nu putem sa uitam - si ceea ce nu trebuie sa uitam - este ca Debarcarea a fost un moment si un loc unde bravura si generozitatea unor oameni au permis schimbarea cursului unui intreg secol', a declarat Obama la cimitirul american din Colleville, care domina Omaha Beach.

'Cand pericolul era maxim, in circumstantele cele mai sumbre, oameni care se considerau obisnuiti au gasit, in ei, forta sa realizeze ceva extraordinar', a adaugat el in discursul sau.

Pentru presedintele Obama, Debarcarea fortelor aliate pe plajele din Normandia, la 6 iunie 1944, a schimbat cursul celui de-al doilea razboi mondial si a permis eliberarea Europei occidentale de sub jugul Germaniei naziste.tarii sale.

Putina istorie

In dimineata zilei de 6 iunie 1944, trupele Aliatilor au lansat, incepand de la ora 06:25, invazia al carei obiectiv era eliberarea Europei de fortele naziste. Invazia a inceput pe o portiune de 65 kilometri de plaja, in nord-estul Frantei, si s-a incheiat in luna mai a anului urmator, cand Germania a semnat la Berlin capitularea neconditionata.

Debarcarea din Normandia a fost o dispunere de forte militare spectaculos coordonate, implicand trupele Aliatilor pe uscat, pe mare si in aer. Sub numele de cod "Operatiunea Overlord", (la inceput denumita operatiunea Round-up) aceasta a fost una dintre bataliile cruciale purtate in cel de-al doilea razboi mondial.

Marina a realizat un baraj de suport pentru asaltul vehiculelor-amfibie ale armatei, iar trupe speciale ale Aliatilor au fost parasutate mult in interiorul teritoriului inamic, pentru a ataca din spate fortele Axei. Aproape 6.500 de vase au debarcat la tarm peste 130.000 de soldati ai Aliatilor, pe cinci portiuni diferite de plaja, stabilind astfel o pozitie de forta in Normandia.

Pe data de 25 august 1944 - dupa 11 saptamani de lupta si 600.000 de victime - trupele Aliatilor au eliberat Parisul. Germanii au fost siliti sa se retraga - o retragere care nu avea sa se opreasca pana cand trupele naziste nu au ajuns la Berlin. (M.M.)

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#6 iunie 1944, #Ziua Z, #Eisenhower, #Obama Normandia , #frauda
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
FITI VIGILENTI ! FITI INTELIGENTI ! NU VOTATI CU HOTII SI MINCINOSII DIN PD-L SI PSD !