In ciuda crizei, 70.000 romani se muta in case noi

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 12:20
4175 citiri
In ciuda crizei, 70.000 romani se muta in case noi

Desi ritmul constructiilor a scazut dramatic, aproximativ 70.000 de romani se vor muta, pana la jumatatea acestui an, in locuinte noi, reiese din raportul "Piata imobiliara in 2008", realizat de Comisia Nationala de Prognoza.

Potrivit acestuia, la jumatatea anului trecut numarul locuintelor aflate in executie era de 140.836, in crestere cu aproximativ 30% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

"Daca presupunem ca timpul mediu de executie a lucrarilor pentru o locuinta este de aproximativ 1 an, atunci in urmatorul an vor fi livrate pe piata in jur de 50% dintre acestea, ceea ce inseamna ca peste 70.000 locuinte noi vor fi terminate pana la finele semestrului I din 2009", se arata in studiul citat.

In intervalul ianuarie - iunie 2008 cele mai multe locuinte terminate au fost realizate din fonduri private (94,6%). CNP a mai descoperit ca in prezent, in Romania se construiesc 2,2 locuinte/1.000 de locuitori pe an, fata de anul 2004 cand media era de 1,4 locuinte/1.000 locuitori.

Aceasta evolutie este generata de increderea in piata imobiliara din Romania, de cresterea nivelului de trai, de fondurile aduse si investite de catre muncitorii romani din strainatate, precum si de orientarea dezvoltatorilor imobiliari spre terenuri ieftine.

In ce priveste locuintele finalizate, in semestrul I din 2008 s-au finalizat 22.253 locuinte, comparativ cu 16.926 in semestrul I din 2007 si cu o medie anuala de 28.504 locuinte in perioada 2001-2004. Mai mult de jumatate dintre locuinte au fost date in folosinta in mediul rural, spre deosebire de semestrul I din 2007, cand aceasta se intampla in centrele urbane.

Raportul elaborat de CNP a mai scos in evidenta faptul ca in ultimii ani, constructiile au reprezentat sectorul cu cea mai pronuntata expansiune, ajungand in anul 2007 sa aiba o contributie de 9,1% la crearea PIB.

In prezent, Romania are unul dintre cele mai dinamice sectoare din intreaga Uniune Europeana.

Eurostat, care a centralizat date pentru 13 din cele 27 de state membre, arata ca, in timp ce in intervalul scurs de la inceputul anului sectorul constructiilor a scazut pe ansamblul UE cu 0,04%, iar in tarile din zona euro cu 1,5% ca urmare a crizei financiare internationale, Romania a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere, care depaseste substantial cea de-a doua clasata respectiv Slovenia (22,6%).

Cea mai mare crestere (33,2%) a fost inregistrata pe segmentul constructii nerezidentiale, datorita accentuarii, indeosebi in marile orase, a tendintei de externalizare a spatiilor industriale, de depozitare si comerciale, dar si modernizarii unor scoli si construirii unor sali de sport.

Vlad Voiculescu

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#romani case noi, #constructii locuinte , #stiri Nationala Romaniei