95 de ani de la nasterea Mariei Tanase

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 21:00
6001 citiri
95 de ani de la nasterea Mariei Tanase

Se implinesc 95 de ani de la nasterea Mariei Tanase, cantareata de muzica populara a carei personalitate artistica va ramane pentru multa vreme de neatins.

Glasul sau unic, greu de asemanat cu al altui interpret, prezenta scenica exploziva, alura spirituala pe care o degaja, cunoasterea amanuntita a folclorului muzical din diferite zone, chiar cercetarea folclorica intreprinsa, mobilitatea extraordinara pe care o avea in abordarea unor specii diferite de cantece, ce presupun schimbarea rapida de registru vocal si interpretativ, sunt trasaturi care au impus-o si cu care a uimit lumea intreaga, comenteaza AmosNews.

De la mahala la glorie

Nascuta la 25 septembrie 1913 in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, intr-o casa de pe strada Livada cu duzi, Maria Tanase provenea, dupa mama, dintr-o familie originara din Carta (Sibiu).

Tatal, florarul Ion Coanda Tanase, era oltean, de pe Valea Amaradiei, din satul Mierea. Oameni simpli, harnici, cu mult bun-simt, parintii Mariei Tanase aveau un cult pentru frumos si erau mari iubitori de muzica.

La opt ani, viitoarea cantareata apare pe se scena Caminului Cultural "Caramidarii de Jos" din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an scolar. (Amanuntul ne face sa ne gandim comparativ la ceea ce se intampla astazi cu fostele camine culturale, cele care nu sunt decat imobile degradate, cu lacate ruginite pe usa. Dar sa trecem, sa nu umbrim amintirea marii artiste cu imagini care vorbesc de fapt despre degradarea sociala.).

Retrasa de la liceu din cauza dificultatilor materiale, Maria Tanase este introdusa de ziaristul Sandu Eliad in cercul unor tineri intelectuali care intuiesc talentul sau iesit din comun.

Cariera ei scenica incepe in anii '30. Debuteaza la 2 iunie 1934 pe scena Teatrului "Carabus" din Bucuresti, in revista "Carabus-Express", cu pseudonimul Mary Atanasiu, dat de Constantin Tanase, care o sustine dar consacrarea avea sa vina in 1938 cand inregistreaza pe disc primele cantece pentru Societatea Romana de Radio.

Discurile vor fi distruse de legionari in 1940, pretextul fiind ilar: Maria Tanase ar distorsiona folclorul autentic. Adevaratul motiv era de fapt prietenia care o lega de Hary Brauner, eminent etnolog si folclorist, si de poetul Stefan Roll.

Din pacate s-au pierdut atunci si matritele discurilor Casei Columbia, care ar fi fost documente pretioase pentru interpretarile Mariei Tanase din prima sa perioada. in 1940 cantecele de petrecere, unele dintre ele aflate in repertoriul Mariei Tanase, fusesera interzise de legionari.

In 1938 Maria Tanase a participat la Expozitia Mondiala de la Paris, reprezentand Romania. Printre participanti se afla si Constantin Brancusi. E limpede ca Maria Tanase era deja recunoscuta printre marile valori ale artei interpretative romanesti.

A urmat perioada sa de glorie, doua decenii si jumatate in care a cantat si inregistrat un veritabil tezaur de piese populare, in compania muzicienilor de elita ai genului.

Trasaturile autenticitatii

Indrumata cu daruire in primii ani de Hary Brauner, care i-a deschis un orizont cuprinzator in cunoasterea elementelor stilistice si de folclor comparat, Maria Tanase a ajuns sa aiba un repertoriu amplu, probabil cel mai amplu intre cantaretii de gen, si sa afle trasaturile esentiale pentru redarea autenticitatii.

Nicio contrafacere, niciun accent din alta zona stilistica, nicio culoare nepotrivita nu pot fi observate in interpretarile sale. Era neobosita, cantand in tara si in turnee, cu o bucurie si o risipa de energie greu de intalnit. Avea in preajma adevarati maestri si descoperea mereu si promova talente, care aveau sa devina nume consacrate in muzica populara.

Din fericire, in ciuda libertatilor pe care si le lua, ca orice mare artist, nu a avut de suferit in perioada stalinista. Maria Tanase depasise de mult sfera obisnuitului. in 1955 a primit Premiul de Stat, iar in 1957 titlul de "artist emerit".

A cantat pana in ultimul moment, in ciuda bolii care se gravase (cancer la san). La 19 iunie 1963, a sustinut ultimul spectacol, la Hunedoara, pentru ca dupa trei zile, in 22 iunie, la ora 14:10, sa inceteze din viata in casa natala.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Maria Tanase, #biografie, #moarte, #95 ani , #experiment