Alegeri anticipate in Republica Moldova

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 12:55
4516 citiri
Alegeri anticipate in Republica Moldova
Foto: unimedia.md

Sperantele a milioane de moldoveni s-au implinit miercuri: comunistii nu au reusit sa convinga nici un deputat al opozitiei sa voteze pentru candidatul lor la presedintie, pentru a doua oara la rand, asa ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul trebuie sa se dizolve si vor fi organizate alegeri anticipate.

Valeriu Sava, presedintele comisiei speciale pentru alegerea presedintelui R. Moldova a dat vestea cea buna: "Numarul total de buletine de vot eliberate - 60. Zinaida Greceanii - 60, Andrei Neguta - 0".

Intrucat la votare au participat doar 60 de deputati, presedintele nu a fost ales, la fel ca si la data de 20 mai. "Exista circumstante care duc la dizolvarea parlamentului R. Moldova de legislatura a XVII", a spus Vladimir Voronin.

Rezultatul celei de-a doua runda de vot demonstreaza ca nici unul dintre deputatii celor trei partide de opozitie parlamentare nu a fost convins sa voteze pentru un presedinte propus de comunisti, cu toate ca puterea moldoveana a facut toate eforturile in acest sens.

Cu cateva zile inainte de vot, se zvonea ca "votul de aur" care ar aduce victoria comunistilor ar costa intre 3 si 5 milioane de dolari si ca deputatii opozitiei sunt amenintati ca li se vor rapi copiii.

Mai mult, presedintele Parlamentului, Vladimir Voronin, a convocat, inainte de noua runda de vor, o serie de negocieri cu partidele de opozitie, pentru a le convinge sa colaboreze.

Nici unul dintre liderii opozitiei nu a "profitat" insa de mana intinsa de Voronin. Drept rezultat, nici un deputat al opozitiei nu s-a apropiat de urna de vot.

Vladimir Filat, presedinte PLDM, a tinut sa spuna, dupa anuntarea rezultatului, ca "cetatenii nu au dorit ca votul lor sa contribuie la intaurarea unui vot autoritar. Avem un respect deosebit fata de valorile cetatenilor.

Masina comunista doreste sa demonstreze ca nu este vinovata de situatia creata. (Televiziunea) Moldova 1 inca nu s-a oprit din campania electorala. Participarea noastra la alegerea noastra ar fi legimitat fraudarea alegerilor si sa aprobam toate provocarile, respresaliile si torturile guvernarii.

Am fi devenit complici la aceste crime", scrie Unimedia.

Ramane de stabilit data noilor alegeri anticipate, care ar putea consfinti incheierea guvernarii comuniste in Moldova, dupa opt ani.

Ce urmeaza?

Potrivit articolului 78 din Constitutia R. Moldova, daca noul sef al statului nu este ales nici in cadrul alegerilor prezidentiale repetate, atunci Presedintele in exercitiu dizolva prin decret Parlamentul si prin acelasi decret stabileste data alegerilor parlamentare anticipate.

Presedintele Parlamentului, Vladimir Voronin, a declarat anterior ca in calitate de Presedinte in exercitiu, inainte de a semna decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVII-a, va numi un nou premier, noteaza Omega.

"Componenta noua a Guvernului va fi numita indiferent de situatia cu privire la alegerile prezidentiale. Chiar daca vom fi impusi sa organizam alegeri anticipate, primul lucru pe care il vom face este sa numim noua componenta a Cabinetului de Ministri, pentru ca tara are nevoie de guvernare", a subliniat Voronin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri presedinte Moldova , #al Qaida