"Am crezut ca sunt teroristi", spune o israelianca, despre descinderea de la Sabyc

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:47
3011 citiri
"Am crezut ca sunt teroristi", spune o israelianca, despre descinderea de la Sabyc
Foto:AFP

O a doua pacienta israeliana aflata la clinica Sabyc in timpul descinderii de duminica se plange de brutalitatea politistilor romani, dupa ce o prima pacienta declarase luni ca va da in judecata statul roman.

O israelianca in varsta de 45 de ani, identificata de cotidianul Haaretz prin initiala N., se afla la clinica Sabyc in timpul raidului si a fost arestata, dar s-a putut intoarce in tara sa marti.

"Am crezut ca sunt teroristi care ne vor omori", a spus ea, referindu-se la raidul politiei. Potrivit ei, imediat ce tratamentul la care era supusa s-a incheiat, a fost ridicata cu brutalitate si dusa la politie.

O alta pacienta, identificata drept V., spune ca politia a patruns in incapere in timp ce era supusa unui tratament la care participau dr. Natan Levit, suspectat de implicare, si directorul laboratorului, medicul israelian Genia Ziskind. Pacienta a anuntat ca va da in judecata autoritatile romane.

V. a venit in Romania la clinica Sabyc la recomandarea adjunctului departamentului de fertilizare in vitro de la Centrul medical Bnei Zion de la Haifa, dr. Ilan Calderon. "Mi-a spus ca donatoarele sunt studente tinere, ca tratamentul va implica niste costuri si de ce. A spus ca din cauza medicamentelor care li se dau donatoarelor, a timpului petrecut prin spitale de acestea si anesteziilor. Evident, am inteles ca nu faceau acest lucru gratis", a povestit ea.

Nu este clar daca aceasta pacienta care ameninta cu un proces este aceeasi care facuse amenintari similare in presa israeliana de luni. Yarden, in varsta de 44 de ani, spusese ca nu numai ca ea si alte paciente au fost umilite de politia romana, dar ca le-au fost furate lucruri de valoare si bani la sectia de politie. "Ne-au deschis gentile si au luat tot ce era inauntru, bani sau telefoane mobile. Unii au ramas fara 4.000-5.000 de euro", a spus femeia, care a precizat ca s-a adresat Ministerului israelian de Externe si Consulatului general din Romania, cerand ajutor pentru a-si recupera banii, insa nu a primit niciun raspuns.

Femeia a vorbit si despre "tratamentul brutal" la care s-a dedat politia romana, vorbind despre "batai, injurii, amenintari".

Consulul general israelian in Romania, Lily Ben Harush, a declarat pentru Ynet ca intentioneaza sa discute cu toate persoanele arestate si sa verifice acuzatiile.

Pe de alta parte, cumnatul unuia dintre medicii israelieni retinuti in Romania in acest caz a declarat marti ca are incredere ca acesta va fi eliberat curand. Sotia dr. Harry Mironescu (Miron), retinut impreuna cu fiul sau Yair, a sosit in Romania luni dimineata.

Barbatul a mai spus ca Miron lucra in Romania de mai bine de 20 de ani si recent i se alaturase si fiul sau, dupa ce a studiat Medicina in Romania si s-a specializat in chirurgie plastica. "Este un om bun, nu un infractor. Pot sa spuna orice, dar suntem siguri ca va pleca din Romania ca om nevinovat".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ovule clinica Sabyc, #Sabyc clinica israeliene, #politie arestari Sabyc , #frauda