Ambasadorul Marii Britanii: Romania mai are multe de facut in lupta anticoruptie

Luni, 09 Iunie 2008, ora 14:23
1998 citiri
Ambasadorul Marii Britanii: Romania mai are multe de facut in lupta anticoruptie

Ambasadorul britanic Robin Barnett a declarat ca Romania a facut progrese in lupta anticoruptie, dar ca mai raman multe de rezolvat, el aratandu-se optimist cu privire la eforturile tarii noastre pe viitor.

"Sunt un prieten foarte constant al Romaniei si sunt optimist, iar in viitor vom face un proiect pentru lupta impotriva schimbarilor climatice. Romania a facut un progres important in lupta anticoruptie, desi n-o sa-i fie usor sa-si schimbe mentalitatea, dar sunt convins ca in viitor o sa faceti progrese", a declarat luni ambasadorul britanic (foto), informeaza NewsIn.

Ambasadorul britanic Robin Barnett a afirmat ca Romania va fi sprijinita in continuare prin fonduri europene, chiar daca programul bilateral cu Marea Britanie "Fondul Oportunitatilor Globale - Europa reunita" a fost finalizat.

Acesta a mai afirmat ca Marea Britanie va continua sustinerea reformelor, in primul rand prin contributia directa la bugetul european, din care Romania va putea accesa 30 de miliarde de euro pana in 2013.

"Chiar daca programul GOF se va incheia, asistenta bilaterala va putea continua intr-un format trilatateral. De exemplu, Marea Britanie lucreaza in parteneriat cu alte state membre ale Uniunii Europene, cu Romania in acest caz, pentru a sprijini noii candidati la aderare, cum ar fi tarile din zona Balcanilor", a declarat ambasadorul Robin Barnett.

Acesta a mai sustinut ca expertii britanici vor continua sa lucreze pe proiecte de twinning in domenii cheie din Romania, cum ar fi accesarea fondurilor structurale, legislatia antitrust si cea a ajutoarelor de stat, precum si consolidarea sistemului de probatiune.

Ambasadorul britanic a amintit si de doua proiecte recente dintre Marea Britanie si Romania, unul privind combaterea coruptiei in administratia publica, proiect in valoare de 1,3 milione euro, si al doilea in valoare de 600.000 de euro. Acesta din urma se doreste un sprijin pentru ca DNA sa isi sporeasca abilitatile de investigare a infractiunilor economice foarte complexe.

Fondul Oportunitatilor Globale, incheiat luni printr-o conferinta de presa organizata de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, a finantat, din 2004 si pana in prezent, peste 40 de proiecte bilaterale in valoare de aproape 4 milioane de euro.

Domeniile prioritare de asistenta pentru Romania au fost reforma in justitie, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE si securizarea frontierelor.

"Ne-am concentrat asistenta tehnica si financiara pe crearea unui sistem judiciar mai eficient si mai transparent, pe cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, mai ales la nivel local, pe sensibilizarea opiniei publice fata de problema platilor informale, sau mai bine zis a spagii, si fata de drepturile tuturor minoritatilor", a declarat britanic Robin Barnett.

In cadrul conferintei, au fost premiate 20 de proiecte de succes din programul GOF.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Armata americană nu vrea să spună cine a câștigat o luptă de referință în lumea reală între un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un avion cu echipaj uman, invocând...
#fonduri, #lupta, #investitie, #progres, #anticoruptie, #Robin Barnett , #frauda