America, urmatoarea Rusie?

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 23:48
5610 citiri
America, urmatoarea Rusie?
Foto: Mosnews.com

Influenta pe care oamenii de afaceri din domeniul financiar din Statele Unite o au in politica i-a determinat pe unii analisti sa afirme ca SUA ar putea fi o noua Rusie.

Fostul economist sef al Fondului Monetar International, Simon Johnson, compara "oligarhia financiara" din Statele Unite cu elitele afacerilor din tarile emergente, scrie Financial Times.

"Avand in vedere cat de adanca si subita a fost criza economica si financiara din SUA, este socant cat de mult seamana cu ceea ce am vazut, recent, pe pietele emergente", spune Johnson.

Asemanarile sunt evidente: infuzii masive de capital strain, crestere puternica a creditelor, dar si a preturilor activelor, in special a celor imobiliare, urmate de prabusirea intregului sistem.

"Insa exista similaritati mai deranjante: finantistii din Statele Unite au jucat un rol principal in crearea crizei, facand pariuri din ce in ce mai mari, cu acordul guvernului, pana la inevitabilul colaps", spune Johnson. "Mai mult, datorita imenselor averi create de sistemul financiar, bancherii au ajuns sa aiba greutate in luarea deciziilor politice", adauga fostul economist sef al FMI.

Tot sistemul financiar este vinovat si de intarzierea in redresarea situatiei economice. Acestea nu recunosc adevarata valoare a pierderilor inregistrate, de frica insolventei, rezultand intr-un comportament coroziv: bancile fie nu mai crediteaza, fie fac investitii cu un grad foarte mare de risc, sperand in castiguri mari pe termen mediu, care probabil nu vor veni niciodata.

"In orice caz, economia va suferi in continuare, iar activele bancare se vor deteriora si mai rau, fiind astfel creat un ciclu destructiv", comenteaza Johnson.

Refuzul institutiilor bancare de a face publice adevaratele pierderi , dar si abilitatea de imprumuta bani in propria sa moneda, face mult mai usoara "acoperirea" situatiei precare, decat in cazul economiilor emergente, transformand criza intr-o "boala" economica de lunga durata, crede Johnson.

Totusi, exista diferente foarte importante intre Rusia si SUA. In economia emergenta a primei, coruptia se desfasoara la scara larga. In SUA, influenta vine atat din partea unui sistem de convingeri foarte puternic, dar si a grupurilor de lobby.

Finantistii credeau ca ce e bine pentru Wall Street este bine si pentru restul lumii, rezultatul fiind un program bipartizan de reguli prost facute, ce s-au extins in toata lumea, avand in vederea influenta pe care o au Statele Unite, comenteaza analistii Financial Times.

Cu toate acestea, autoritatile se tem sa atace Wall Street prea tare, fiind prinse intre interesele elitei financiare, care nu vrea sa vada acest sistem dand faliment, si dezaprobarea opiniei publice fata de finantarea sistemului din banii contribuabililor.

Pentru iesirea din criza, cred analistii, trebuie indeplinite doua lucruri: institutiile financiare trebuie sa devina solvente cu adevarat, iar companiilor private nu trebuie sa li se mai permita sa devina prea mari, rezultand intr-o doctrina socialista, mai degraba, decat capitalista.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#SUA versus Rusia, #Statele Unite socialism, #criza economica sua, #Wall Street criza , #stiri economice