Andronescu vrea sa scoata sigla ministerului de pe diplome

Duminica, 10 Mai 2009, ora 19:56
4020 citiri
Andronescu vrea sa scoata sigla ministerului de pe diplome

Ministerul Educatiei, Ecaterina Andronescu, este de parere ca o posibila solutie pentru cresterea calitatii invatamantului superior din Romania ar fi ca institutia pe care o conduce sa nu mai gireze diplomele universitare.

"Putem sa scoatem sigla Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii de pe toate diplomele pe care astazi invatamantul superior le elibereaza. Scoatem sigla si universitatea iti asuma integral responsabilitatea pentru diploma pe care o da.

Eu cred ca noi, ca minister, avem obligatia sa anuntam pe site-urile oficiale, si ale universitatilor, si ale noastre, rezultatele evaluarilor de la ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior - n.r.) si studentul sa se uite si sa isi aleaga. Sa deschida ochii si sa aleaga, pentru ca, daca el intra intr-o scoala unde la 1.000 de studenti am un profesor, va beneficia de o anumita calitate, iar daca intra intr-o scoala unde la 10 studenti am un profesor, va beneficia de o alta calitate. Sa aleaga in deplina cunostinta de cauza", a opinat Andronescu, duminica, intr-o emisiunea la Realitatea TV.

In opinia fostului ministru al Educatiei, Mircea Miclea, in prezent presedinte al Comisiei prezidentiale pe invatamant, o alta solutie ar fi desfiintarea universitatilor care nu se supun evaluarii ARACIS.

Aceasta solutie este inclusa in proiectul legilor invatamantului pe care comisia prezidentiala l-a prezentat saptamana trecuta.

"In acest pachet de legi este spus explicit ca: unu, daca o instutitie de invatamant superior refuza o evaluare din partea ARACIS sau a unei agentii delegate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii intra in desfiintare, si doi, introducand in aceasta legislatie sanctiuni foarte severe pentru situatiile in care este incalcata asigurarea calitatii, de la demiterea rectorului, pana la desfiintarea universitatii", a precizat Miclea.

Pe langa sanctiunile date institutiilor care nu se supun evaluarii, comisia prezidentiala mai propune, in pachetul de legi, ca posturile didactice sa nu mai fie ocupate de persoane care au plagiat, functiile de conducere in cadrul universitatilor sa nu mai fie ocupate de demnitari, iar rudele de gradul II sa nu mai poata da concurs in aceeasi catedra.

In prezent plagiatul, nepotismul si lipsa de transparenta sunt cele mai grave si extinse probleme ale invatamantului superior din Romania, potrivit unui raport prezentat recent de organizatia Coalitia pentru Universitati Curate (CUC).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sigla minister diplome, #Ecaterina Andronescu plagiat , #stiri Ecaterina Andronescu