Asasinarea oficiala a valorilor

Autor:
Joi, 23 Octombrie 2008, ora 12:21
6526 citiri
Asasinarea oficiala a valorilor
Foto: www.fotomagazin.ro

Elevii si profesorii lupta din greu sa salveze Scoala Centrala din Bucuresti care moare sub ochii lor, ucisa de indiferenta autoritatilor, altfel mereu bocind ca nu au suficiente unitati de invatamant.

Gravitatea acestui caz depaseste insa cu mult problema crizei cronice de spatiu, pentru ca Scoala Centrala insasi e cu mult mai mult decat o scoala obisnuita. E un monument arhitectornic din patrimoniul UNESCO, bucatica din istoria Romaniei pe care nici ministerul Culturii, nici cel al Educatiei si nici primaria nu dau doi bani.

Cladirea s-a nascut in 1890 si este creatia celebrului arhitect Ion Mincu. Multi specialisti spun ca ar reprezenta, de fapt, opera sa cea mai reusita. Este o constructie clasica, cu o curte interioara inconjurata de coridoare si galerii. Imobilul a fost creat special pentru "Pensionatul Domnesc de Demoazele", infiintat de Barbu Stirbey inca din 1852.

In timpul primului razboi mondial scoala a devenit spital, pentru ca in toamna lui 1918 sa se intoarca la menirea initiala. Din 1924 Scoala Centrala capata numele "Scoala secundara de Fete, gradul doi internat", iar peste 4 ani devenea "Scoala Marica Brancoveanu", dupa numele sotiei domnitorului Constantin Brancoveanu.

Comunistii au transformat-o in Liceul Zoia Kosmodemianskaia, initial numai de fete, apoi mixt, de filologie. Nici macar ei nu au lasat insa cladirea sa se degradeze galopant.

Dar Scoala Centrala nu este doar un monument arhitectonic, ci si unul istoric, ce reflecta, prin evolutia sa, schimbarea vremurilor. La inceput a fost un pensionat de fete de demnitari, unde acestea invatau cum sa fie "sotii bune si iubitoare".

Pe masura modernizarii Romaniei, scoala a inceput sa fie tot mai moderna si ea, iar materiile stiintifice au capatat o importanta din ce in ce mai mare. A fost scoala de fete, a devenit scoala mixta, insotind astfel moda vremii.

Vizitarea Scolii Centrale nu este o misiune chiar usoara, din cauza masurilor de securitate drastice, normale la cata violenta musteste in oras. Dar pentru cei care au avut ocazia sa intre in cladire, experienta a fost, cu siguranta, o bucurie reala, ca o excursie intr-o lume normala si temeinic asezata pe o fundatie solida.

Salile generoase, holurile impozante cu geografia lor complexa, aproape misterioasa, vitraliile, lambriurile, boltile impunatoare, toate sunt marturii ale unui alt timp, ale unei alte mentalitati, toate respira calitate si temeinicie.

Trupul Scolii Centrale indura insa si marturiile timpului nostru cu mentalitatile lui cu tot - tencuiala degradata si crapaturile mari din ziduri.

Aceasta este Scoala Centrala pe care, cum spuneam, nici responsabilii din cultura, nici cei din educatie si nici cei ai primariei nu dau doi bani. A fost nevoie de protestul si amenintarile elevilor, ale profesorilor si parintilor, de un adevarat scandal media, pentru ca acestia sa se mobilizeze si sa declanseze licitatiile pentru reparatii.

Culmea, banii necesari reabilitarii exista. Ei provin de la BEI. Trebuie doar accesati si, fiind vorba despre un monument istoric, trebuie desemnati arhitectii care sa supervizeze lucrarile. Greu, nu-i asa? Foarte greu.

Din pacate cazul Scolii Centrale nu este doar un accident nefericit, este simptomatic pentru felul in care autoritatile din toate domeniile si de la toate nivelurile inteleg sa se raporteze la valorile si istoria acestei tari.

Moartea lenta destinata Scolii Centrale vine din mentalitatea viciata a detinatorilor de pixuri de care depinde, pana la urma, prezervarea identitatii unui popor si-asa afectat profund de mistificarile comunismului.

Aceeasi mentalitate permite daramarea caselor boieresti si expensiunea dementa a intereselor imobiliare. Aceeasi mentalitate asasineaza casele memoriale, sufoca orice petec de spatiu verde, batjocoreste personalitatile marcante ale istoriei Romaniei, planteaza statui inepte in locul celor traditionale.

Este mentalitatea care schimonoseste Romania, ii ingroapa istoria si ii ucide identitatea. Sa nu ne miram atunci ca suntem un popor complexat, debusolat in criza de valori si repere pe care tot noi le asasinam.

Singurul punct luminos in aceasta poveste trista este protestul elevilor si al parintilor de la Scoala Centrala. Furia si tenacitatea lor reprezinta o dovada ca macar acolo copiii sunt educati sa respecte valorile autentice. Poate totusi mai exista speranta!

Un polițist din Roman s-a sinucis cu arma din dotare în propria casă. Soția lui l-a găsit fără viață
Un polițist din Roman s-a sinucis cu arma din dotare în propria casă. Soția lui l-a găsit fără viață
Un poliţist în vârstă de 39 ani, din cadrul Biroului Rutier Roman, s-a sinucis, luni după-amiază, cu arma din dotare, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ....
Românul care a deschis o afacere în Vietnam
Românul care a deschis o afacere în Vietnam
Andrei povesteşte cum, după aproape doi ani de locuit în China şi după perindări prin Asia de Sud-Est, a decis să se stabilească în Vietnam. “Când am ajuns aici am încercat să pun...
#Scoala Centrala, #valori, #popor, #roman, #arhitectura, #Ion, #Mincu , #stiri politice