Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Au scazut taxele notariale la tranzactiile cu terenuri si case

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 21:25
6861 citiri
Au scazut taxele notariale la tranzactiile cu terenuri si case

Romanii care vor face tranzactii cu case si terenuri in acest an vor scoate din buzunare mai putini bani pentru taxele notariale comparativ cu anul trecut.

Motivul il constituie reducerea cu pana la 20% a darilor percepute de notari, conform noii grile valabile in acest an. Cele mai mari scaderi se inregistreaza la apartamentele din buricul Capitalei, in grila notariala acestea fiind evaluate la preturi in scadere cu cateva zeci de mii de euro, fata de valoarea din 2008.

Astfel, potrivit Imopedia.ro, grila notariala arata ca anul trecut, pentru un apartament din zona Unirii, cu doua camere construit dupa anul 1990, taxele si impozitele se calculau la o valoare de grila de 220.000 de euro.

Anul acesta valoarea a scazut cu aproape 40.000 de euro, ajungand la 183.000 de euro. In zona Dorobanti - Piata Charles de Gaulle, un apartament cu doua camere, terminat dupa anul 1990 si situat la ultimul etaj, era evaluat anul trecut, in grila de evaluarea a imobilelor la 132.000 de euro.

In 2009, valoarea este mai mica cu 20 de procente, adica 110.000 de euro. Daca in buricul Capitalei, pretul din grila de evaluarea a imobilelor a scazut anul acesta, in general, cu 20% nu putem spune acelasi lucru si despre zonele semicentrale sau de la periferie.

Aici diferentele pot fi si de o mie de euro intre preturile din grila de evaluarea a imobilelor de anul trecut si cea de anul acesta.

Conform aceleiasi surse, in Drumul Taberei, pentru un apartament cu doua camere, construit inainte de cutremurul din '77, pretul de grila este de 77.000 de euro, cu 5% mai mic decat anul trecut, cand a fost stabilit la 81.000 de euro.

In Rahova, pentru un apartament cu doua camere, costruit dupa '90, notarii luau, anul trecut, in calcul un pret de referinta de 83.000 de euro. Anul acesta, cine va cumpara acelasi apartament, va plati taxe notariale mai mici, caci valoarea din grila de evaluare este de 79.000 de euro.

Cea mai mare scadere au inregistrat-o terenurile din Bucuresti, arata Imopedia.ro. In 2008, un teren situate in zona zero, avea o valoare ce varia intre 1.200 si 3.500 de euro pe metru patrat, fata de 2.950 de euro in acest an.

Vlad Voiculescu

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#taxe notariale, #tranzactiile case, #tranzactii terenuri , #imobiliare