Autonomia secuilor: un sicriu

Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 18:29
7061 citiri
Autonomia secuilor: un sicriu
Foto: Flickr

Un tip destept ca Marko Bela, de meserie politician, este, prin urmare, si suficient de parsiv incat sa realizeze ce starneste termenul "proprietate" cand se refera la secui, autonomie teritoriala si lupta. Nimic de spus, gaselnita a reusit.

Comparand Romania cu o firma in care 7 la suta sunt maghiari, deci proprietari, a intins coarda adaugand ca in Ardeal este vorba despre 25 la suta, iar in Tinutul Secuiesc, de 80. In mentalul publicului sau, proprietatea are reverberatii adanci, inseamna lupta si sacrificiu. Doar ca la capat, daca nu esti si suficient de iubitor de oameni, tot ce lasi in urma este un sicriu.

In bocetul dirijorilor de cortegiu, secuii si maghiarii indeasa in el sansa de-a iesi din saracie, isi inmormanteaza linistea, in loc s-o puna la lucru. Cui foloseste?

Niste zapaciti la cheremul unor veleitari

Foloseste politicienilor maghiari si secui, care trag la aceeasi caruta, desi se detesta din tot sufletul. Maghiarii ii privesc pe secui ca pe un popor primitiv, secuii ii privesc pe maghiari ca pe un popor asupritor. Nu se casatoresc intre ei decat printr-un accident nefericit, se fac prosti reciproc, ura este comparabila cu cea la care sunt indemnati si unii, si ceilalti impotriva romanilor.

Nimeni nu le spune celor din Hargita si Covasna ca romanii pot fi niste parteneri, in schimb, sunt folositi de liderii UDMR pentru a depozita, pentru un moment, care-o fi acela, energie. Ca nu se stie, poate va fi nevoie de lupta fizica. Si traind intr-o saracie vecina cu cea din unele judete moldave, oamenii sunt stimulati sa isi puna intrebari. Iar cand deruta ajunge pe culmi, si oboseala paralizeaza limpezimea gandirii, li se servesc simboluri: steag, stema, imn.

Otrava pe post de paine

Cantitatea de simboluri se ingroasa periodic, de cate ori vin alegerile. Se ia pacientul, tinut in tuburi la minima subzistenta, si i se pun in fata imagini cu romani fripti, cauza tuturor relelor, beneficiarii spargerii unui mandru imperiu care a lasat populatia minoritara din Transilvania dezradacinata si in mizerie. Insa ei, politicienii UDMR si CNS, au reteta fericirii: autonomia teritoriala pe criterii entice. Doar asa se vor putea repara drumurile, vor veni investitorii si se vor crea locuri de munca bine platite.

De fiecare data, secuii merg ordonati la vot, iar candidatul maghiar la alegerile prezidentiale isi valideaza calitatea de vataf spiritual peste proprietatea de 7 la suta. El stie mereu ca nu castiga, dar are cu ce sa negocieze. Iar in lupta aflata la orizont conteaza fiecare procent. Acum, mai mult ca niciodata.

A veni un fata secuilor cu un discurs pacifist, cu indemnuri la concordie si colaborare pentru umplerea tuturor frigiderelor ar reprezenta un semnal ca organizatiile minoritatilor nu mai trebuie finantate din exterior, deoarece si-au gasit drumul alaturi de majoritari. Pai cum sa-si piarda resursele?

Nemaivorbind ca oamenii ies la urne doar daca au un sentiment in piept, fie el si acela de teama sau ura. Iar pacea nu starneste nimic. Doar o imensa plictiseala. Deci ramai fara motivul negocierii.

Un scenariu de cosmar

Chestiunea autonomiei secuilor ma intereseaza putin, spre deloc. Cred ca e o falsa problema si sunt tentat sa ma gandesc cum ar fi sa-si puna granite si sa plateasca niste taxe care sa-i usuce, chiar daca in Uniunea Europeana, regulile legate de comert si circulatie sunt foarte clare. Insa am vorbit cu romani care privesc ingrijorati actiunile legate de stema, steag si imn, iar un pensionar din Salaj mi-a spus ca nu mai cumpara paine feliata, deoarece e facuta de brutariile unguresti.

Omul e convins ca UDMR si CNS vor sa obtina o regiune cu statut special, sub arbitraj international. Ca la un moment dat, garzile secuiesti vor ocupa o prefectura, va interveni armata, situatia va scapa de sub control, populatia va cere protectia OSCE si Romania va pierde un teritoriu.

Am fost tentat sa-i raspund ca astfel, organizatiile minoritatilor isi vor pierde obiectul muncii, ca nu vor mai dirija ele ostilitatile, ca acum, deci aceast scenariu e un simplu cosmar. Desi as fi avut un argument validat de istoria ultimilor 20 de ani - e an electoral, UDMR isi negociaza participarea la guvernare - , n-am facut-o. Nu bag mana in foc ca n-ar trebui sa fim mai atenti la ce se petrece in Romania in afara de Elena Udrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Autonomia secuilor, #Marko Bela UDMR , #UDMR