BCR nu mai acorda credite de consum in unele sucursale

Marti, 05 August 2008, ora 07:02
1989 citiri
BCR nu mai acorda credite de consum in unele sucursale

Fraudele si supraestimarea veniturilor au majorat peste asteptari volumul restantelor la creditele fara garantii. Astfel se explica suspendarea acordarii de credite de consum fara garantii clientilor noi la mai multe sucursale ale BCR.

"In unele sucursale nu mai acordam credite de consum negarantate clientilor noi, ci doar celor care au un istoric de credit bun cu BCR. De asemenea, am intarit grilele de scoring pentru aceste produse pentru a taia trendul de crestere a restantelor. Trebuie sa monitorizam reteaua de distributie si sa vedem care sunt sursele trendului negativ", a declarat Bernhard Spalt, vicepresedinte al Erste Bank, citat de Ziarul Financiar.

Seful riscului la Erste, actionarul majoritar al BCR, spune ca una dintre sursele respective tine de frauda, care se manifesta atat la nivelul clientilor, cat si al angajatilor bancii.

"Si banca trebuie sa se intareasca pentru ca sunt cazuri in care procedurile interne nu sunt aplicate corect. In acelasi timp, avem situatii in care clientii si-au supraestimat perspectivele de crestere a veniturilor. Pana la urma este un proces de invatare a ceea ce inseamna responsabilitatea de a lua bani cu imprumut si este responsabilitatea bancii sa educe clientul, sa-i explice ca este important sa nu se supraindatoreze, ce riscuri isi asuma si ce s-ar intampla daca euro ar urca la 4,20 lei, de exemplu."

Erste a implementat la BCR proceduri speciale de comportament cu restantierii, pe trepte de intarziere - 5, 10, 15 zile - pentru a incerca sa normalizeze plata ratelor.

O decizie similara de suspendare a creditului de consum fara garantii imobiliare a luat si OTP Bank la inceputul anului din cauza problemelor cu recuperarea banilor.

Guvernatorul BNR a avertizat recent in privinta incidentei fraudelor din sistemul bancar, mai ales a falsificarii de documente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#BCR, #credite de consum, #suspendare , #credite