Basescu a dat Rusia afara din Balcani, in 2004

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 10:18
3755 citiri
Basescu a dat Rusia afara din Balcani, in 2004

Castigarea alegerile prezidentiale din 2004 ale lui Traian Basescu a marcat momentul decisiv al retragerii Rusiei din Balcani, sustine analistul rus Alexandr Bovdunov in studiul intitulat "Politica externa a Romaniei in raport cu Rusia - sunt oare posibile schimbari?"

"Alegerea presedintelui Basescu a directionat Romania spre SUA si Europa, insa acesta a fost rezultatul sentimentului istoric antirus si prooccidental al populatiei, nu doar o decizie personala", a declarat Michael Radu, expert al Institutului pentru Politica Externa din Philadelphia, pentru Romania Libera.

Radu este de parere ca si guvernul lui Emil Constantinescu a facut acelasi lucru, insa efectele au fost anulate din cauza "originilor comuniste ale lui Ion Iliescu.

Romania s-a asezat in banca puterilor occidentale si nu a procedat la fel ca Grecia care, dupa ce a intrat in Alianta Nord-Atlantica, a continuat sa ramana prietena cu rusii, este de parere Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic.

Momentul de cotitura care a pus Rusia in dificultate in zona Balcanilor a fost amplasarea bazelor americane in Romania.

Romania se declara un avanpost al atlantismului in regiunea Marii Negre si prim-bastion al Europei de Est, iar victoria Rusiei asupra Georgiei a pus regimul "proatlantistului Basescu" intr-o pozitie foarte dificila, pentru ca majoritatea partidelor politice, mai putin PD-L, au vazut in cresterea puterii Moscovei o sansa pentru o schimbare interna in tara, mai este de parere analistul rus Alexandr Bovdunov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#Traian Basescu, #proatlantist, #Rusia, #Romania, #Balcani , #stiri Traian Basescu