Basescu se da in stamba si la Bruxelles, jignind o jurnalista a RFI (VIDEO)

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 23:49
10652 citiri
Basescu se da in stamba si la Bruxelles, jignind o jurnalista a RFI (VIDEO)

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a dat din nou in stamba in relatia pe care o are cu presa. De data aceasta insa, episodul deloc placut a avut loc la Bruxelles, de fata cu toata presa straina care participase la o conferinta de presa, iar "victima" a fost o jurnalista a Radio France Internationale (RFI).

Astfel, dupa incheierea lucrarilor Consiliului European, atat seful statului, cat si seful Executivului Calin Popescu Tariceanu au sustinut o conferinta de presa, la finalul careia Traian Basescu a spus ca nu este timp si pentru intrebari si a promis ca va da detalii in plus referitoare la ce s-a discutat la Consiliu in avion, la intoarcerea spre Romania, informeaza Evenimentul Zilei in pagina electronica.

Trecand peste motivul invocat de presedinte, corespondentul RFI, Mihaela Gherghisan, l-a intrebat pe seful statului daca Romania este dispusa sa renunte la postul de comisar european in cazul in care, pana in 2009, nu se va ratifica in toate tarile UE Tratatul de la Lisabona si va ramane in vigoare cel de la Nisa.

Traian Basescu s-a ridicat de pe scaun si a pornit spre iesirea din sala, fara sa dea un raspuns. Cand a ajuns insa in dreptul jurnalistei care tocmai terminase de pus intrebarea, presedintele Romaniei a batut-o usor pe obraz si i-a "explicat" printr-o exprimare jignitoare de ce nu ii raspunde: "si intrebarile trebuie sa probeze o minima inteligenta". Dupa care a parasit sala in care a avut loc conferinta de presa.

Relatia presedintelui cu reprezentantii mass-media a fost presarata in timpul mandatului sau cu numeroase incidente, apelativele catre presa variind de-a lungul timpului de la "gaozar" la "tiganca imputita".

Replica presedintelui Traian Basescu survine mai multor declaratii la adresa jurnalistilor, cel mai celebru episod, transat in instanta, fiind cel din ziua referenumului, atunci cand seful statului, aflat in masina cu sotia sa si angajat intr-o discutie privata cu aceasta, s-a referit la ziarista Andreea Pana prin formula "tiganca imputita agresiva". Presedintele fusese deranjat de intrebarile insistente ale jurnalistei de la Antena 1, de altfel, el luandu-i telefonul mobil cu care aceasta inregistra.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis, pe 15 mai, recursul presedintelui Traian Basescu impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti, care a respins solicitarea sa de anulare a sanctiunii CNCD pentru afirmatia "tiganca imputita".

Un alt incident s-a produs in timpul unei vizite la un spital din Timisoara, unde seful statului a invitat o ziarista sa se urce pe masa ca sa-i arate practic o metoda de resuscitare pe care tocmai o invatase de la medicii.

Cel mai recent incident a avut loc la inaugurarea unei fa--brici ja-po-neze, la Branesti, in Ilfov, in octombrie anul trecut. Seful statului a fost intrebat de o jurnalista de la Antena 1 cum comenteaza respingerea motiunii de cenzura initata de PSD. Basescu a spus ca discuta aceasta chestiune la Bucuresti. Ziarista a vrut sa se asigure ca, la revenirea la Cotroceni, seful statului va face o declaratie si l-a chestionat din nou: "Deci, ne dati o declaratie la Bucuresti?". Raspunsul presedintelui: "Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem".

Relativ recent este si episodul in care Basescu s-a dezlantuit impotriva majoritatii trusturilor de presa, in timpul unei declaratii la intoarcerea dintr-o vizita oficiala, tot la Bruxelles. Ziaristi tonomat, moguli, mafioti, mincinosi...sunt cateva din cuvintele folosite atunci la adresa jurnalisilor.

Presedintele Traian Basescu acuza presa de campanii impotriva familiei sale si avertiza ca, de acum inainte, va replica la "toate mizeriile" indreptate de mogulii de presa impotriva sa si celor apropiati. Declaratia a fost facuta in contextul in care seful statului dezmintea un articolul din Jurnalului National, potrivit caruia si-ar fi sters datoriile.

Vezi mai jos imagini cu Traian Basescu jignind corespondentul RFI

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
O persoană a fost rănită într-o agresiune cu un cuţit la Gara Bruxelles-Midi luni, 22 aprilie. În urma incidentului, un bărbat a fost arestat, anunţă poliţia belgiană. Potrivit...
#Traian Basescu, #Lisabona, #UE, #Bruxelles, #inteligenta, #jurnalista, #RFI , #presedinte