Basescu si Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 18:36
6223 citiri
Basescu si Basescu

Traian Basescu a vorbit. Din nou. Mult. Si pentru toti. Presedintele a iesit la B1 TV, la emisiunea Nasul, si a vorbit cat a vrut, despre ce a vrut si aproape exact asa cum a vrut. Caci, a repetat-o de mai multe ori, el este un om curajos si responsabil.

Presedintele Romaniei a inceput prin a da jurnalistilor o lectie despre cum ar trebui sa-si faca treaba si cum, totusi, nu si-o fac. Apoi le-a descris si delimitat strict capacitatile si inzestrarile intelectuale. I-a pus repede pe toti, la gramada, pe acelasi calapod al "celor de la care nu are asteptari" - pentru ca, nu-i asa, "de unde nu e, nici Dumneuzeu nu cere"?

De la jurnalisti si trusturile dusmanoase care nu fac decat sa ii truncheze mesajul si sa-i manipuleze vorbele, Traian Basescu a inceput sa traga in tot ce misca si nu se inclina in fata domniei sale.

Presedintele si-a aparat fetele de ura care s-a descarcat asupra lor. Si a facut-o apeland la cele mai adanci sentimente pe care le-ar putea impartasi alti parinti. Celor care inca nu au inteles cum poti sa aduni in cativa ani de avocat stagiar si notar intr-o comuna din Vrancea peste 800.000 de euro si celor care tot nu pricep cum a reusit o fata de pe treptele scenelor de modelling sa descinda direct in Parlamentul European, Traian Basescu le-a spus ca ori nu au copii, ori, daca au, nu si-i iubesc, caci exista si asemenea "nefericite" cazuri.

Ca si cum, daca am avea si ne-am mai si iubi copiii, nu am mai avea voie in schimb sa deschidem gura despre odraslele nimanui, indiferent ce ar face acestea si cati ani ar avea. Ca si cum nu suntem cu totii copiii cuiva! In acest caz, oricine critica pe altcineva: ori nu are copii, ori are, dar nu si-i iubeste.

Aceasta amenintare permanenta a lui "sunteti cu mine sau impotriva mea" a strabatut intreg discursul lui Basescu de la Nasul. Ori te cucerea, ori te enerva si predispunea la sentimente nu tocmai ortodoxe.

Cine i-ar fi ascultat pentru prima oara monologul lui Traian Basescu ar fi putut crede ca acesta este cel mai bun, cel mai sincer si cel mai curajos om pe care l-a vazut vreodata in fruntea unui stat. Acel cineva, "tabula rasa" sa il numim, ar fi putut crede ca nu exista politician mai responsabil si ca se afla in fata unei raritati pe cale de disparitie in timpurile moderne, cand politicienii sunt cunoscuti, mai ales pe plaiurile dambovitene, drept cea mai iresponsabila specie in viata.

A subliniat apasat de cateva ori ca este un om curajos. Ca altfel nu ar vorbi si nu ne-ar deconspira putreziciunea care se ascunde in politica, in administratie, in viata sociala.

Dupa cateva infierari la adresa alde unor "Vanghele, Severin si Nastase", Basescu a continuat seria confesiunilor. Ni s-a destainuit, din nou, cat de responsabil este si a promis ca asa intentioneaza sa si ramana. A urmat un alt apel la curajul domniei sale si la sinceritatea cu care le traieste pe toate, fie ele bune sau rele.

A recunoscut chiar si ca a gresit... Pentru un moment, pana si moderatorul si-a tinut respiratia. El, cel mai responsabil dintre toti, a dat dovada de cel mai curajos act de constiinta si a recunoscut ca a mai si gresit. Pana la urma, sa nu uitam, oameni suntem cu totii. Iar noi, cei care il priveam pentru prima oara, "tabula rasa", sorbeam si credeam fiecare cuvant, traind impreuna cu presedintele emotia unui astfel de moment.

Punctul culminant al transferului de emotie a fost insa cel in care Traian Basescu ne-a informat ca si-a dat seama ca nu este bine ca presedintele sa spuna tot ce gandeste. Dar s-a intamplat, a gresit. Zambetul sau candid ne face sa intelegem cat de uman este sa gresesti.

Am fi putut crede tot ce ne-a spus marti seara presedintele, daca am fi fost cu adevarat niste "tabula rasa". Daca am fi auzit pentru prima oara aceste cuvinte, daca am fi fost primii martori ai acestor confesiuni, daca zambetul inocent si candid al presedintelui nu l-am mai fi vazut de atatea si atatea ori pana acum afisat pe cuvinte si idei care au fost de atunci, iar si iar contrazise si negate si trecute la capitolul greseli.

Am fi putut sa il credem si sa il sustinem orbeste pe Traian Basescu daca nu ar fi fost pentru a nu stiu cata oara cand ne spune ca si-a dat seama ca nu este bine sa spuna tot ce stie si gandeste, dar totusi nu se poate abtine. Am fi putut sa il urmam pe Traian Basescu, daca nu ar fi fost pentru a suta oara cand ne spune ca a gresit, fara ca in schimb sa invete ceva din asta sau sa plateasca intr-un fel sau altul pentru aceste greseli.

Am fi putut sa il credem, daca nu am fi vazut acest spectacol de atatea si atatea ori. Iar dupa spectacol, nimic.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Basescu gresit, #Basescu curaj, #Basescu atac ziaristi , #presedinte