Bauturile light dauneaza grav sanatatii

Marti, 20 Mai 2008, ora 08:28
6992 citiri
Bauturile light dauneaza grav sanatatii

Sucurile care folosesc inlocuitori de zahar prezinta acelasi risc pentru sanatate ca si cele care folosesc zahar in exces.

Specialistii in nutritie contactati de "Adevarul" sunt ingrijorati de soarta tinerilor care consuma produse ce dauneaza sanatatii.

In Romania sunt consumate in special bauturi light pe baza de cola, dar si cele fara cola.

Majoritatea tinerilor prefera o bautura light, care in plus mai e si energizanta, convinsi fiind ca nu contine zahar si, prin urmare, nu ingrasa.

Din nefericire, aceste bauturi contin edulcoranti, cafeina si multipli neurostimulatori.

Ca sa fie la moda, tinerii combina astfel de sucuri cu votca sau alte bauturi tari. Apoi isi aprind si o tigara. Aceasta combinatie este o bomba pentru sanatate.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ,anunta ca, in prezenta alcoolului, edulcorantii din bautura light devin extrem de toxici.

Tinerii sunt cei mai expusi pericolului

Zilnic, unitatile fast-food sunt pline de tineri, dornici sa se relaxeze, la un pahar de bautura racoritoare cu gheata din belsug.

Multi dintre ei consuma bauturi light fara a avea habar ce contin aceste licori si care sunt efectele lor asupra sanatatii.

Profesorul Mencinicopschi considera ca "un produs light vrea sa sugereze consumatorului ca este un produs mai usor, mai dietetic, deci mai sanatos. Insa, de cele mai multe ori, nu e deloc adevarat".

Cercetatorul spune ca, mancand zaharina si aspartam nu numai ca nu slabim, dar ne ingrasam si ne imbolnavim de maladii foarte grave deoarece aspartamul este neurotoxic.

Zaharina a fost interzisa in Statele Unite pentru ca este considerata cancerigena, dar la presiunea producatorilor a fost din nou introdusa.

"Din start, un aliment light ne sugereaza ca produsul are mai putine calorii, daca ne referim la valoarea lui energetica. Pentru a dobandi mai putine calorii, inlocuim adesea grasimile si zaharurile cu edulcorantii. Pentru ca fiecare luat in parte da un gust nu tocmai asemanator cu al zaharului, ei sunt combinati cate trei deodata.

Edulcorantii sunt periculosi pentru efectul lor neurologic. Gustul dulce al bauturii ajunge la creier sub forma unor semnale ca tocmai am consumat ceva dulce. Si sigur ca se asteapta recompensa calorica. Dar ea nu vine, ca n-are de unde! Pentru ca acele calorii care sunt asociate cu gustul de dulce al indulcitorilor naturali nu apar, se creeaza un stres metabolic care, in final, ne imbolnaveste", atentioneaza profesorul.

Teoretic, indulcitorii noncalorici nu au niciun efect asupra masei corporale.

Totusi, "foamea de calorii" pe care o provoaca ne determina sa mancam mai mult, ceea ce duce tot la cresterea in greutate.

Grasimile sunt necesare organismului

Produsele light sunt consumate in special de fetele care tin la silueta. Light inseamna insa nu doar gust dulce fara calorii, ci si un produs cu mai putine grasimi.

"Este total gresit ca tinerele evita sa consume grasimi, mai ales grasimi bune. Din acestea rezulta hormoni, atat de importanti pentru sanatatea lor. Asa ajung fetele sa nu mai aiba nici menstra, sa le cada parul. Aceste copile ajung sa capete boli neuropsihice, pentru ca primul afectat de marca light este creierul, care contine peste 70% grasimi. El este cel mai gras organ", subliniaza profesorul.

Grasimile sunt esentiale pentru sanatatea sistemului nervos.

"Omul este facut din 70 de mii de miliarde de celule. Fiecare celula este invelita intr-o membrana care are doua straturi de grasime. Daca un individ nu consuma grasimi bune, organismul lui se distruge in mod sigur, pentru ca toate celulele raman fara invelis protector", explica cercetatorul.

In bauturile light zaharurile sunt inlocuite cu edulcoranti fara valoare calorica. Cei mai nocivi sunt:

E950 Acesulfam-K este de 130-200 de ori mai dulce decat zaharul si nu are valoare energetica. Doza zilnica admisa este 15 mg/kg corp. Nu este recomandat in curele de slabire, nu poate fi administrat copiilor, femeilor gravide sau care alapteaza.

E951 Aspartam este unul dintre cei mai contestati aditivi alimentari. Puterea de indulcire este de 150-200 de ori mai mare decat a zaharozei. Efectele adverse constatate de-a lungul timpului sunt: ameteli, oboseala, halucinatii, dureri de cap, palpitatii, pierderea memoriei si cancer de creier. Doza zilnica acceptata este de 40 mg/kg corp.

E954 Zaharina nu are valoare calorica. Puterea de indulcire relativa este de 300-500 de ori mai mare decat a zaharozei. Nu este metabolizat in organism, fiind eliminat prin urina. Exista suficiente probe ca zaharina este cancerigena la animale, dar lipsesc datele referitoare la om. Doza zilnica admisa este de 2,5 mg/kg. Intervine in procesul normal de coagulare a sangelui, influenteaza glicemia si functiile digestive, perturbandu-le.

E952 Acid ciclamic are o putere de indulcire de 25-30 de ori mai mare decat a zaharozei. Doza zilnica admisa este de 11 mg/kg corp. Acidul ciclamic provoaca tumori maligne de vezica la sobolani. Are gust remanent amar dar poate fi atenuat daca este amestecat cu alti edulcoranti intensi.

Concluzia este urmatoarea: un produs light este un aliment procesat si dezechilibrant din punct de vedere nutritiona

O alta problema intalnita la tineri este faptul ca imita obiceiurile adultilor.

Daca parintii au obiceiuri alimentare proaste, copilul le va mosteni.

"Am ajuns sa fim prima generatie ai carei copii sunt mai bolnavi decat parintii. Asta e o tragedie, fiindca acesti copii vor da nastere la copii si mai bolnavi decat ei, si tot asa. Pentru ce ne distrugem? Ca sa se imbogateasca niste indivizi inconstienti?", intreaba cu repros profesorul Mencinicopschi.

Sedentarismul ne ucide incet

Sedentarismul, hrana proasta, mancatul in exces, poluarea, fumatul, excesul de bauturi, sare si zahar rafinat sunt pericolele la care este expus omul modern.

"Efortul fizic modeleaza capacitatea insulinei de a transporta glucoza. Omul sedentar capata rezistenta la insulina. Cu alte cuvinte, productia de insulina se defecteaza daca nu faci miscare. In momentul in care devii sedentar scade tonusul muscular, iar creierul nu mai vrea sa comande miscare. Lenea este ca si un drog. In momentul in care efectul drogului s-a instalat, devii dependent", avertizeaza prof. Mencinicopschi.

Cercetatorul atrage atentia ca omul, in vechime, era foarte activ. El ingera 3.800 kcal/zi, dar consuma aproape 3.000 kcal zilnic, deoarece facea multa miscare.

Astazi, omul modern mananca cel putin 3.500 kcal/zi, dar nu mai consuma decat cel mult 100 kcal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
ONU a avertizat miercuri, 17 aprilie, că 30 de ani de progrese în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive sunt în pericol, potrivit AFP. Corpurile femeilor şi fetelor au devenit un...
#pericol, #zahar, #imbolnavire, #suc, #grasime, #light , #sanatate