Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Berceanu: Contractul cu Bechtel este foarte prost pentru statul roman

Marti, 26 Mai 2009, ora 21:18
2428 citiri
Berceanu: Contractul cu Bechtel este foarte prost pentru statul roman
Foto: Antena 3

Contractul dintre statul roman si compania americana Bechtel este foarte prost pentru partea romana si foarte bun pentru constructorul din Statele Unite, sustine ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

"Contractul asta este foarte prost pentru statul roman si foarte bun pentru Bechtel", a declarat Berceanu, marti, la Antena 3.

Ministrul sustine ca ceea ce are Romania cu Bechtel nu se poate numi "contract" pentru ca asta ar presupune un acord care sa ofere drepturi si libertati egale pentru toate partile implicate, or in situatia data statul roman are de indeplinit conditii, iar producatorul american are libertati.

Rezilierea, o varianta proasta

Desi critica contractul cu Bechtel, Berceanu sustine ca Romania ar avea si mai mult de pierdut daca il reziliaza din cauza clauzelor incluse de compania americana in document.

"Rezilierea este o varianta foarte proasta pentru ca cei de la Bechtel si-au luat toate masurile. Daca reziliem, doi ani de zile nu mai avem voie sa facem nimic, vor sa ne plimbe la Londra, cu toti avocatii lor. Am intrebat si eu pe toata lumea si mi s-a spus ca e foarte complicat", potrivit lui Radu Berceanu.

Ministrul a povestit ca oficialii romani au negociat cu Bechtel pe baza unei variante de contract in limba engleza, "iar in zece zile nu ai timp nici sa traduci, dar sa-l citesti".

In acest context, pedelistul a tinut sa precizeze ca nu poate sa faca de doua ori mai mult decat e posibil, asa cum se asteapta romanii, pentru ca nu e magicianul Houdini.

Acordul cu Bechtel, printre putinele prin incredintare directa

Totodata, seful Transporturilor a explicat si de ce Uniunea Europeana scoate ochii Romaniei din cauza acordului cu producatorul din Statele Unite: pentru ca este unul dintre putinele contracte care s-a incheiat prin incredintare directa.

"D-aia UE ne scoate pe nas aceasta chestiune. 'Cum n-aveti bani, ca ati dat prin incredintare directa atatea milioane firmei Bechtel?'", a mai spus Berceanu.

In ciuda conditiilor vitrege ale Bechtel, ministrul Transporturilor a dat asigurari, pentru a doua oara, ca Romania va avea cei 42 de kilometri de autostrada gata pana la sfarsitul anului, cu sau fara Bechtel. Daca nu, isi va da demisia!

Sper sa-l vedem pe Mircea Badea cu pene pe fund

Berceanu nu a uitat nici de promisiunea lui Mircea Badea, care a spus ca va merge gol prin Piata Victoriei cu pene de paun "in fund" daca Romania va avea vreodata autostrazi, si a spus ca asteapta s-o vada si pe asta.

"Eu sper sa-l vedem pe Mircea Badea cu pene pe fund in Piata Victoriei si cei 42 de kilometri de autostrada gata pana la sfarsitul anului. Si domnul Boc o sa aduca penele", a spus Berceanu, amuzat.

"Daca o sa avem noi autostrazi in Romania, eu o sa-mi lipsesc niste pene de cocos de fund si umblu in curu' gol prin Piata Victoriei" a spus Badea. Oferta nu a ramas fara ecou!

Primul care i-a improspatat memoria lui Mircea Badea a fost chiar seful Executivului: "Domnule Mircea Badea, vedeti ca aveti de pus niste pene pe fund, asa cum ati declarat in emisiune daca facem autostrazi. In Piata Victoriei, sa va puneti pene de paun si va plimbati in fundul gol. Sa nu uitati!".

Atentionat de al doilea om in stat, Badea s-a supus: "Cetateni ai Romaniei, daca asta este pretul pe care trebuie sa-l platesc ca sa avem cativa kilometri de autostrada, sunt gata!".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Berceanu Bechtel contract, #reziliere contract Bechtel, #Badea pene Boc , #stiri politice