Biserica Ortodoxa, acuzata ca face averi pe spinarea credinciosilor

Marti, 22 Iulie 2008, ora 11:17
12680 citiri
Biserica Ortodoxa, acuzata ca face averi pe spinarea credinciosilor

Averea Bisericii Ortodoxe Romane este pusa sub lupa unei anchete jurnalistice, dupa ce, de curand, Patriarhul Daniel a fost vazut de presa centrala ca posibil prezidentiabil, informatie negata ulterior de BOR.

Munca de colectare a fondurilor de la enoriasi ar trebuie sa fie reglementata si amendata de catre cei care s-au transformat in adevarati CEO (chief executive officer) pe diferite paliere de responsabilitati si competente in Biserica Ortodoxa Romana.

"Este obligatorie transparenta in ceea ce priveste implicarea Mitropoliilor sau a Patriarhiei in afaceri dintre cele mai diverse: constructii, imobiliare, productie, media, prestari servicii", scrie publicatia Reporter Special in editia din aceasta saptamana.

Caruselul retrocedarilor catre BOR trebuie sa inceteze cat se poate de repede, mai subliniaza publicatia, intr-un articol intitulat "Patriarhia, la un pas de cotatia la Bursa".

Transferul de proprietate catre Biserica Ortodoxa Romana a sute de mii de hectare de padure, cladiri, spitale, terenuri si multe alte proprietati imobiliare a transformat BOR intr-un urias fond de investitii, fond ce poate fi listat la Bursa in orice moment.

Fostul Mitropolit al Moldovei, actualul Patriarh, ramane unul dintre cei mai de succes manageri romani in viata, subliniaza articolul.

Curtea de Conturi a rasfoit doar de cateva ori contabilitatea BOR, desi biserica primeste anual fonduri de la bugetul de stat. Mai putin de 10% dintre preoti elibereaza chitanta pentru banii primiti. Sumele nedeclarate sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, iar smerenia enoriasilor este taxata pe fata, mai noteaza Reporter Special.

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a raspuns, contactat de Reporter Special: "Curtea de Conturi a venit de cateva ori in institutia noastra, insa a verificat doar fondurile primite de la bugetul de stat. Verificarea altor fonduri ale Patriarhiei nu intra in competenta Curtii de Conturi".

Veniturile Patriarhiei Romane provin din vanzarea lumanarilor, a calendarelor bisericesti si din donatii. Despre alte afaceri nici nu se pune problema, cel putin asta sustine purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

In legatura cu articolul intitulat "Patriarhia, la un pas de cotatie la bursa", aparut in saptamanalul Reporter Special din 21-28 iulie 2008, Patriarhia Romana se apara considerand ca jurnalistii nu s-au documentat pentru realizarea materialului, in plus acuzand faptul ca articolul nu este semnat.

"Fara a cunoaste modul de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, inclusiv din punct de vedere economic-financiar...fara nicio consideratie fata de dreptul sacru la proprietate, si ingrijorat, probabil, de lucrarea pastoral - misionara si social - educationala din ce in ce mai dinamica a Bisericii Ortodoxe Romane, autorul anonim al articolului ajunge sa ceara imperios, incetarea cat se poate de repede a caruselului retrocedarilor catre Biserica Ortodoxa Romana", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com de Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

"Veniturile Patriarhiei Romane si ale eparhiilor sunt foarte mici in raport cu multitudinea de activitati desfasurate si solicitarile din partea acelor semeni ai nostri care se confrunta cu neajunsuri materiale....Ea este permanent in deficit financiar si pentru ca nu primeste subventii de la crestini de alte confesiuni din strainatate, ci se sprijina exclusiv pe contributiile credinciosilor ortodocsi romani, multi, dar saraci. In plus, publicitate nu poate accepta fara sa tina seama de principiile moralei crestine", mai arata comunicatul BOR.

In numarul trecut, saptamanalul Reporter Special a publicat un articol despre candidatura Patriarhului Daniel la functia de presedinte al Romaniei.

Raspunsul Patriarhiei a venit prompt si a fost publicat integral.

In Reporter Special, numarul din 14-20 iulie 2008, a aparut articolul intitulat "Patriarhul, adversarul secret al lui Basescu", sub semnatura Ioanei Popescu. Patriarhia Romana a infirmat categoric o presupusa candidatura a Patriarhului Daniel la alegerile prezidentiale din Romania din anul 2009, ipoteza care reprezinta o simpla fabulatie a autoarei articolului.

Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#biserica, #patriarhie, #Patriarh, #avere, #taxa , #ancheta