Blestemul Vulpii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Martie 2009, ora 12:26
8715 citiri
Blestemul Vulpii

Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se implineasca! E o vorba la care PSD are toate motivele sa mediteze profund, acum cand la Ministerul de Interne izbucneste al treilea scandal de la instalarea noului Guvern si al doilea referitor la DGIPI.

Social-democratii si-au adjudecat acest minister ca pe o perla a coroanei, cu tot cu mult ravnitul sau serviciu secret, care se dovedeste acum un cartof fierbinte de care Dan Nica vrea sa scape rapid printr-o reorganizare fulger.

Grenada de sub scaun

Scandalul Serban - Pitcovici -Popoviciu este departe de deznodamant si, probabil, ne mai rezerva multe surprize. Deocamdata pare ca cineva i-a plantat lui Dan Nica sub scaun o grenada numita Cornel Serban, grenada care a explodat tocmai cand ministrul isi luase ceva elan cu restructurarile. Sau, poate, tocmai de aia?

Nu stim inca cine i l-a recomandat sau impus pe Cornel Serban lui Dan Nica pentru sefia DGIPI, dar este cert ca vorbim despre cineva din partid. PSD a reactionat violent dupa ce Gabriel Oprea a acceptat pentru acest serviciu secret pe cineva neagreat de toti social democratii.

Daca ne amintim cine a fost cel mai vocal atunci si cine s-a facut luntre-punte sa-si planteze omul la DGIPI, avem poate un indiciu.

Cel care a facut propunerea fie a mizat pe o complicitate favorabila a sefului DGIPI, baiat de gasca dupa cum se vede, nebanuind ca dosarul lui Cornel Serban va intra in linie dreapta, fie a mizat tocmai pe aceasta intrare in linie dreapta si pe scandalul de acum, care l-a pus pe Dan Nica intr-o situatie mai mult decat delicata. Sa i se fi tras lui Dan Nica de la laudele primite din partea lui Traian Basescu sau de la colaborara buna cu presedintele?

Dincolo de razboiul din PSD, din care s-a mai consumat, se pare un episod, scandalul din Ministerul de Interne are invataminte profunde si cutremuratoare.

Caracatita inspaimantatoare a coruptiei

Avem inca o mostra, poate cea mai grava, a dimensiunilor coruptiei din Ministerul de Interne, care pare un bolnav in metastaze. Nu vorbim despre vreun tablagiu care a luat niste zeci de lei de la vreun sofer contravenient.

Vorbim despre seful DGIPI si despre seful Diviziei de Operatiuni din Directia Generala Anticoruptie, nume grele, pozitii cheie cu acces la cele mai importante informatii.

Dezvaluirea se adauga afacerii permiselor de conducere care se dovedeste de la zi la zi mai extinsa si implica tot nume de varf din minister.

In plus, se pare ca acuzatia referitoare la informatiile clasificate folosite in interes personal de catre Cornel Serban vizeaza fapte de politie politica avand ca obiect lista convorbirilor telefonice ale unui politician.

Vedem si cat de stranse sunt relatiile dintre mafia imobiliara si politie, la cele mai inalte niveluri ale ambelor. Nici in partea beneficiarului coruptiei nu vedem vreun SRL-ist amarat, ci pe unul dintre cei mai bogati si mai influenti oameni de afaceri din Romania, Puiu Popoviciu, reprezentant in Romania al unor brand-uri celebre si venit, ce surpriza, din anturajul lui Nicolae Ceausescu.

Iar mita este legata de cel mai mare proiect imobiliar din Romania. Puiu Popoviciu este bun prieten al fostului premier Calin Popescu Tariceanu. Caracatita e imensa si sa nu ne miram ca marii mafioti ai Romaniei nu sunt niciodata pusi sub acuzare cat timp pentru ei lucreaza oameni meniti sa combata tocmai coruptia politistilor.

Si pentru ca depresia sa fie totala, in afacere este implicat si un rector. De parca n-ar fi fost de ajuns scandalul diplomelor false si cel referitor la felul in care au ajuns somitati niste persoane care si-au terminat in conditii dubioase facultatea.

Oameni nepotriviti in locuri nepotrivite

O alta realitate grava pusa in lumina de acest scandal vizeaza verificarile facute inainte de numirea unor oameni in functii cheie. Seful DGIPI, de-abia instalat in urma cu 10 zile, este arestat pentru fapte de o maxima gravitate legate de activitatea sa de politist. Nu le-a comis in aceste 10 zile.

Dosarul este deschis din 2008, cercetarile sunt suficient de avansate pentru a duce la retinere si, totusi, acest om a ajuns intr-o functie menita tocmai sa protejeze ministerul de fapte asemenea celor comise de el. Este halucinant! Cum este posibil ca, inainte de numire, Dan Nica sa nu fi stiut despre el si ce numar poarta la pantof?

Aici ajungem la o a treia concluzie preliminara a scandalului. Dan Nica nu controleaza sistemul in fruntea caruia a fost pus. Dar cum sa-l controleze cand el nu a avut niciodata treaba cu Internele? Sunt domenii speciale in care autoritatea e greu de castigat si pentru care nu este potrivit chiar oricine.

Este evident ca PSD nu avea om pentru Ministerul de Interne, dar s-a lacomit sa-l ia, iar apoi s-a luat la tranta cu Virgil Ardelean, tatal serviciului de informatii al Internelor. Va aduceti aminte declaratia lui la plecare? "Sunt mii de vulpi in DGIPI". Vulpi care nu i se subordoneaza lui Dan Nica, pentru ca nu-i recunosc autoritatea de facto.

In mod normal, dupa o astfel de gafa, ministrul de Interne ar trebui sa demisioneze. Ar fi a treia demisie la acest minister in trei luni. Un dezastru care ar fi putut fi evitat, cine stie, daca Internele ar fi ajuns la Vasile Blaga, un om care cunoaste bine sistemul.

Impartirea aberanta a ministerelor, nicidecum in functie de competentele dintr-un partid, joaca multe feste in acest cabinet si nu numai la Interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Interne scandal mita, #DGIPI Serban demisie , #stiri politice
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
SARABANDA MASONILOR : BUNĂ DIMINEAŢA CORUPŢIE ,mă numesc Alecu sunt M A S O N şi fac parte din SISTEMUL TICĂLOŞIT ,mărturisesc că într-o marţi…