Boabes: Serviciile cu valoare adaugata prospera (Video)

Joi, 12 Februarie 2009, ora 16:51
4280 citiri
Boabes: Serviciile cu valoare adaugata prospera (Video)

Piata serviciilor cu valoare adaugata prospera, pe fondul scaderii drastice a bugetelor de publicitate si a incercarii pe care o fac firmele sa-si completeze veniturile din surse alternative, a declarat directorul general al firmei SimPlus, Dan Boabes.

Specialitatea companiei este furnizarea de servicii interactive pentru televiziuni, pe care exista un trafic mare si un potential de dezvoltare important.

Anul trecut, SimPlus a avut un profit de 200.000 de euro, la o cifra de afaceri de 10 ori mai mare. Boabes spera ca anul acesta, in pofida crizei, firma isi va majora profitul.

Transcriptul interviului:

Cu ce anume se ocupa firma Simplus?

Cu tot ceea ce inseamna interactivitate in zona de telefonie mobila, mai exact utilizarea telefonului mobil pentru a face plati, a interactiona cu canale media (Tv, radio,print) sau pentru distractii(mobile content, sonerii, jocuri).

Deci nu e vorba numai de servicii de SMS. Stiu ca firma dv. asigura serviciul de televoting din cadrul Eurovision.

Da, oferim servicii de SMS, dar si servicii de voce. Practic, ne ocupam de servicii cu valoare adaugata.

Cu valoare adaugata. Adica acestea sunt servicii tertiare, cuadernare, sau cum se numesc ele?

Este vorba despre servicii cu suprataxa, pentru a fi mai usor de inteles.

Cati clienti aveti?

Sunt sute de clienti, mai ales in zona de televiziune, unde noi ne-am specializat si lucram in prezent cu 16 canale tv.

In total, cate posturi tv-target sunt in Romania pentru firma dvs?

In jur de 20 si ceva, pana in 30 de posturi in care noi putem sa folosim aceste servicii.

Cam cat din total? 60% din piata?

Noi ne-am axat pe televiziune, interactivitate in televiziune, aici fiind zona cea mai interesanta din punctul de vedere al traficului si potentialului de dezvoltare.

Ce profit a avut firma SimPlus anul trecut?

Anul trecut am ajuns la aproape 200.000 de euro, avand o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de euro, sperand ca anul acesta sa fie chiar mai bine, in ciuda crizei.

Aceasta, practic, inseamna un profit de doar 10%?

Da, noi anul trecut ne-am dezvoltat destul de mult, avem un sediu nou, element care a afectat marja de profitabilitate.

Anul acesta pe ce mizati?

Incercam sa oferim solutii canalelor media care au probleme cu incasarile din publicitate. Anul acesta, veniturile din publicitate vor fi in scadere, atat pe print, cat si in radio, iar serviciile cu valoare adaugata cu suprataxa pe care le oferim pot sa vina sa compenseze aceste venituri in scadere prin venituri suplimentare.

Adica televiziunile au acum mai mult spatiu de publicitate disponibil si acesta poate fi utilizat pentru a promova diferite servicii, mai mult sau mai putin potrivite pentru fiecare target in parte.

Inteleg din aceste lucruri ca scade cifra de afaceri in publicitate si televiziunile au astfel, prin serviciile oferite de dv., posibilitatea sa-si completeze veniturile, din alte surse decat advertising-ul.

Exact, poate nu la acelasi nivel ca acelea din advertising, dar oricum niste venituri seminificative.

Cand discutam despre o afacere, discutam pe scurt, la modul pragmatic, despre cum se formeaza profitul si din ce anume. Cum stau lucrurile cu firma dv.?

Aici termenul de valoare adaugat spune cam tot. Noi incercam sa oferim o modalitate, ori de petrecere a timpiului liber, ori de plata utilizand telefonul mobil, iar pentru fiecare proces( SMS sau minut consumat ) exista o cota parte, care revine firmei.

La cat se ridica aceasta cota?

Depinde, de la caz la caz. In general, cand vorbim de volume mai mari, cum este cazul televiziunilor, marja noastra este mai mica. Este un discount pe volum, sunt praguri de discount in functie de volum.

Care este acesta,10%, 5%?

In jur de 10-12%.

Deci, cu cat e traficul mai mare, cu atat profitul este mai mare?

Procentual este mai mic. Daca volumul este mai mare, cedam din partea noastra catre canulul media respectiv, tocmai ca sa incurajam o concentrare mai mare pe promovarea serviciilor.

SimPlus este, dupa cate am inteles si dupa cate vad, lider de piata. Cat anume detine din piata?

Depinde la ce ne raportam. Daca ne raportam strict la piata de servicii de interactivitate pentru televiziuni, avem peste 50% din piata. Daca ne raportam la piata mare a serviciilor cu valoare adaugata, care contine inclusiv servicii de hotline sau servicii de mobile content, care este mult mai larga si nu se aplica doar la televiziuni, estimez undeva intre 12%-15% din piata.

Cati actori sunt pe prima piata (cea de interactivitate pentru televiziuni) si cum anume este structurata cealalta piata pe care aveti 12%?

Pe televiziune, trusturile mari Media Pro si Intact au companii in cadrul grupurilor. Daca nu le luam pe acestea in calcul, mai sunt doi sau trei jucatori, care ofera servicii axate in sfera de televiziune.

Deci este o piata mica? Noi discutam, in presa de bussines, cand ne raportam la piata telefoniei mobile, de faptul ca, daca sunt trei-patru actori(inclusiv ZAPP MOBILE), avem de-a face cu o piata de tip oligopol.

Aici este necesara o anumita specializare: know-how, tehnologie, pe cand pe piata mare a serviciilor cu valoare adaugata, SMS, sunt zeci de firme active in acest moment pe piata. Insa si aici s-a produs o concentrare, in sensul ca primii sase-sapte jucatori detin 80% din piata. Sunt diverse incercari de investitii in aceata piata, unele mai reusite, altele mai putin.

Ce perspective de diversificare exista anul acesta, avand in vedere ca este unul critic?

Noi incercam sa ne concentram, sa ne specializam, am renuntat la diversificare. Acum trei ani, operam pe patru-cinci companii servicii conexe cu ceea ce facem in prezent (telefonie fixa, furnizare de internet, transfer de bani). Insa acum incercam sa ne concetram pe ceea ce stim sa facem mai bine si pe ceea ce are si o valoare adaugata mai mare. Credem ca focalizarea si concentrarea pe un anumit domeniu este un mod de a trece peste aceste momente dificile.

Anul 2009 este un an de criza, criza pe care o resimtim toti. Ce aduce acest an pe aceasta piata? Sunteti afectati de criza?

Din fericire, pe noi criza ne afecteaza pozitiv, daca putem sa spunem asa. Avem reactii pozitive din partea partenerilor media, fie ca sunt din televiziune sau din print.

Pentru ca nu mai au bugete mari din publicitate, incearca sa gaseasca solutii alternative?

Exact, iar solutiile noastre sunt chiar solutii alternative de a monetiza spatiul de publicitate pe care il au acum nevandut. Din cate stiu, sunt scaderi drastice, 30%-40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna foarte mult si atunci incerca sa utilizeze servicii de voce sau SMS, pentru a monetiza si a incasa direct de la telespectatori. Practic, de a-si recupera pierderiile cauzate de scaderea veniturilor din publicitatea clasica.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Dan Boabes, #servicii valoare adaugata, #SMS, #Simplus, #bugete publicitate , #firma