Boc: Nu mai stau in aceasta functie pentru a face figuratie

Luni, 31 August 2009, ora 19:39
5433 citiri
Boc: Nu mai stau in aceasta functie pentru a face figuratie
Foto: Arhiva

Premierul Emil Boc a declarat luni, la finalul sedintei conducerii PD-L cu grupurile parlamentare, ca democrat-liberalii sustin fara rezerve asumarea raspunderii Guvernului pe 2 septembrie, pentru pachetele care vizeaza reforma statului roman.

Boc s-a aratat foarte suparat de faptul ca partenereul de Coalitie incearca amanarea acestor reforme si a mentionat ca nu va mai ocupa functia de prim-ministru doar pentru a face figuratie, pentru ca a venit momentul sa se ia masuri care sa se si aplice.

"Timp de pierdut nu mai avem si acesta este mesajul nostru pentru partenerii de la PSD. Ori sunt hotarati sa mearga alaturi de noi, sa trecem aceste reforme in interesul Romaniei si al romanilor, ori aleg o alta cale.

Nu mai stau in aceasta functie pentru a face figuratie si pentru a sustine amanarile si intarzierile. Am avut rabdare, am avut toata disponibilitatea posibila, dar acum trebuie sa ajungem la decizii si sa le aplicam", a spus Boc.

Intrebat daca pana acum a facut figuratie, el a raspuns: "Azi mi se cere sa fac figuratie. In preajma lui 2 septembrie, mi se spune: din nou, amanare!"

Nu tratam Justitia ca pe o Cenusareasa

Printre pachetele care vizeaza reforma se numara si reforma Justitiei si cea a sistemului de salarizare, premierul asigurandu-i pe magistrati ca acest domeniu nu va fi tratat "ca o Cenusareasa", ci va fi pozitionat acolo unde ii este locul, in varful piramidei salariale.

"Tratam cu maxima seriozitate si respect toate categoriile sociale. Un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie va avea acelasi salariu cu al unui deputat sau senator. Nu vom trata Justitia ca o Cenusareasa.

Este pozitionata acolo unde ii e locul, in varful piramidei, dar nici ei nu trebuie sa se puna deasupra altor categorii. Sporurile vor fi de maxim 30% din salarii. Aceasta lege (legea salarizarii unice - n.red.) va pune pentru prima data ordine in sistemul de salarizare si va fi dreapta cu toti romanii", a declarat Boc, dupa sedinta Colegiului Director.

Sa pregatim copiii pentru viata, nu pentru a trai intr-un turn de fildes

Celelalte pachete pe care PD-L asigura ca isi va asuma raspunderea sunt cele care vizeaza reforma agentiilor guvernamentale si reforma educatiei.

Boc a spus ca reforma educatiei este prioritara si ca orice intarziere reprezinta o zi pierduta pentru copii, care trebuie invatati acum cum sa invete, nu cum sa toceasca pentru a reproduce mai bine lectia in fata profesorilor.

"In privinta Legilor educatiei vreau sa fiu foarte clar: orice intarziere in adoptarea legilor reprezinta o zi pierduta pentru copiii nostri. Trebuie sa invatam copilul sa invete cum sa invete, nu sa toceasca si sa repete apoi in fata profesorului.

Trebuie sa transferam ceea ce acum e axat pe aspectul cantitativ, pe aspectul calitativ. Nu trebuie sa-l pregatim pe copil pentru a trai intr-un turn de fildes, ci pentru a face fata vietii", a mai spus premierul.

Discutiile pe proiectul Legii salarizarii unice vor continua

Intre timp, Ministerul Justitiei a remis un comunicat prin care a anuntat ca, la propunerea sa, discutiile pe marginea proiectului Legii salarizarii unice vor continua.

"Proiectul legii de salarizare se afla inca in dezbaterea ministerelor si a initiatorului, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Urmatoarea sedinta cu privire la acest proiect va avea luni, 31 august, la ora 19:00 la sediul Guvernului.

La propunerea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Primul Ministru a decis ca discutiile sa continue astfel incat grila de salarizare sa reflecte corespunzator statutul puterii judiciare", se arata in comunicatul MJ remis Ziare.com.

In documentul oficial se mai arata ca, in urma discutiilor de duminica, s-a decis ca judecatorii de la ICCJ sa aiba salarii egale cu cele ale deputatilor si senatorilor, de aici urmand ca sistemul de salarizare sa se faca pe baza raporturilor ierarhice.

"Ministerul Justitiei va prezenta marti, 1 septembrie, pozitia sa pe marginea proiectului care va intra in Guvern miercuri 2 septembrie, a conflictului de fapt declansat de magistrati si a rectificarii bugetare", se mai arata in documentul citat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc, #asumare raspundere legi reforma, #magistrati Justitie salarizare, #legi educatie, #legea salarizarii unice , #premier
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Justitia e aservita politicului, adica partidelor la conducere...Altfel cum se explica ca Bombonel-Zambaccian e inca liber?
Poza Sfarsitorul
Sfarsitorul
rank 5