Bursa Speciala Guvernul Romaniei - un esec total

Sambata, 17 Mai 2008, ora 12:10
2804 citiri
Bursa Speciala Guvernul Romaniei - un esec total

Inceput cu mare tam-tam in 2004, sub sloganul "Cariera ta, o sansa pentru Romania", programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei (BSGR) nu a facut decat sa dea bine in rapoartele europene. S-au cheltuit sase milioane de euro pentru a pregati manageri publici in universitati din strainatate, iar rezultatul a fost nul, afirma Jurnalul National, in editia online de sambata.

In spatele proiectului, finantat in proportie de 90% prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), nu a existat niciodata vreo dorinta reala de reformare a administratiei publice. La patru ani de la initierea acestui program, desi le-au fost garantate posturi de manageri publici la finalizarea studiilor, nici un absolvent al programului Bursa Speciala Guvernul Romaniei nu are acest statut. La Senat, Camera Deputatilor, Presedintie, dar si in alte institutii publice aceste posturi nici macar nu exista in organigrama, iar acolo unde exista postul se ocupa prin concurs.

Bani cheltuiti din 2005

In 2004, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 157, prin care s-a instituit BSGR, program al carui principal finantator este Guvernul Romaniei in timp ce Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite (PNUD) cofinanteaza si implementeaza proiectul.

Scopul programului Bursa Speciala Guvernul Romaniei era sprijinirea tinerilor romani cu varsta pana in 35 de ani in vederea efectuarii de studii in cele mai prestigioase universitati din statele membre ale UE sau la cele din SUA.

Singura conditie era intoarcerea acestora in tara dupa finalizarea studiilor si preluarea unei pozitii de conducere sau de manager public in administratia publica sau in organizatiile internationale in care Romania este membra.

Bilant dezastruos

Incepand cu 2006, cand prima generatie de bursieri s-a intors in tara, institutiile responsabile in procesul repartizarii absolventilor programului Bursa Speciala Guvernul Romaniei nu au fost capabile sa incadreze nici unul dintre absolventii programului. Mai mult, cei care au terminat studiile in 2007 se vad in imposibilitatea de a fi repartizati pe posturile respective, pentru ca Institutul National de Administratie (INA) si Comisia Managerilor Publici (CMP) nu reusesc sa demareze un alt curs, cu o durata de trei luni, care, potrivit INA si CMP, ar constitui o conditie prealabila numirii absolventilor BSGR pe posturile respective.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Bursa Speciala Guvernul Romaniei, #studenti , #ancheta