CCR amana dezbaterea sesizarii PD-L pe tema regulamentelor parlamentare

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 14:16
971 citiri
CCR amana dezbaterea sesizarii PD-L pe tema regulamentelor parlamentare

Curtea Constitutionala a amanat, pentru data de 1 octombrie, dezbaterile privind regulamentul Senatului si Camerei Deputatilor, din cauza absentei unuia dintre judecatori, pe motive medicale, si implicit neconstituirea plenului.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) informeaza ca s-a intrunit, miercuri, in vederea reluarii dezbaterilor asupra sesizarii de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.155 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputatilor, care se refera la "procedura privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului" si care spune ca "cererea privind aceasta procedura se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor".

Sesizarea a fost formulata de un numar de 52 de deputati pe baza Constitutiei. Deoarece sesizarea asupra neconstitutionalitatii unui articol din Regulamentul Senatului, si anume a articolului 150, alin. 3, formulata de 25 de senatori, in temeiul aceluiasi text constitutional, se refera la o problematica similara, Curtea a stabilit ca dezbaterile din acest dosar sa aiba loc la aceeasi data, se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

"Ca atare, imposibilitatea constituirii completului de judecata, in conditiile de mai sus, a determinat si amanarea dezbaterii, la data mentionata, a cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre puterea legiuitoare si cea executiva, sesizare formulata de primul-ministru al Guvernului Romaniei", se mai precizeaza in comunicat.

PD-L a sesizat, pe 21 iulie, Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor din regulamentul Senatului in ceea ce priveste procedura de incepere a urmaririi penale a ministrilor parlamentari, dupa cum anuntase presedintele partidului Emil Boc.

Democrat-liberalii considera ca Regulamentul Senatului ar trebui sa prevada ca cererea inceperii urmaririi penale sa fie votata cu majoritatea simpla a celor prezenti, si nu cu votul majoritatii senatorilor. PD-L invoca articolul 76 alin. 2 din Constitutie in care se arata ca legile ordinare si hotararile se adopta cu majoritatea membrilor din fiecare camera. In consecinta, a aratat el, cererea de incepere a urmaririi penale trebuie sa faca tot prin aceasta masura, deci cu 35 de voturi, nu cu 69.

PD-L pregateste si un proiect de lege pentru eliminarea imunitatii guvernamentale, astfel incat sa nu mai existe o diferentiere intre ministrii parlamentari si parlamentarii care nu au acest statut, a mai spus Boc.

Pe 9 iulie, Curtea Constitutionala a decis, la cererea presedintelui Camerei Bogdan Olteanu, sa amane pana in septembrie dezbaterea sesizarii PD-L privind neconstitutionalitatea prevederii din regulament privind cvorumul de doua treimi pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor parlamentari. Judecatorii isi justificau decizia de a amana dezbaterea pana la data de 17 septembrie prin faptul ca presedintele Camerei Deputatilor a solicitat acordarea unui "termen rezonabil in care factorii constitutionali sa poata exprima un punct de vedere" fata de sesizarea inaintata Curtii.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sesizare, #curtea constitutionala, #PDL regulament, #Senat, #Camera Deputatilor , #stiri PDL