CE vrea sa deschida o Casa a Europei la Tiraspol

Marti, 09 Decembrie 2008, ora 18:16
1447 citiri
CE vrea sa deschida o Casa a Europei la Tiraspol

Consiliul Europei va derula in premiera in Republica Moldova un program de asistenta pe perioada preelectorala pentru organizarea de alegeri libere si intentioneaza sa-si extinda programele si in Transnistria, inclusiv sa deschida o Casa a Europei la Tiraspol.

Seful Directoratului general pentru democratie si afaceri politice al Consiliului Europei, Jean-Louis Laurens, a declarat ca este extrem de important ca autoritatile moldovene sa asigure niste alegeri parlamentare libere si corecte la primavara "pentru o mai buna pozitionare a Chisinaului in context european", dar si pentru accelerarea ridicarii monitorizarii Republicii Moldova.

In cadrul unei intrevederi cu un grup de jurnalisti de la Chisinau si Tiraspol, Jean-Louis Laurens a declarat ca, in pofida faptului ca organismul european nu participa direct la negocierile pentru reglementarea conflictului trasnistrean, forul de la Strasbourg isi poate aduce totusi contributia la imbunatatirea relatiilor dintre cele doua maluri ale Nistrului.

"Transnistria este parte a Republicii Moldova si, in aceasta calitate, face parte implicit din Consiliul Europei si astfel normele europene trebuie sa fie valabile si acolo, iar regiunea sa beneficieze de toate programele si intreaga asistenta de care beneficiaza Moldova din partea Consiliului Europei", a declarat Jean-Louis Laurens.

Oficialul european a precizat ca, recent, Consiliul Europei si-a propus sa fie mai activ in regiune si chiar daca nu este parte la negocieri, a aprobat lansarea a trei programe pilot pentru Transnistria.

Este vorba despre sustinerea Universitatii din Tiraspol si acreditarea ei in sistemul european de studii, vizite de documentare la Consiliul Europei ale unor jurnalisti si experti de la Tiraspol si Chisinau, precum si organizarea unor seminare de instruire a autoritatilor in domeniul electoral de la Chisinau si Tiraspol. Cele trei proiecte au fost gandite ca masuri de sporire a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului.

Seful directoratului general pentru democratie si afaceri politice al CoE a adaugat ca, deocamdata, Consiliul Europei nu si-a facut planuri concrete in privinta viitoarelor proiecte pentru Transnistria.

Lucrurile se vor limprezi dupa evaluarea rezultatelor celor trei proiecte pilot. Insa una dintre ideile de perspectiva este deschiderea la Tiraspol a unei Case a Europei, care sa devina un centru de informare a populatiei nu doar al Consiliul Europei, ci si al tuturor celorlalte institutii europene centrale.

Referindu-se la contextul electoral din Republica Moldova, Jean-Louis Laurens a subliniat ca miza unor alegeri libere si care sa respecte standardele europene este acum mai mare ca niciodata.

"Alegerile libere si democratice nu sunt in sine o garantie a democratiei. Dar daca alegeri libere si democratice nu exista, putem fi siguri ca nu suntem intr-un sistem democratic.

Iata de ce am initiat impreuna cu autoritatile moldovene un program de cooperare, pentru a ajuta Republica Moldova sa identifice toate deficientele legate de alegeri, asa incat viitorul scrutin sa reprezinte o alegere libera a cetatenilor. Nu ne intereseaza rezultatele acestor alegeri - aceasta va fi optiunea electoratului. Vrem doar ca ele sa fie libere si corecte", a subliniat oficialul european.

Potrivit lui Laurens, alegerile libere vor fi si un bun semnal pentru ridicarea monitorizarii Republicii Moldova de catre Consiliul Europei, monitorizare care dureaza deja de 16 ani. "Daca raportul misiunii de observare a scrutinului va fi pozitiv, adica alegerile vor corespunde standardelor si normelor europene si vor avea un impact pozitiv asupra Comitetului de monitorizare, cu certitudine ca acest lucru va servi argumente in plus pentru ridicarea monitorizarii. Asta insa nu va insemna si ridicarea automata a procedurii de monitorizare", a atras atentia Jean-Louis Laurens.

Pe jurnalistii de la Tiraspol i-a interesat insa mai mult cand vor fi monitorizate de catre Consiliul Europei si alegerile din Transnistria. Jean-Louis Laurens a spus ca spus ca aceasta se va intampla "numai dupa solutionarea definitiva a conflictului si adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreana a Republicii Moldova".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova
Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova
Potrivit proiectului de lege, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) este împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetăţeniei şi, după caz, să sesizeze Agenţia Servicii...
Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria în cadrul Republicii Moldova până în 2030
Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria în cadrul Republicii Moldova până în 2030
Guvernul de la Chișinău urmărește integrarea economică a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova până în 2030, a declarat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian....
#Casa Europei Tiraspol, #alegeri libere Transnistria, #Republica Moldova, #Jean Louis Laurens , #stiri externe
Comentarii
A
antic
rank 1
"Casa a Europei la Tiraspol"? Parca e un titlu din Scanteia lui Ceausescu...