Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CNA publica un manual cu greselile gramaticale ale vedetelor TV

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 13:29
4687 citiri
CNA publica un manual cu greselile gramaticale ale vedetelor TV

In urma raportului de monitorizare privind corectitudinea limbii romane folosite in audiovizual, Rasvan Popescu, presedintele CNA, anunta masuri drastice aplicate posturilor care masacreaza limba romana.

"Trecem la masuri mai dure fara nicio placere, dar nu putem sa ne uitam cum se degradeaza limba romana in audiovizual", a declarat Popescu pentru Cotidianul.

Pe langa amenzile si somatiile care trebuie afisate de posturile vizate, numele moderatorului care a facut greseala va fi inclus in mesaj si difuzat de trei ori, in prime-time.

"Pentru unele posturi, banii nu inseamna mare lucru, dar pe cei direct nominalizati s-ar putea sa-i arda", a precizat Popescu.

Un alt pas pentru ameliorarea uzului limbii va fi facut in toamna, cand CNA, impreuna cu Ministerul Educatiei, va edita o brosura cu cele mai grave si mai des intalnite greseli de limba difuzate pe posturile tv.

Brosura va fi distribuita in scoli si recomandata drept material didactic, urmand ca Ministerul Educatiei sa se decida asupra statutului de obligativitate al acestui material. Numele moderatorilor care au gafat in direct nu vor fi insa mentionate.

In luna mai, unele dintre posturi au acumulat mai multe greseli din cauza temelor electorale care au precipitat discutiile, de aceea evaluarea se va face pe tot intervalul scurs din octombrie pana in mai.

Printre posturile cel mai intens somate care nu si-au revizuit comportamentul lingvistic se numara TVR 1, TVR Cultural, Antena 1 , National TV si OTV.

Potrivit raportului, revin cu obstinatie greseli precum omiterea lui "pe" inainte de "care" si dezacordurile dintre subiect si predicat.

Folosite gresit sunt si cateva forme verbale: "vroiam" in loc de "voiam", "sa aibe" in loc de "sa aiba", "trebuiesc" in loc de "trebuie", varianta frecventa printre gafele lingvistice ale postului OTV. Una dintre cele mai frecvente greseli de lexic si semantica e cauzata de confuzia dintre "constiinta" si "cunostinta", de care se fac vinovati mai multi redactori sau moderatori de la diverse posturi tv.

Prezentatorul din România recreat de inteligența artificială: ”Aveam o tăietură pe față”. Reacția CNA VIDEO
Prezentatorul din România recreat de inteligența artificială: ”Aveam o tăietură pe față”. Reacția CNA VIDEO
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avut de analizat o sesizare privind o emisiune de pe Realitatea Plus în care prezentatorul a fost recreat cu ajutorul inteligenţei artificiale....
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#CNA, #manual, #Rasvan Popescu, #greseli , #romani