C.T. Popescu: Ziaristul a devenit un dispecer, la mana patronului

Miercuri, 12 August 2009, ora 21:22
3154 citiri
C.T. Popescu: Ziaristul a devenit un dispecer, la mana patronului

Gazetarul anilor '90, entuziast si animat de constiinta publica, a devenit acum "un prestator de servicii", intersanjabil si lipsit de cenzura profesionala, singurele interdictii venind din relatia promiscua cu politicul, spune pe un ton amar Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul sustine ca rolul presei este sa ii arate cetateanului cum stau lucrurile, iar decizia ii apartine lui in cele din urma.

"A informa inseamna a livra cetateanului opinii ale unor comentatori, alaturi de informatii corecte. Rolul presei este acela de a-i arata cetateanului cum sta. Decizia ii apartine cetateanului. O exagerare intalnita in ultimii ani este convingerea ca "presa" este cea care face ordine, care "da afara" un ministru, care "face ordine" in tara. Nu acesta este rolul presei! Ci sa informeze complet si rapid publicul, pentru ca acesta sa decida in cunostinta de cauza", sustine Cristian Tudor Popescu intr-un interviu pentru NewsIn.

El defineste presa libera prin faptul ca "orice gazetar poate scrie ce si cum isi doreste". Cat despre cenzura, aceasta nu mai este atat de utilizata pentru ca a scazut mult gradul de profesionalism, spune C.T. Popescu.

"Presa libera este o presa care, in ansamblul ei, aduce adevarul la cunostinta publicului. O presa compusa din trusturi nu este libera in sensul dat mai sus. Un ziarist care lucreaza in acestea este supus unor cerinte ale patronatului, care ii limiteaza libertatea de expresie. El mai poate fi supus si unei cenzuri profesionale, de data aceasta necesara, pentru ca rolul ei este acela de a corecta un articol prost sau slab redactat, de exemplu.

Cenzura profesionala este putin utilizata, pentru ca a scazut mult gradul de profesionalism. Din pacate, la noi este prezenta cenzura de interes extragazetaresc, din partea patronatului sau a altor grupuri de interes, cu efecte nocive. Presa libera este o presa care aduce, pana la urma, adevarul la cunostinta publicului. Un sistem inchis, ca cel de dinainte de '89, putea tine blocata o situatie ani de zile. Acum, daca un trust nu are interesul sa dea o anumita informatie, ea poate fi publicata si gasita pe un blog", sustine jurnalistul.

Popescu e de parere ca in fata patronului de presa si a cenzurii, gazetarul are o singura optiune: demisia. Asta pentru ca patronul poate decide daca televiziunea lui il va ataca pe un anumit candidat

Ziaristul a declarat ca in prezent mass media se confrunta cu o criza de identitate, dar care dateaza de dinaintea crizei economice. Problemele in presa au inceput cand au intrat sume mari de bani, care nu proveneau din presa.

"Mogulii sunt patroni, proprietari de presa, o categorie sociala specifica organizarii capitaliste. Am vrut sa iesim din comunism, acum ne asteapta patronii, in cazul nostru, patronii de ziare, TV. Aceasta este realitatea, acestea sunt conditiile, dar ele pot fi reglementate. Acum 2-3 ani, cand am parasit Clubul Roman de Presa, fusese aprobat un document, care limita drepturile patronului de presa.

Respectand acest document, publicat acum pe site-ul CRP, el nu mai poate face ce vrea. I se recunoaste politica editoriala, dar dupa ce a comunicat aceasta politica redactiei, unii pot sa se retraga, altii sa ramana sub conducerea echipei redactionale. Cel care pune in aplicare politica redactionala este redactorul sef, nu patronul. Nu sunt admise campaniile unilaterale, duse cu rea-credinta. Acest document este acum doar istorie, nu se mai respecta regulile deontologice in bransa", a declarat C.T. Popescu.

Popescu caracterizeaza relatia dintre presa si politicieni drept una "promiscua".

"In anii '90, gazetarii inca nu apucasera sa se faca politicieni. Acum, destui dintre ei considera ca meseria de jurnalist este o treapta necesara pentru a accede in politica. Diversi gazetari au trecut cu naturalete din gazetarie in tabara politica sau alta. (...)In prezent, politicianul fie il dispretuieste pe gazetar si incearca sa-l cumpere, sa-l neutralizeze, fie exista relatii de "prietenie" intre politicieni si gazetari sau exista gazetari care au avut un partid "in grija" si apoi au fost numiti in functii importante in acel partid. Politicienii incearca acum, prin intermediul gazetarului, sa influenteze, sa lanseze informatii toxice. Este o relatie nociva pentru presa sau nociva mai ales pentru presa", a mai spus jurnalistul.

Cu toate acestea, gazetarul va fi desfiintat de cetatean, nu de politician, crede jurnalistul, care mai spune ca in prezent nu mai renteaza sa aduci in atentia publicului propriile anchete si subiecte, fiind mai usor "sa aduni oameni in studio, sa-i faci sa se injure sau sa vorbeasca mai colorat, pentru un rating crescut".

"Gazetaria de investigatie este in mare suferinta. Lucrurile vor merge din rau in mai rau, pana la desfiintarea meseriei de catre public, nu de catre politicieni. In acest moment, new media ofera posibilitatea de a face materiale gazetaresti. Acum, gazetarii sunt dependenti de acest jurnalism cetatenesc.

Jurnalistul se transforma intr-un dispecer, care sta in suvoiul de informatii, selectandu-le. Operatiile de investigare sunt facute de public. Sa ne gandim la cei care au dat prima stire legata de moartea lui Michael Jackson, un site fara credibilitate, obscur. Au trecut minute bune pana sa se confirme stirea", a mai spus C.T. Popescu.

Situatia de acum de la "Cotidianul" este una simptomatica, fiind vorba de o decizie patronala.

"Daca ar mai functiona niste mecanisme deontologice, un spirit de breasla, ar mai fi ceva de spus despre ce se poate si ce nu se poate face cu acesti gazetari. Aici functioneaza relatia patronala, ca intr-o fabrica, redactia fabrica produse, ca la patron", a spus ziaristul.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Cristian Tudor Popescu interviu, #CTP starea presei , #mass media