Camasa, rosiile si Tom Hanks - marketing electoral online

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 18:15
5913 citiri
Camasa, rosiile si Tom Hanks - marketing electoral online

Batalia electorala a anului 2008 se poarta si pe sau mai ales pe Internet. Candidatii si-au lansat bloguri si site-uri de campanie noi sau le-au rebranduit pe cele vechi, ca sa fie in pas cu noile tehnologii. Pagini viu colorate, galerii foto si video, sloganuri sforaitoare, agresive sau umoristice si jocuri interactive - cam asta e oferta candidatilor in domeniul virtual.

Atacul portocalei virtuale

Dupa ce Traian Basescu a ajuns presedinte la mustata si gratie puternicei campanii desfasurate in 2004 pe Internet, partidul sau de suflet a invatat repede lectia si pune accent pe www. Asa au ajuns toti candidatii PD-L la cele 7 primarii din Capitala sa aiba pagina lor personala pe Internet in care este omniprezent si seful statului.

Nou si foarte portocaliu este site-ul lui Vasile Blaga. Pe www.vasileblaga.ro, aflam ca deviza fostului ministru de Interne este "Solutii, nu discutii!", iar sloganul - "Dintr-o bucata!". Cine altcineva sa il recomande pe Blaga daca nu chiar presedintele Basescu. Pe prima pagina a candidatului este si fotografia sefului statului, care il catalogheaza pe Blaga drept "un bulldog, nu alta". Blaga si-a postat si cateva cuvinte de lauda de la adversarii din tabara rosie: Miron Mitrea si Ioan Rus.

Cat despre autocaracterizare, Blaga mentioneaza "toata viata am avut de-a face cu administratia. De cand am fost prefect la numai 33 de ani si pana astazi, mi-am pus spiritul organizatoric in slujba oamenilor. Fie ca am reusit sa fac reforme importante ca Ministru al Administratiei si Internelor, fie ca am contribuit la cladirea Partidului Democrat".

Site-ul candidatului PD-L la Primaria Sectorului 1, Razvan Murgeanu, este la fel de sec precum "stapanul" lui. www.murgeanu.ro este extrem de simplu, are doar o singura pagina, pe care apare poza lui Murgeanu, alaturi de doua sloganuri: unul clasic - "Daca zic, asa voi face" si unul usor ironic - "Prezent, atat vara, cat si iarna".

Fiind un personaj relativ necunoscut, Dan Cezar Ionescu, candidatul PD-L pentru primaria sectorului 2, spera sa aiba succesul pe care l-a avut si "locomotiva" partidului, Traian Basescu, in 2007 la referendum. Asa ca, pe site-ul sau, www.dancezarionescu.ro/meritimaimult/html, Dan Cezar Ionescu poarta aceeasi camasa cu care s-a afisat si presedintele Basescu, in numeroase randuri, in campania din mai anul trecut.

Candidatul PD-L nu se foloseste numai de imaginea lui Traian Basescu in lupta electorala, ci si de cea a lui Liviu Negoita, actualul primar al sectorului 3. Sloganul sau de campanie este "Un Negoita pentru sectorul 2".

Adevaratul Negoita, cel de la sectorul 3, are un slogan mai lung si nu atat de vibrant. "Vino la vot! 4 ani conteaza. Voteaza din primul tur consilierii PDL. Echipa conteaza", ne indeamna primarul pe www.liviunegoita.ro. Stiindu-se un primar apreciat, Negoita isi face un bilant al mandatului si isi prezinta proiectele pentru 2008 - 2012. Negoita are si o arhiva foto/video cu realizarile sale din sector.

Candidatul PD-L la sectorul 4, Radu Silaghi, nu este nici el foarte cunoscut. Pe www.radusilaghi.ro sunt postate secente video cu discursurile actualului viceprimar de la sectorul 4, pentru ca electoratul sa inteleaga cu cine are de-a face, dar si o istorie a PD-L care il infatiseaza bineinteles pe presedintele Basescu.

Singurul pedelist care nu are pagina de campanie ci doar un simplu blog este Sebastian Bodu, candidat la sectorul 5. Sa intelegem ca fostul sef de la ANAF nu s-a mai obosit cu promovarea pentru ca stie ca Vanghelie are prima sansa? Oricum, cert este ca blogul lui Bodu este cel putin amuzant, fie si numai prin deviza autoironica. "Nu conteaza cat de lung ai parul". Ideea nu ii apartine, ci a fost sugerata de un internaut.

Pe www.sebastianbodu.wordpress.com, Bodu scrie ca practica dansul sportiv si citeste carti de istorie, de arta si cataloage de moda. "Asta sa nu se mai spuna ca toti politicienii se imbraca prost", explica Bodu.

Actualul europarlamentar explica si de ce nu a renuntat la functia din PE. "Chestia asta cu demisia care sa demonstreze implicarea, bla-bla-bla, nu mi se pare un lucru cusher in general, iar in PE in mod special (si chiar nu se practica acolo asa ceva). Voi renunta la Brx DACA voi castiga Primaria 5", scrie Bodu.

Site-ul candidatului PD-L la Primaria Sectorului 6, Cristian Poteras, www.cristianpoteras.ro, are deviza "Cu siguranta, DA" si se deschide cu realizarile si cu angajamentul electoral al acestuia. De asemenea, Poteras isi mai prezinta CV-ul, cateva articole de presa despre primaria pe care o conduce, precum si unele teme de campanie pe care cititorii sunt invitati sa le comenteze.

Rosul si rosiile

Chiar daca pedelistii par a fi cei mai interesati de campania online, si reprezentantii celorlalte partide si-au pregatit site-uri de prezentare, unele dintre ele chiar hazlii. De exemplu, Vanghelie se tine de aruncat rosii si spart baloane.

Primarul sectorului 5 si-a lansat pe Internet niste jocuri in care ii invita pe bucuresteni sa il ajute sa starpeasca hotia. "Hotii incearca sa fure materiale de constructii de pe santierele lui Vanghelie. Ajuta-l pe Vanghelie sa opreasca hotia si loveste-i cu rosii! Atentie, nu trebuie sa lovesti muncitorii care aduc material pe santier" - asa este prezentat primul joc pe site-ul www.vanghelie.ro.

Jocul "Hotii si vardistii" te pune pe un santier unde misuna infractorii care vor sa-l lase pe Vanghelie fara materiale de constructii. Ca sa-l salvezi pe "primarul care este", tintesti rauvoitorii si le trimiti in frunte cate-o rosie.

Nu este singurul joc de pe site-ul personal al edilului pesedist. Celalalt il are ca erou principal tot pe Marian si se chema "Razboi si pace". Jucatorul trebuie sa sparga niste baloane cu chipul primarului, pentru ca Bucurestiul virtual sa creasca vazand cu ochii. Insa dusmanii arunca bombe in ograda primarului, ca sa-i distruga realizarile, asa ca jucatorul este obligat sa extermine ghiulelele, dand click pe acestea.

Un alt primar "rosu" care isi doreste un nou mandat este pesedistul Neculai Ontanu de la sectorul 2. Sloganul de pe www.neculaiontanu.ro este un joc de cuvinte "Primarul2 SERIOS si deVOTAT", iar deviza "dumneavoastra stiti cel mai bine" face referire la ce a facut in 8 ani de mandat.

Ontanu are pe site cateva spoturi si o galerie foto cu proiectele si realizarile sale. In plus, edilul sectorului 2 si-a postat laudele primite de la Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, adversari politici care ii recunosc meritele.

Galben si confuz

In tabara galben-liberala, candidatul la Capitala nu are pagina de campanie. Insa pe blogul sau, www.ludovicorban.ro/blog, Ludovic Orban si-a postat un clip de campanie, aceasta fiind singura tentativa palida de originalitate.

Secventa video este destul de greu de descifrat. Un patratel rosu cu un stilou (sau pix) este egal cu un om misterios. Sa fie oare vorba de intelectualul Diaconescu de la PSD, care nu ar avea ce sa caute la primarie? Apoi alt patratel, portocaliu, cu un baston de politist, reprezinta alt candidat nu prea convingator din moment ce este prezentat sub semnul intrebarii - cel mai probabil fostul ministru de Interne Blaga, omul PD-L pentru Bucuresti.

In sfarsit, cheia succesului care duce la obtinerea mandatului de primar este reprezentata printr-o insiruire de patratele galbene, adunate intr-o matematica ciudata: casca de santier + creier + doua maini impreunate = viitorul primar. La aceasta ultima secventa avem si o explicatie scrisa: "Experienta, strategie, spirit de echipa. Ludovic Orban".

Primarul care se bate cu pumnul in piept pentru lupta cu mafia parcurilor, Andrei Chiliman, combina pe site-ul de campanie galbenul liberal cu verdele campaniei sale si isi propune sa transforme sectorul 1 in "Capitala Capitalei". Pe www.chiliman.ro, actualul edil il sfatuieste pe alegator: "Alege drumul drept!".

Partea originala a acestui site sunt cele doua postere masca - ce imita afisele unor filme celebre. In primul, Chiliman ii ia locul lui Tom Hanks in operatiunea "Salvand Parcul Bordei". Al doilea il infatiseaza tot pe Chiliman in locul lui Sean Connery pe afisul filmului "The League of Extraordinary Gentlemen".

Medicul a invinetit

Fortat sa renunte la rosul social-democrat, independentul Oprescu a invinetit, cel putin pe site-ul sau pe care singura culoare este un turbat mov. www.sorinoprescu.ro ni-l infatiseaza pe Sorin Oprescu hotarat sa devina "Primul pentru Bucuresti". La rubrica "Cine sunt", Oprescu explica: sunt bucurestean, tata, bunic, doctor si om.

Interesant este ca rubrica ce voi face este inca in constructie: poate nu stie inca?

Cu umor, medicul Oprescu isi cauta sustinatorii pe Internet. "Domn serios, 57 de ani, fara obligatii de partid, caut voluntari pentru campanie". La schimb, ofera "strazi proiectate si construite pentru automobilisti, nu pentru firmele de constructii, spitale care se ocupa de bolnavi, nu de firmele de medicamente si aparatura medicala, spatii verzi destinate publicului, nu unor cartiere rezidentiale pentru investitorii imobiliari, spatii publice in extindere, nu in restrangere".

Mistretul neprietenos

Chiar daca nu sta foarte bine in sondaje, pe Net se prezinta excelent. Este vorba de Cozmin Gusa, de la PIN. Site-ul www.cozminprimar.ro a fost printre primele lansate pe piata si este plin de viata. Mesajul destul de agresiv atrage atentia internautului "Ne-am saturat cat ne-au furat!". La fel si coloritul paginii: rosu, alb si negru.

Liderul PIN are trei clipuri de promovare filmate langa si in Primaria Capitalei, in care isi prezinta proiectele. Amuzante sunt insa pozele din galeria intitulata "Cum ar fi aratat orasul daca Videanu ar fi avut si mai multe afaceri?", sugestie la "borduriada". Imaginile infatiseaza o intesectie cu zeci de semafoare sau un colt de strada cu vreo 20 de semne de circulatie.

Arhiva video contine filmulete socante intitulate "Videanu la puscarie" sau "Videanu criminalul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#alegeri, #candidati, #jocuri, #site campanie , #stiri politice