Ce-a ratat Mona Musca?

Autor:
Luni, 25 August 2008, ora 18:36
8299 citiri
Ce-a ratat Mona Musca?

Declaratia de duminica a Monei Musca, prin care a anuntat de fapt un non-eveniment (refuzul de a candida), reprezinta, de fapt, coperta unui foileton al ratarilor.

In urma cu fix doi ani, Mona Musca parea de neoprit. Cu o imagine impecabila, cu o cariera politica fara nici un rid, cu un sir de proiecte legislative pe care a stiut sa le construiasca si mai ales sa le ambaleze public.

Cu accentul banatean pe care il strecura subtil in interventiile publice ca o garantie a seriozitatii, cu argumente imposibil de contestat atunci cand isi gasea subiecte-manusa precum Legea accesului la informatiile de interes public, cu o obsesie pentru transparenta si corectitudine.

Mai simplu spus, Mona Musca era ceea ce electoratul ceruse mereu: un politician "altfel". A venit, insa, ziua "Dana" si mitul s-a prabusit. Acea Mona Musca liberala care proclama dreptul societatii romanesti la lustratie a devenit, de fapt, victima propriului personaj, iar cariera sa a fost re-examinata printr-o alta lentila: a ipocriziei.

Au trecut doi ani de semi-anonimat, iar Mona Musca a aparut, duminica, ca intr-un deja-vu: cu aceleasi justificari, cu aceleasi regrete exprimate dar parca prea mult justificate, cu aceeasi semi-penitenta ca si in 2006, in ziua in care si-a anuntat retragerea din politica cu foile din dosarul CNSAS in mana. De data asta, cu doua vesti: ca nu candideaza si ca si-a pierdut increderea in institutii.

A doua noutate pe care ne-a comunicat-o este de fapt singura care conteaza, pentru ca o plaseaza definitiv pe doamna Musca in categoria de care a fugit mereu: a politicienilor oarecare. A acelor politicieni care au brusc revelatii despre institutiile pe care tot ei ar fi trebuit sa le imbunatateasca abia atunci cand se lovesc personal de poarta lor in timp ce le este inchisa in nas.

A politicienilor pentru care institutiile se impart in bune si rele in functie de felul in care le protejeaza sau nu interesele. Inainte de scandalul "Dana", Mona Musca criticase si Guvernul, si Parlamentul, si partidele si Justitia, insa niciodata nu isi declarase pierduta si nula increderea in ele.

A facut-o abia dupa ce Curtea de Apel a declarat-o colaboratoare a Securitatii, majoritatea colegilor din Parlament si din PD-L au repudiat-o, iar liberalii din Guvern incearca cu disperare sa uite ca le-a fost colega.

Merita observat ca de pe lista institutiilor enumerate lipsesc doua, ambele cu un rol esential in deconspirarea Monei Musca: Presedintia care a sunat, in 2006, goarna transferului de dosare de la SRI si, culmea, CNSAS-ul de la care i s-a tras prabusirea.

Prin iesirea de duminica si mai ales prin aceasta declaratie despre increderea pierduta, Mona Musca nu a reusit decat un singur lucru: sa isi mai sape singura inca o fisura la temelia carierei politice.

Poate ca electoratul ii poate ierta minciuna prin omisiune despre relatia cu Securitatea, poate ca si-ar fi gasit in cele din urma o bresa de revenire in viata publica (daca nu intr-un partid, macar in societatea civila). Este posibil, teoretic, ca acest lucru sa se intample si de acum incolo.

Insa o data cu ziua de duminica, o data cu momentul in care a rostit fraza despre increderea pierduta in urma vicduminicai intereselor personale, Mona Musca a devenit, o data pentru totdeauna, un politician "la fel" cu cei pe care i-a contestat atata amar de vreme. De fapt, acesta este marele "act ratat", al carui final a fost scris duminica.

Oana Dobre

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
#Mona Musca, #politica, #alegeri, #declaratie , #stiri Mona Musca