Ce inseamna blatul pentru EBa?

Duminica, 24 Mai 2009, ora 16:42
3502 citiri
Ce inseamna blatul pentru EBa?

Unii dintre pedelisti, probabil nu majoritatea, si-ar dori sa aiba doua voturi la europarlamentare. Unul sa il dea pe lista partidului, iar unul sa-l pastreze pentru mezina presedintelui. Un non-combat la vedere se observa si din partea pesedistilor si penelistilor cand vine vorba de EBa.

Putem sa spunem ca nimeni nu se indoieste de faptul ca Elena Basescu va ajunge la Bruxelles si atunci varianta logica este sa nu irosesti resurse intr-o lupta pe care nu poti sa o castigi.

Sau ca partidele au sperat ca va pierde "pe mana ei", prin gafele pe care le face, prin inconsistenta politica evidenta, prin scaderea popularitatii tatalui sau, care sa se reflecte si in voturile date Elenei Basescu.

Totusi, sondajele realizate arata altceva: succes garantat, electorat luat de la toate partidele, votanti care o plac pe EBa, dar care sunt contra lui Traian Basescu.

In aceste conditii, poate ca explicatia blatului este ca popularitatea Elenei Basescu este suficient de mare incat politicienii sa se teama ca un vot de blam pentru ea ar echivala cu o scadere de simpatie din partea electoratului pentru "atacator".

Chiar si asa, faptul ca electoratul noului brand este unul variat, care aduna voturi din mai toate paturile, ar justifica o atitudine mai combativa din partea contracandidatilor Elenei Basescu. De ce nu e asa?

O alta teorie ar putea consta in speranta ca intarirea Elenei Basescu ar putea duce la slabirea democrat-liberalilor. Atat prin tensiunile in crestere pe care le-ar provoca in partid, dar, nu este exclus, ca simpatia si voturile adunate ca independenta chiar sa dea startul unei scindari.

In toate partidele exista politiceni tineri, iar o parte dintre ei se regasesc si pe listele la europarlamentare. Totusi, ei sunt listaci tinuti "sub papuc" de seniori, care isi vad, de cele mai multe ori, pozitiile amenintate.

De cealalta parte, EBa este si ea un politician tanar, dar care apare ca independent, cu o mediatizare ce depaseste sfera talk-show-urilor electorale.

Ar putea oare ea sa fie barometrul care sa determine aparitia unei noi formatiuni politice, care sa adune resurse din randul tinerilor, ale caror ambitii sunt acum inabusite in fasa? Greu de raspuns, dar este cert ca o astfel de formatiune ar debuta cu un avans de simpatie politica.

Este evident ca romanii nu mai sunt interesati de alegeri, scarbiti de comportamentul iresponsabil al acelorasi personaje de pe scena politica. Cati dintre acestia s-ar lasa sedusi de o noua entitate, mai proaspata decat "figurile istorice", cu mult entuziasm dar, evident, cu putina maturitate politica? Cat de mult ar primi o astfel de formatiune un vot din convingere si nu unul contra formatiunilor traditionale de pe scena politica?

Cert este ca ne-am obisnuit cu ideea candidaturii Elenei Basescu si poate si cu cea ca EBa va aduna voturile necesare si va ajunge sa reprezinte Romania la Parlamentul European.

Varianta cea mai plauzibila este ca mezina presedintelui se va intoarce in partidul pe care tatal ei ameninta ca il va parasi pentru totdeauna. Membrii PD-L fideli sefului statului si care au sustinut-o pe fata si neconditionat pe Elena Basescu vorbesc deja de reintoarcerea in PD-L a acesteia, evident pe "cai mari" dupa un asemenea succes obtinut ca independent.

Daca pana acum, evolutia Elenei Basescu in PD-L era tolerata de multi pentru ca era vorba de fiica presedintelui, dupa succesul la europarlamentare, ascensiunea acesteia in partid va fi de fiecare data justificata prin popularitatea ei dovedita. Ceea ce va tensiona si mai mult relatiile in PD-L.

Mezina presedintelui nu va mai fi usor de pus la punct. In mod cert va raspunde oricarui atac politic cu o voce mult mai putin tremuranda decat pana acum. Dupa putin timp, ar putea ocupa chiar un loc in esalonul superior al partidului.

Maturizarea politica a Elenei Basescu nu depinde insa de rezultatul alegerilor europarlamentare, pentru ca reusita sa este deja sigura. Ea depinde de modul in care va fi capabila sa exploateze blatul pe care paridele inca il fac in favoarea ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#blat Elena Basescu, #paride sustinere EBa, #europarlamentare 2009 , #stiri politice