Ce sa nu faci daca vrei sa fii angajat

Luni, 06 Iulie 2009, ora 09:55
3393 citiri
Ce sa nu faci daca vrei sa fii angajat

Cu siguranta ai avut si experiente neplacute cand ai dat interviuri pentru angajare. Din pacate, ce nu stii tu e ca exista posibilitatea ca tu insasi sa fi gresit, iar CV-ul tau sa fi fost numai bun pentru a lua jobul.

Ti-a trecut prin cap faptul ca angajatorul n-a putut sa te suporte? Pentru ca si el e om si are dreptul la o parere. Din pacate pentru tine, hotaratoare.

Exagerare

A sari calul nu e un lucru bun nici la interviul de angajare. A spune ca iti place sa citesti, sa te perfectionezi, e una, dar a spune ca nu e zi de Dumnezeu in care sa nu faci asta, e, cu siguranta, o exagerare care nu doar ca nu da bine, dar mai si enerveaza interlocutorul.

In plus, daca te-ar angaja, seful ar recunoaste fata de tine ca e mai mult decat naiv.

Sa te comporti ca si cum ai avea jobul respectiv

Exista un intreg set de intrebari pe care le poti pune si sa creezi impresia ca deja te vezi angajat, ceea ce, din nou, nu face decat sa enerveze seful sau pe persoana de la HR cu care stai de vorba. E ca si cum ei nu au niciun rol acolo, sau in niciun caz pe acela de a hotari daca meriti sau nu sa fii angajat.

Una dintre aceste intrebari "deplasate" este unde vei avea biroul si cum va decurge, cu lux de amanunte, ziua ta de munca.

Sa te simti prea confortabil

Chiar daca cel care te angajeaza sau ar putea sa o faca este de aceeasi varsta cu tine, asta nu inseamna ca e prietenul tau si ca puteti face schimb de retete de infrumusetare a tenului.

A vorbi prietenos si a face putina aconversatie este o idee agreata, pentru a se sparge gheata. Dar de aici pana la a ajunge sa iti complementezi potentialul sef e cale mult prea lunga si risti sa fii inteles gresit.

Ai grija la amanuntele importante

Crezi sau nu, exista o gramada de persoane care gresesc numele companiei in corespondenta premergatoare interviului sau chiar la interviu. Sunt si candidati care nu stiu cun exactitate titultura postului.

E o dovada de lipsa de respect, ce nu va face decat ca CV-ul tau sa ajunga la gunoi, indiferent de cat de stralucite sunt abilitatile tale.

Nu destainui mai mult decat trebuie

Daca miercurea, spre exemplu, trebuie sa-ti iei copilul de la scoala mai repede pentru a-l duce la orele de balet/patinaj etc., nu e nevoie sa mentionezi asta de la prima intalnire cu angajatorul.

Daca va considera ca esti potrivit pentru jobul la care aplici, se va ajunge la o intelegere care sa va avantajeze pe amandoi. Nu povesti prea multe despre viata personala la interiu.

Spala-ti imaginea online

Fii sigur ca daca te afli printre candidatii preferati pentru job, seful va arunca o privire si pe net.

Ai grija, deci, sa faci curatenie printre pozele pe care le-ai postat, in asa fel incat seful sa nu te cunoasca deja "prea" bine cand ajungi in biroul lui. Exista si varianta sa nu mai ajungi deloc odata ce a vazut cu ce te ocupi in timpul liber.

Nu-ti da mai multa importanta decat trebuie

Poti folosi cuvintele potrivite, iar impactul sa fie mai mare decat daca ai hiperboliza totul, daca ai vorbi afectat si folosind termeni din carti.

Discursul tau poate fi inteligent fara ca tu sa folosesti vorbe mai mari ca tine, te sfatuieste Shine.

Lasa deoparte termenii care nu fac decat sa strige din toti rarunchii ca te straduiesti prea mult.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#greseli interviu angajare, #greseli candidat job , #anunturi