China a devenit cea mai bogata tara din lume

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 17:38
7947 citiri
China a devenit cea mai bogata tara din lume
Foto: AFP

Rezervele valutare ale Chinei au depasit pentru prima data 2.000 de miliarde de dolari, la sfarsitul trimestrului al doilea din 2009, republica devenind astfel cea mai bogata tara din lume.

China a reusit sa-si majoreze rezevele valutare datorita masurilor luate in cadrul unei strategii de iesire din recesiune. Astfel, odata cu recuperarea economica a crescut si numarul investitorilor care s-au aratat interesati sa achizitioneze actiuni si proprietati pe piata chineza, informeaza Bloomberg.

In trimestrul al doilea, rezervele valutare au crescut cu suma record de 178 de miliarde de dolari, la 2, majorarea fiind de 132 miliarde de dolari, potrivit Bancii Poporului din China. In primul trimestru din 2009, rezervele valutare au urcat cu mai putina viteza, cu doar sapte miliarde de dolari.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 34,8 miliarde de dolari in perioada aprilie-iunie, iar investitiile straine directe au crescut cu 21,2 miliarde de dolari, lasand neidentificata sursa celei mai mari parti a fondurilor intrate in rezerva valutara.

China, prima care iese din recesiune

Totodata, China este si prima forta economica care iese din recesiune, inregistrand in trimestrul al doilea o crestere de 7,9%, dupa ce avansul din primele trei luni, de 6,1%, a fost cel mai slab din ultimii zece ani.

China, cel mai important contribuitor la dezvoltarea economiei mondiale, a devansat Japonia, devenind a doua mare piata de capital la nivel mondial, dupa ce programul guvernamental de sustinere a activitatilor, de 4.000 de miliarde de yuani (585 miliarde dolari) a stimulat creditarea si cresterea preturilor actiunilor.

Astfel, s-a pus bazele respectarii tintei de crestere economica de 8% pentru 2009, crearea de locuri de munca si mentinerea stabilitatii sociale, se arata intr-un comunicat al biroului de statistica din China. (A.T.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#China rezeve naturale aur, #China aur recesiune economice , #stiri economice