China va inghiti Africa si America Latina?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 23:30
16574 citiri
China va inghiti Africa si America Latina?

In timp ce America este prea ocupata cu curatenia in propria ograda (si in cea a irakienilor si afganilor), iar Rusia inca nu si-a revenit la "gloria" din perioada sovietica, China isi intinde, pe muteste, influenta in "fiefurile" altora: America Latina si Africa.

Luna aceasta, China a devenit al 48-lea membru al Bancii Inter-American Development, un moment crucial din punct de vedere diplomatic, care arata ponderea implicarii chineze intr-o regiune care pana acum era "locul de joaca" al americanilor.

Astfel, pe tacute, China a devenit al 22-lea membru care imprumuta bani tarilor din America Latina.

In ultimii ani, legaturile comerciale si mai ales politice ale Chinei cu aceasta regiune au tot crescut ca importanta - in general, chinezii cumpara de aici produse agricole si materii prime si au o piata de desfacere pentru bunurile produse de ei, binecunoscutele "chinezisme".

China a devenit al treilea partener comercial al Americii Latine, dupa SUA si Europa. Deocamdata insa, nu se constata o crestere similara in ceea ce priveste influenta politica, deoarece statele din regiune sunt prea ocupate sa se consolideze si sa-si intareasca relatiile bilaterale cu vecinii.

Este de asteptat insa ca influenta Beijingului sa creasca pe masura ce se intensifica si schimburile comerciale, acesta fiind primul pas spre "colonizarea" de tip chinez.

In Africa, China este si mai bine "insurubata", economic si politic. Totalul schimburilor comerciale intre China si "continentul negru" (care in acelasi timp este si cel mai sarac continent), s-a ridicat anul trecut la peste 30 de miliarde de euro, adica de sase ori mai mult decat in 2000.

China cumpara acum o treime din necesarul de petrol din Africa (Angola, Sudan si Nigeria), detine mine in Zambia, fabrici de textile in Lesotho, cai ferate in Uganda, achizitioneaza lemn din Republica Central-Africana (taind din radacina paduri neatinse de piciorul omului) si si-a deschis magazine in aproape toate capitalale Africii.

Chinezii din Africa sunt o "casta" aparte, au propriile orase, magazine si cartiere si obisnuiesc sa ii scoata din afaceri pe localnici.

Consecintele noului rol al Chinei sunt catastrofice.

Multumita interesului chinez in petrolul din Sudan, regimul de la Khartoum al presedintelui Omar al-Bashir are resurse de supravietuire. In urma cu zece ani, veniturile provenind din petrol ale Sudanului erau neglijabile; anul trecut, au depasit 3 miliarde de euro.

Fara acesti bani, Bashir nu ar fi putut sa sustina razboiul din Darfur, unde, dupa patru ani, bilantul mortilor a ajuns la 30.000 (in urma violentei, infometarii sau bolilor).

Mai mult, China vinde arme atat Sudanului, cat si altor tari africane, asigurand practic continuarea conflictelor, potrivit The Telegraph.

Fara sprijinul Chinei, regimul lui Robert Mugabe din Zimbabwe s-ar prabusi. Beijingul i-a construit lui Mugabe o resedinta in forma de pagoda si ii trimite ajutoare si arme.

Pe intreg continentul african, China este o alternativa comoda si banoasa pentru liderii africani certati cu occidentul pentru abuzurile la adresa drepturilor omului.

Ca in cazul tuturor imperiilor, "domnia" Chinei in Africa starneste resentimente. "Chinezismele" sunt cunoscute aici drept "Zing-Zong" (fac Zing cand le incerci si Zong dupa ce le-ai cumparat, cand se strica).

Asaltul chinezilor seamana mai degraba cu o colonizare - liderii de la Beijing cred ca Africa poate rezolva problemele puse de diminuarea resurselor naturale si suprapopularea in acelasi timp.

In ultimul deceniu, 750.000 de chinezi s-au mutat in Africa si multi altii sunt pe drum. Chinezii si-au adus chiar si puscariasii aici, pentru a produce pe bani putini tot felul de bunuri.

Un expert a inaintat chiar cifra de 300 de milioane - atatea suflete va trebui sa "exporte" China in Africa pentru a rezolva chestiunile suprapopularii si poluarii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#colonizarea Africii, #influenta politica China , #stiri politice