Cine beneficiaza de cei mai multi bani de la UE?

Vineri, 08 Mai 2009, ora 10:36
1075 citiri
Cine beneficiaza de cei mai multi bani de la UE?
Foto: Arhiva

Cei mai importanti beneficiari ai subventiilor de la Uniunea Europeana pentru ferme includ o banca din Milano, un gigant francez ce creste pui si un producator irlandez de alimente pentru Weight Watchers si budinca Yorkshire.

Potrivit unei statistici pe 2008, obtinuta de The New York Times

, un grup elitist de companii au primit mai mult de 700 de plati de cate cel putin un milion de euro.

Cea mai mare plata a fost de 140 de milioane de euro, catre compania italiana de zahar Italia Zuccheri. De asemenea, banca italiana ICBPI a primit mai mult de 180 de milioane de euro, in cinci transe.

Compania Greencore, din Irlanda, care produce alimente pentru Weight Watchers (o companie de produse pentru slabit), a primit mai mult de 83 de milioane de euro, in timp ce producatorul de pui din Franta, Doux, a primit 63 de milioane de euro.

Lista beneficiarilor subventiilor, facuta publica de o organizatie non-profit, ce lupta pentru transparenta in ceea ce priveste fondurile europene, reflecta modul in care sunt distribuite cele 50 de milioarde de euro, anual, catre companiile din domeniul agro-alimentar.

"Nu exista explicatie pentru aceste plati foarte mari. Daca sunt parte a unei politici sociale, nu au justificare. Daca sunt menite sa compenseze fermierii pentru ca trebuie sa aiba standarde ecologice mai ridicate, atunci sunt platiti prea mult", a declarat Harald von Witzke, profesor in comert agricol si dezvoltare economica la Universitatea Humboldt, din Berlin.

Insa reprezentantul cooperativelor agricole din Europa, Simon Michel-Berger, nu este de acord. "Cred ca este justificat ca fermierii mai mari sa primeasca si mai multi bani, decat fermierii mai mici, pentru ca au grija de bucati mai mari de pamant", a spus Michel-Berger.

Potrivit Farmsubsidy.org, organizatia non-profit, nu este clar pentru ce au fost dati acesti bani.

Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca platile trebuie puse in context. De exemplu, mai multe plati mari catre producatorii de zahar au fost facute pentru a reduce marimea industriei, potrivit lui Kristian Schmidt, seful cabinetului lui Siim Kallas, vice-presedintele CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#subventii UE agricultura, #beneficiari subventii UE , #stiri economice