Cine e de vina pentru inundatii?

Marti, 29 Iulie 2008, ora 23:15
4801 citiri
Cine e de vina pentru inundatii?

Inundatiile din ultimele zile fac ravagii in Romania, oamenii privesc cu disperare cum tot ce au dispare sub ape, iar autoritatile ii consoleaza spunandu-le ca nu aveau cum sa evite aceasta nenorocire. Insa chiar nu se putea face nimic? Vinovate sunt autoritatile romane sau chiar cele ucrainiene?

Chisinaul a acuzat luni Ucraina ca a facut deversari controlate la barajul Novodnestrovsk, iar viiturile provocate astfel au marit debitul raului Nistru si au agravat situatia in zonele inundate.

Ucraina, prin intermediul unei Directii a resurselor de apa de pe Prut, de la Dnistrovsc, a trimis Romaniei inca din data de 24 iulie avertismente privind debitele inregistrate pe Prut si Siret.

O scrisoare prezentata de NewsIn arata ca partea romana nu numai ca a stiut ca pericolul inundatiilor se apropie, ba chiar a si multumit Ucrainei pentru informatii si...atat. Aici s-a oprit reactia Romaniei la auzul sumbrelor vesti.

"Doresc sa va multumesc pentru informatiile transmise"

Scrisoarea de multumire este semnata de Ana Drapa, "secretarul imputernicitului partii romane pentru aplicarea acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera".

"Domnule director, doresc sa va multumesc pentru informatiile transmise prin adresa nr. 578 din 24 iulie 2008 privind nivelurile pe raurile Siret si Prut. Aceste informatii sunt deosebit de utile in adoptarea de catre autoritatile noastre de gospodarire a apelor a masurilor si actiunilor ce se impun in astfel de situatii in bazinele raurilor Siret si Prut", ii scria Drapa lui Vira Mihailo Iosipovici, director al Directiei de bazin Dnistrovsc a resurselor de apa Dnistrovsc-Prut, pe 24 iulie.

In acelasi document, Drapa il anunta pe Iosipovici ca asteapta si in continuare informatii despre "evolutia conditiilor hidrometeorologice de pe teritoriul ucrainean".

Scrisoarea Ministerului Mediului, care dateaza asadar de joia saptamanii trecute, confirma declaratia guvernatorului de la Cernuti, Vladimir Kulis, care a spus, la RTV, ca Ucraina a informat autoritatile romane despre dezastrul care s-ar putea produce prin cresterea cotelor raurilor comune, adaugand ca partea romana ar fi transmis si multumiri.

Declaratia guvernatorului Vladimir Kulis a reprezentat o replica la plangerile formulate public de ministrul roman de Interne, Cristian David, din ultimele zile, care a reclamat absenta unor informari despre riscul inundatiilor din partea Ucrainei.

David a spus ca absenta informatiilor cu privire la inundatii din partea autoritatilor ucrainene ar putea fi una dintre cauzele pentru care autoritatile romane au avut la dispozitie putin timp sau chiar deloc, pentru a avertiza populatia asupra pericolului.

Bilantul inundatiilor: Cinci morti si peste 15.000 de sinistrati

Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor a ajuns, marti, la cinci, dupa ce o femeie din Suceava a fost gasita la 4 zile de la disparitie, iar numarul total al persoanelor evacuate ramane la peste 15.000.

Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Naționala Ucrainei s-a calificat la EURO 2024, după ce eliminat Bosnia și Islanda și va face parte din grupa României, în care mai sunt Belgia și Slovacia. Președintele Ucrainei,...
”Finala” Ucraina - Islanda a stabilit prima adversară a României la Euro 2024. Răsturnare de scor spectaculoasă
”Finala” Ucraina - Islanda a stabilit prima adversară a României la Euro 2024. Răsturnare de scor spectaculoasă
Echipa naţională a Ucrainei a învins marţi seara, pe teren neutru, la Wroclaw, scor 2-1, echipa naţională a Islandei, calificându-se la turneul final al Euro 2024, unde va juca în grupa...
#Ucraina, #avertizare, #Romania, #debit, #Prut, #Siret, #iulie , #ancheta