Clocote sub capacul social democrat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 08:44
3765 citiri
Clocote sub capacul social democrat
Foto: Romania Libera

Ecourile furtunilor din PSD au inceput sa razbata tot mai insistent in presa, unde fiecare tabara isi transmite contondent sau manipulator mesajele.

Mircea Geoana se viseaza premier si isi face vioi echipa ministeriala. In sansele lui nu mai crede insa nimeni, iar in culise, spun surse din partid, se lucreaza intens la viitoarea guvernare.

Ion Iliescu s-a retras temporar din prima linie si elaboreaza strategii. Se pare ca dinspre tabara lui au fost emise doua variante de premier. Prima oferta a plecat catre Florin Georgescu, curtat intens. Acesta se simte insa foarte bine la BNR si nici nu a uitat umilinta suferita atunci cand Adrian Nastase i-a refuzat Finanatele, preferandu-l pe Mihai Tanasescu. Asa ca a zis pas!

O varianta inca nu cu totul exclusa este Nicolae Vacaroiu. Presedintele Senatului nu se inghesuie nici el, prefera Curtea de Conturi unde i-ar fi mult mai bine si mai cald decat in fotoliul cu spini de la Palatul Victoria. Mai ales ca vremurile bune cand face echipa cu Ion Iliescu s-au dus pe vecie.

Cum alta varianta interna nu se califica, pana la urma pastrarea lui Calin Popescu Tariceanu ramane ipoteza de lucru cea mai probabila. Cu atat mai mult cu cat, se pare, presedintele PNL ar fi acceptat sa pastoreasca un guvern alcatuit exclusiv din ministri social democrati.

Cat despre Mircea Geoana, el este inca lasat sa spere, purtand sculptata pe frunte eticheta pusa de Ion Iliescu: "prostanacul". Intre timp se lucreaza cu spor la demolarea echipei sale. Operatiunea a inceput cu Ana Birchall si filmuletul buclucas.

Dar nu numai functia de premier ar putea sa-i fuga lui Mircea Geoana de sub picioare.

Mitrea vs Geoana vs Nastase

Necazurile cele mari i s-ar putea trage lui Mircea Geoana de la Miron Mitrea cu care presedintele PSD este in conflict deschis dupa cei doi s-au lasat in tabere diferite in scandalul Protan. Pe blogul Ancai Alexandrescu este insa lansata o varianta mult mai suculenta a conflictului.

Si anume ca Miron Mitrea ar vrea chiar sa-i ia chiar locul lui Mircea Geoana in fruntea partidului: "exista o stare de presiune avand in vedere pregatirea candidatilor pentru alegerile generale. Imi spunea cineva zilele trecute ca "stampila" si "semnatura" pentru aceste candidaturi se afla la presedintele partidului, nu in alta parte.

Si, evident, toti cei care au dorit sa aiba un colegiu cu sanse au rupt usa lui Mircea Geoana. Nu a lui Miron Mitrea.

Partidul insa va avea o problema. Fara o structura de campanie la centru care sa coordoneze mesajele si materialele la nivel national, se pot pierde cateva puncte. Lupta nu poate fi dusa doar de individualitati. Si s-ar putea ca unora sa le convina acest lucru.

Intre timp, Miron Mitrea a anuntat ca va candida la Senat. Si-a construit un site. Interesant si bine facut. Dar nu prea pare a site de candidat de Vrancea. Ci mai degraba a site de presedinte de partid. Pentru ca acest zvon circula demult.

Miron Mitrea isi doreste sa preia atat conducerea partidului cat si presedintia Senatului. Oricum, o lupta interesanta. Cine va castiga din aceasta batalie? Depinde de rezultatul alegerilor", scrie Anca Alexandrescu. Foarte interesant!

Miron Mitrea pare intr-adevar in plina campanie de imagine, mai ales dupa demisia din parlament. In plus el a avut intotdeauna o relatie minunata cu baronii locali, mai ales cu Marian Oprisan si si Radu Mazare, aflati acum pe val. Cu spijinul lor, Mitrea ar marsalui fara mari emotii spre scaunul cel mai inalt din soseaua Kiseleff.

Pe de alta parte insa, el a preferat intotdeauna o pozitie ceva mai retrasa de unde sa faca jocurile. Dar sa ne uitam si de unde vine zvonul. De la Anca Alexandrescu, mana dreapta a lui Adrian Nastase.

Ar avea acesta vreun interes sa-l lanseze? Desigur, cat timp nici de dragul lui Mitrea nu moare, dupa ce l-a vandut procurorilor DNA, dar si pe Geoana, care i-a infipt cutitul in spate dupa precedentele alegeri, l-ar vrea matrasit. Cand doi se cearta, al treilea castiga, nu-i asa?

Mircea Geoana merge insa inainte imperturbabil, in pofida miscarilor din partid, in pofida hotararii presedintelui Traian Basescu de a nu-l numi vreodata sef al guvernului. Are, ce-i drept, argumentele lui: fara scrupule si fara enervante principii a fost intotdeauna un supravietuitor perfect, apt sa intoarca foaia in orice moment, sa linga unde a scuipat si viceversa.

Asa ca, trebuie sa-si spuna, va gasi el o solutie si de aceasta data. Poate ca presedinte al Senatului, cine stie?

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#PSD, #Mitrea, #Nastase, #Geoana, #jocuri, #interese, #culise, #congres , #stiri PSD