Colapsul economiei, ascuns in spatele politicii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 26 Iunie 2009, ora 18:10
5250 citiri
Colapsul economiei, ascuns in spatele politicii
Foto: vorlet.com

Si premierul Boc si presedintele Basescu sunt din ce in ce mai nervosi. Daca am fi rautaciosi, am spune ca cei doi se comporta ca si cum amandoi ar impartasi un secret a carui dezvaluire s-ar afla in pericol.

Sa mergem mai departe cu teoria conspiratiei. Sa presupunem ca secretul, stiut doar de cei doi oameni politici, este ca economia Romaniei se afla pe marginea prapastiei sau, mai rau, este deja in picaj liber.

Daca teoria este adevarata si economia Romaniei se afla deja in colaps si nu mai poate fi controlata, strategia primilor doi oameni din stat nu ar avea decat un singur scop: mentinerea unui calm aparent social si economic pana la alegerile prezidentiale din toamna.

A insista cu orice pret sa mentii o atmosfera de normalitate intr-o economie care trage sa moara sau chiar este deja decedata poate sa ne coste mai mult decat ne-am putea imagina.

Guvernul Boc nu a facut de la preluarea mandatului decat sa incerce incontinuu, in mod disperat, sa pastreze o aura de normalitate intr-o tara afectata grav de criza economica. Din aceasta pricina nu s-au luat masurile care se impuneau inca din primele zile ale Executivului. Inca nu au fost dati oameni afara din sistemul bugetar, inca salariile si pensiile se incaseaza la acelasi nivel, inca mai exista bani de salarii si de pensii.

Care sunt costurile pastrarii acestei imagini de "aparenta normalitate"? In mod sigur vom avea parte de efectele adevarate ale crizei, nefardate si neprelucrate, imediat dupa alegerile din toamna acestui an. Atunci nu va mai conta daca populatia va muri sau nu de foame, daca va ramane pe drumuri sau daca guvernantii vor recunoaste ca nu stiu cum sa se lupte cu criza.

Banii alocati initial pentru investitii in infrastructura au fost deturnati deja inspre salarii. Degringolada si neintelegerile dintre propriii ministri ai Guvernului lasa loc celor mai negre banuieli. Nimeni nu pare a sti la ce sa ne asteptam, insa cu totii isi dau seama si intuiesc ca viitorul, practic, nici nu mai exista. Este doar o umbra si o amintire a trecutului.

Dincolo de semnele evidente ale economiei care indica un viitor tot mai nesigur si mai apocaliptic, comportamentul guvernantilor nostri nu contine nimic care sa ne transmita cea mai mica raza de speranta. Ba dimpotriva, actiunile lor tradeaza, pe langa nepricepere si amatorism, si multa actorie, prefecatorie si multa, multa inselatorie.

Avem toate semnele unui dezastru economic. Blocajul financiar, lipsa banilor de salarii, lipsa fondurilor pentru investitii, balbaiala legislativa si discutiile interminabile in jurul crizei, fara a veni cu nicio masura concreta.

Nervii lui Boc provin din frica si teama ca nu va mai putea face nimic pentru a evita colapsul general al economiei. Nervii lui Basescu vin din faptul ca nu mai exista nicio speranta de a tine in frau criza pana la alegerile prezidentiale.

Modul in care a fost administrata criza este specifica noua, romanilor. Am inceput cu multe discutii, negocieri, afirmatii pompoase si curajoase. Am continuat cu scandaluri, ceruri si tradari. In prezent, ne-am intors la faza discutiilor si initiativelor pompieristice, fara nicio viziune si fara niciun rezultat concret. Urmeaza lovitura finala: derapajul social si economic.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#colaps economic, #Romania criza, #criza prezidentiale, #scadere economica , #presedinte