Comisia Udrea, la limita inutilitatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 August 2009, ora 12:13
5822 citiri
Comisia Udrea, la limita inutilitatii
Foto: Jurnalul National

Principial, verificarile facute de comisia parlamentara Udrea sunt salutare. Orice control de oportunitate si legalitate a folosirii a banului public este util, chiar daca este, la origini, un demers strict politic.

Atat doar ca in acest caz demersul politic nu a ramas doar la origini, ci ameninta sa sufoce intregul control care, spre avantajul Elenei Udrea, capata un aer tot mai accentuat de operatiune antiBasescu.

In primul rand, sa comparam comisia Udrea cu comisia Nemirschi. Bani publici in ambele cazuri, ba chiar un raport acuzator al Garzii Financiare in privinta ministerului Mediului.

Si totusi, in timp ce comisia Udrea are toate motoarele turate, comisia Nemirschi, care si-a inceput lucrarile in exact ziua in care a inceput si comisia Ridzi, a anuntat ca amana raportul final pentru mijlocul lunii septembrie. De ce oare banul public cheltuit de dl. Nemirschi este mai putin interesant decat cel consumat de Elena Udrea?

Apoi, campania de presa care a precedat si insoteste lucrarile comisiei seamana ingrozitor de tare cu un linsaj mediatic plin de fumigene, speculatii si injurii, dar care, culmea, ar putea sa-i foloseasca Elenei Udrea. Victimizarea a fost intotdeauna o carte castigatoare, iar ministrul Turismului apare acum singura impotriva intregii prese si a tututor partidelor, coalizate impotiva ei.

Si daca dupa aceasta desfasurare de forte, comisia nu va putea dovedi nimic? Ipoteza trebuie luata in calcul. Cu siguranta Elena Udrea si-a facut o campanie de imagine desantata pe bani publici, dar ea este cu mult mai abila decat Monica Iacob Ridzi. Macar formatia juridica ar fi trebuit sa o fereasca de erorile grosolane comise de fosta sa colega de cabinet.

Asadar, daca la sfarsitul lucrarilor atat de mediatizate si ambalate comisia nu va iesi cu ceva cat de cat articulat si consistent, oare efectul nu va fi unul de discreditare a intregului demers, iar Elena Udrea nu va iesi mai intarita din intreaga poveste?

De fapt, singura care actioneaza impotriva victimizarii Elenei Udrea este insasi Elena Udrea. Daca reactia ei ar fi fost transparenta si nu virulent opaca, daca s-ar fi supus ostentativ controlului, in loc sa puna drugi in usa ministerului, probabil ca efectul in favoarea ei ar fi fost complet. Atitudinea agresiva a d-nei ministru lasa impresia ca are ceva de ascuns. Daca este asa sau reactia ei este doar aroganta si stupida vom vedea mai tarziu.

Dar cel mai rau este ca abordarea isterica si galopanta a acestui control distrage atentia de la aspectele cu adevarat importante.

Fondul problemei

In primul rand, subiectul cel mai important al dezbaterii ar trebui sa fie utilitatea acestui minister, egala cu zero. Problema reala nu este prezenta Elenei Udrea in guvern, ci insasi prezenta acestui minister in actuala schema guvernamentala.

Care este castigul inlocuirii d-nei Ridzi cu d-na Placinta, cat timp banii de la buget continua sa fie tocati aiurea de un minister inutil? Ce mare victorie ar fi plecarea d-nei Udrea din guvern cat timp ministerul Turismului ar ramane? Lipsa acestei abordari ar fi o dovada in plus ca membrii comisiei nu sunt interesati de banul public, ci doar de persoana anchetata.

In al doilea rand, intra din nou in discutie relatiile mizerabile dintre presa si politicenii care-si cumpara imagine pe bani publici si sunt gata sa pun pariu ca, indiferent de concluziile comisiei, la capatul celalalt al porcariei, adica la marii rechini din presa, tot nu vom ajunge.

Si nu ma refer la reporterii palmasi carora Dan Matei Agathon le platea hotelul si le dadea cativa euro diurna in deplasarile pe la targurile de turism. Ma refer la ziaristii cu functii si nume mari care au incasat cu mult mai mult decat atat. Ma refer la contractele de publicitate dubioase din bani publici. Ma refer la banii pentru publicitatea mascata, difuzata in jurnalele de stiri sub forma de reportaje sau in talk-show-uri sub forma unor temeinice perieri, si incasata direct in anumite buzunare.

"Daca doamna Udrea s-a urcat pe cal, doar de presa a depins sa fie mediatizata sau nu", a admis insasi Adriana Saftoiu, liberala din comisia Udrea si in niciun caz vreo admiratoare a fostei colege de la Cotroceni.

Daca tocmai aceste aspecte nu vor fi atinse, comisia Udrea nu are prea mare rost si poate face chiar mult rau decat bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#comisia Elena Udrea ancheta, #audieri jurnalisti comisia Udrea , #comisie ancheta