Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comisia Udrea se plange la premier de Autoritatea pentru achizitiile publice

Marti, 11 August 2009, ora 13:20
2137 citiri
Comisia Udrea se plange la premier de Autoritatea pentru achizitiile publice
Foto: ElenaUdrea.ro

Comisia de ancheta in cazul Udrea a constatat, marti, ca ANRMAP nu a trimis forului documentele solicitate in legatura cu Ministerul Turismului deoarece institutia si-a modificat regulamentul de functionare, motiv pentru care deputatii vor solicita premierului sa cheme "la ordine Autoritatea" .

Membrii Comisiei au luat, in unanimitate, decizia de a sesiza premierul in legatura cu Autoritatea Nationala pentru Reglemantarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), dupa ce au constatat ca presedintele Autoritatii a dat ordinul 107/2009, care ar modifica ilegal regulamentul institutiei si care prevede ca dosarul de supraveghere, solicitat de parlamentari, se prezinta doar instantelor de judecata si celorlalte organe competente, adica nu premierului, si nici Parlamentului.

Comisia de ancheta a fost informata de deputatul UDMR Petru Lakatos, care a declarat ca, dupa anchetarea de catre parlamentari a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Rdizi, ANRMAP a trimis o adresa prin care anunta modificarea regulamentului.

"Aflu cu stupoare ca s-a publicat pe 9 iunie un nou regulament al ANRMAP. Am cautat febril, dar nu am gasit niciun act normativ care sa schimbe regulamentul Autoritatii", a spus Lakatos. Reprezentantul UDMR a aratat ca noul ordin mai stipuleaza si ca raportul de control asupra activitatii institutiei se intocmeste in termen de 30 zile de cand acesta este solicitat, si nu in termen de 7 zile, perioada ce era prevazuta in perioada in care a fost anchetat fostul ministru Monica Iacob Ridzi. Deputatul a adaugat ca, daca ar fi fost in locul premierului, ar fi demis conducerea ANRMAP.

La randul sau, social-democrata Aura Vasile a declarat ca ANRMAP impiedica desfasurarea anchetei parlamentare. "Sa facem o adresa catre premier prin care sa chemam la ordine Autoritatea. Cum isi permite sa elaboreze un ordin care sa schimbe un act normativ", a spus deputatul PSD.

In final, presedintele Comisiei, Ludovic Orban, a supus la vot transmiterea catre premierul Emil Boc a unei adrese prin care se solicita o informare cu privire la constatarea "continutul ilegal al prevederilor ordinului 107/2009"

Membrii Comisiei au stabilit, pe 4 august, sa trimita o adresa catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, prin care solicita Autoritatii detalii cu privire la numarul de controale care s-au executat in acest an la Minister, dar si copii ale dosarelor de supraveghere.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat infiintarea Comisiei de ancheta in cazul Udrea pentru verificarea modului de cheltuire de catre Ministerul Turismului a banilor publici destinati unor campanii de promovare precum "Romania, Land of Choice".

De altfel, in Hotararea adoptata de deputati sunt trecute noua obiective pe care Comisia de ancheta ar trebui sa le urmareasca. Comisia va ancheta inclusiv modul de cheltuire a banilor publici cu cazarea, transportul si diurna ziaristilor acreditati la Ministerul Turismului in deplasarile interne si externe.

Un alt obiectiv precizat in Hotarare se refera la verificarea "corectitudinii modului in care MT a incheiat parteneriatul cu BRD-Societe Generale pentru realizarea si difuzarea clipurilor publicitare ale conceptului "Romania - Land of Choice", in conditiile in care, in aceeasi perioada, doamna Udrea a beneficiat de o reesalonare sau refinantare a creditului pe care il avea angajat la aceasta banca".

Potrivit declaratiei de avere depuse la data de 16 iunie 2009, Elena Udrea are un credit la BRD de 3.297.000 de euro, contractat in 2007 si cu scadenta in 2010. In declaratia de avere din decembrie 2008, creditul era cu 10.000 de euro mai mic si cu scadenta in 2009.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Comisie ancheta Udrea, #Elena Udrea ancheta, #sesizare , #comisie ancheta