Concedieri masive in primarii?

Duminica, 16 August 2009, ora 12:53
5530 citiri
Concedieri masive in primarii?
foto: Antena 3

Numarul angajatilor din primariile oraselor si ale comunelor, dar si din consiliile judetene, ar putea fi redus ca urmare a aplicarii standardelor de functionare pentru autoritatile locale.

Liderii autoritatilor locale s-au intalnit impreuna cu reprezentanti ai Guvernului, cu ministrul de Finante, Gheorghe Pogea si cu vicepremierul Dan Nica la Busteni. Ei au convenit asupra redimensionarii angajatilor din aparatul propriu al administratiilor locale, stabilind un normativ de personal care va reduce numarul angajatilor.

Potrivit unor surse participante la discutii citate de NewsIn, redimensionarea structurilor de functionarilor publici locali ar urma sa realizeze economii la bugetul de stat, in prima faza, de peste 125 de milioane de euro.

Astfel, conform estimarilor facute de liderii locali si reprezentantii Guvernului, Primaria Capitalei ar urma sa-si reduca personalul bugetar cu 60%.

Daca in acest moment Primaria Municipiului Bucuresti are aproximativ 1.060 de angajati, numarul acestora ar trebui sa se reduca la aproximativ 400.

In ceea ce priveste sectoarele municipiului Bucuresti, numarul optim de functionari cu care acestea ar putea functiona este de 180 de angajati.

Conform unor surse participante la discutii, coeficientul in functie de care s-ar putea stabili numarul functionarilor publici este de 0,21% raportat la numarul de locuitori ai localitatii, dar acesta nu se va aplica si la orasele cu un numar mare de locuitori.

In consecinta, potrivit surselor citate, o serie de primarii, intre care cea a Aradului si a Iasiului, care au peste 500 de angajati vor trebui sa-si reduca schemele de personal.

Propunerile liderilor locali reuniti la Busteni de modificare a Legii finantelor publice locale urmeaza sa fie prezentate maine in sedinta coalitiei de guvernare si ulterior in Guvern, in aproximativ doua saptamani.

Formula descentralizarii include someri

Vicepremierul Dan Nica a declarat, duminica, la finalul grupului de lucru de la Busteni, ca reprezentantii guvernului, impreuna cu autoritatile locale, au gasit formula descentralizarii aparatului amdinistrativ.

"S-a ajuns la o formula in care fiecare autoritate locala sa poata decide asupra destinului pe care il au locuitorii acelei localitati si a controlului pe care il au locuitorii ei asupra modului in care sunt folosite resursele localitatii", a declarat vicepremierul Dan Nica, cu ocazia inchieierii discutiilor de la Busteni, ce au durat de joi, pana duminica.

Nica a tinut sa mentioneze ca principala tema a grupului de lucru de la Busteni a fost descentralizarea aparatului administrativ si a anuntat ca a fost gasita o solutie, insa vor fi necesare si intalniri ulterioare pentru perfectarea procedurilor propuse.

"Locuitorii dintr-o localitate vor decide cum anume functioneaza serviciile publice si nu cei care au puterea si care decid din Bucuresti. Niciodata cineva din Bucuresti nu va sti mai bine cum trebuie sa functioneze aceste lucruri decat cei din acea localitate", a spus Nica.

"Primarii vor avea responsabilitatea colectarii veniturilor. In procesul de descentralizare, transferam veniturile catre autoritatile locale", a declarat si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care a tinut sa precizeze ca este pentru prima data cand un astfel de grup de lucru produce rezultate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Nica, #Gheorghe Pogea, #restructurari administratie locala, #concedieri masive primarii , #stiri Dan Nica