Constantinescu: Camarila il forteaza pe Basescu sa candideze

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:32
2624 citiri
Constantinescu: Camarila il forteaza pe Basescu sa candideze

Presedintele Traian Basescu va candida pentru un al doilea mandat la presedintia Romaniei, indiferent daca vrea sau nu sa mai fie primul om in stat pentru inca cinci ani, pentru va fi impins de ceea ce Emil Constantinescu numeste "camarila presedintelui".

"Cea care il impinge cu adevarat spre o noua candidatura este, insa, camarila din jurul sau, oamenii din servicii si din mediul afaceristic care l-au creat pe Traian Basescu, asa cum este el azi perceput, si pentru care este crucial sa aiba controlul asupra presedintelui", a declarat fostul presedinte pentru Inpolitics.

"Camarila" prezidentiala ii include pe cei care l-au creat pe Traian Basescu si i-au dat alura unui mit, pe cei care l-au impins printr-o uriasa manipulare la Cotroceni si care au interesul obtinerii unui nou mandat, de catre actualul sef al statului, pentru a-si conserva avantajele materiale.

Iar aceasta camarila trebuie rasplatita pentru ca l-a scos in fata actualul presedinte, care singur este la fel de invizibil politic precum este o perdea de fum: "Pentru ca, o spun din nou, Traian Basescu nu exista, ca personaj politic... el este o perdea de fum, o imagine proiectata de altii pe perete.

Este creat de fosta Securitate in propriul beneficiu, un nomenclaturist de frunte al PCR, antrenat din vreme pentru un rol de marioneta politica, iar aceasta pregatire s-a facut, pe parcursul multor ani, imi pare rau sa o spun, numai prin intermediul presei".

Concret, in opinia fostului sef de stat, Traian Basescu este un fel de forma fara fond, ambalata nu frumos, ci in functie de obiective: "El este galagia absoluta, fara rezultate concrete... Va ramane in istorie ca primarul Capitalei care a fost doborat de prima zapada cazuta, pe care nici din propria curte nu a fost in stare sa o scoata.

Daca legea lustratiei, atat de invocata de intelectualii de casa ai presedintelui, ar intra in vigoare, primii si cei mai importanti lustrati ar fi Basescu si Stolojan. La nivelul inaltelor demnitati ale statului nu mai exista alte personaje care sa fie curatate de aceasta lege, iar Stolojan nu mai e, nici el, chiar in prim plan.

Aici este marele paradox: comunismul este condamnat, la noi, de catre un personaj care a fost nu comunist - cum i-a aruncat lui Nastase la acea infruntare televizata din campanie - ci unul dintre marii nomeclaturisti ai regimului.

La fel cum alt mare paradox e faptul ca seful statului da unda verde pentru demiterea unor ministri suspectati de fapte penale in conditiile in care el insusi este inculpat in cel mai mare proces de coruptie din istoria Romaniei, iar procesul este blocat de ani de zile printr-o interpretare abuziva a Constitutiei".

Basescu, la cel mai inalt nivel posibil

In legatura cu strategia pe care o va aborda Basescu in campania pentru prezidentiale, Emil Constantinescu crede ca nu se va raporta la calitatile sale imposibil de depasit - pentru ca a ajuns la cel mai de jos cu putina nivel -, ci se va concentra asupra adversarilor, pe care ii va tari in noroi.

"El a ajuns la nivelul cel mai de jos cu putinta, la imaginea lui nu se mai poate lucra, nu mai poate fi ridicat prin nimic si de catre nimeni. Sub el, functia de presedinte a fost grav afectata, din toate punctele de vedere, clasa politica a involuat catastrofal, iar Romania a ajuns un stat izolat la nivel diplomatic, un soi de republica bananiera a Uniunii Europene, lucru care nu s-a intamplat nici in mandatul lui Ion Iliescu, desi acesta era perceput ca un fost comunist", a adaugat fostul sef de stat.

Care va fi, in acest caz, strategia presedintelui? Conform lui Constantinescu "ceea ce va face Basescu pentru un nou mandat are legatura strict cu adversarii lui, in sensul ca, neputand sa se mai curete pe sine, va face tot posibilul sa ii tarasca in noroi pe ceilalti.

El este imun la orice fel de atac, nimic nu il mai poate atinge, nicio dezvaluire nu il mai poate afecta, a ajuns la limita cea mai scazuta a compromiterii morale, iar asta va fi marele lui avantaj, pe care va face tot posibilul sa il exploateze.

In perioada urmatoare se va declansa o campanie murdara de compromitere, de manjire a principalilor adversari, Antonescu, Geoana, Oprescu si care vor mai fi, se vor lansa tot felul de fumigene si se vor exploata la maxim anumite institutii ale statului care sunt controlate de presedinte, desi consider ca era arestarilor spectaculoase a trecut...

Ceea ce este grav e faptul ca, in continuare, pentru aceste manevre se foloseste media si, mai ales, o aripa a intelectualitatii romanesti care se erijeaza in purtatoare de mesaj a intregii societati civile".

Cum a ajuns Tariceanu inculpat in Ungaria

Constantinescu a dat si un exemplu care demonstreaza ca Basescu se va folosi chiar si de presa straina ca sa isi linseze adversarii: daca in Romania totul este la stadiul de audieri in cazul fostului premier Calin Popescu Tariceanu, in Ungaria s-a si dat verdictul.

"Saptamana asta am participat la o scoala politica de vara, la Budapesta, organizata de universitatea din Lyon, si m-am trezit intrebat acolo de unii participanti ce se intampla in Romania, ca nici nu am schimbat bine fostul premier si il si judecam pentru coruptie.

Cand mi-am manifestat nedumerirea mi s-a explicat ca presa din Ungaria scrie, deja, ca Tariceanu este inculpat intr-un dosar cu petrol si gaze, e vorba de afacerea Sterling. Or, mie mi se pare ca asemenea materiale fara legatura cu realitatea nu au ajuns intamplator in presa din tara vecina. Vor urma, probabil, si altele de acelasi calibru", a atras atentia Constantinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu forta candida, #camarila Basescu Constantinescu, #prezidentiale Basescu mandat , #presedinte