Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Costurile pentru intretinerea culturilor agricole s-au dublat in 2008

Luni, 25 Februarie 2008, ora 14:23
884 citiri
Costurile pentru intretinerea culturilor agricole s-au dublat in 2008

Costurile pentru infiintarea si intretinerea culturilor agricole de primavara sunt de 2.000 de lei pentru un hectar, dublu fata de anul trecut, cele mai mari preturi fiind platite pentru ingrasaminte si pentru samanta, a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele LAPAR Teleorman, Ion Manaila.

"Costurile pentru infiintarea culturilor agricole in aceasta primavara sunt de 700-900 de lei pentru un hectar, la care se adauga cele de intretinere, astfel incat pentru a cultiva un hectar fermierul trebuie sa plateasca circa 2.000 de lei. Aceste costuri sunt aproape duble fata de anul trecut si, din pacate, pana la aceasta ora nu am primit nicio forma de sprijin financiar", a spus Ion Manaila.

Potrivit acestuia, principala problema cu care se confrunta fermierii tine de costurile pentu achizitionarea ingrasamintelor.

"La noi, un sac de ingrasaminte costa 60 de lei, iar in Ungaria 40 de lei. Mai mult, firmele producatoare de ingrasaminte exporta la un pret mai mic decat vand pe piata interna. Am solicitat Ministerului Agriculturii sa intervina si sa verifice preturile practicate, pentru ca se poate conditiona acordarea unei licente de mentinerea unor preturi mai mici", a explicat Manaila.

Reprezentantul LAPAR a mentionat ca dincolo de costurile la hectar, fermierii se confrunta cu imposibilitatea de a procura samanta necesara pentru infiintarea culturilor de primavara.

"Din cauza secetei de anul trecut, samanta este insuficienta, la porumb se poate asigura doar 20 % din necesar, iar la orzoaica aproape nu se gaseste. Doar la floarea soarelui este suficienta", a spus Manaila.

Acesta a precizat ca pentru realizarea culturilor agricole in aceasta primavara fermierii ar trebui sa primeasca subventiile din fonduri europene.

"Singura forma de subventie acorda in aceasta primavara este plata la hectar si ar fi bine daca banii ar ajunge la timp la fermieri. De asemenea, avem promisiune la la Ministerul Agriculturii ca subventia de un leu pentru litru de motorina se va da in cel mult doua saptamani, dar mi-e teama sa nu se intample ca anul trecut cand am dat banii prin luna mai si nu au mai subventionat aratul, zicand ca a fost deja realizat", a mentionat Ion Manaila.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, pentru NewsIn, ca plata directa la hectar ar trebui sa se acorde inainte de campania agricola de primavara, pentru ca fermierii sa utilizeze subventia pentru infiintarea culturilor, insa acordarea banilor se poate face doar dupa finalizarea controlului in teren.

Pentru plati directe la hectar, suma alocata Romaniei pentru 2007 este 440 de milioane de euro, iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri europene.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#agricultura, #subventii , #stiri economice