Cristian Patrasconiu, o executie profesionala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 August 2009, ora 18:21
8788 citiri
Cristian Patrasconiu, o executie profesionala
Foto: Cotidianul

Cristian Patrasconiu a fost executat profesional la Cotidianul. Cornel Nistorescu i-a pus pistolul la tampla si a tras. O executie sumara, fara acuzatii concrete, aparare si judecata.

A fost dat afara pentru ca nu mai corespunde liniei editoriale a ziarului, o linie editoriala nedefinita inca.

Ma intreb cum poate sa nu mai corespunda insa unei linii editoriale profesioniste si echilibrate unul dintre cei mai profesionisti si echilibrati jurnalisti ai momentului. Cristian Patrasconiu are argument si nu umori, textele sale sunt constructii de argumente, nu catapulte de rahat. Care o fi linia editoriala incompatibila cu o astfel de atitudine profesionala?

Si ma mai intreb ce mutatie fundamentala, poate psihanalizabila, a suferit omul care a apasat pe tragaci. Acelasi om care in urma cu doar 5-6 ani era in prima linie a luptei pentru libertatea presei, valoare fundamentala in numele careia se luase de revere cu Adrian Nastase.

Ce l-o fi transformat pe Cornel Nistorescu dintr-un jurnalist model pentru generatii intregi de ziaristi, intr-un calau al libertatii de exprimare?

Este evident ca-l uraste pe Traian Basescu cu o visceralitate cu mult dincolo de limitele profesionalismului si ale deontologiei, dar de aici pana la a elimina sistematic orice jurnalist care nu se trezeste dimineata si nu e culca seara rostind "Jos Basescu", este o cale ingrozitor de lunga.

Mutenia asurzitoare a breselei

Cel mai tare ma sperie insa altceva. Tacerea breselei. Au reactionat vehement, inclusiv prin demisie (tot respectul pentru Alin Fumurescu si Robert Turcescu) cativa colegi de la "Cotidianul" ai lui Cristian Patrasconiu, multi cu acelasi pistol la tampla. Au mai fost solidarizari individuale, mai mult pe bloguri, inclusiv in cadrul trustului Realitatea-Catavencu (tot respectul pentru Catalin Striblea).

Dar Doru Buscu si Adrian Ursu, oameni cu greutate, fosti colegi ai lui Cristian si actuali sefi ai lui Cornel Nisorescu, degraba "varsatorii" de cereneala si vorbe la orice alta urma de atingere a libertatii de exprimare, au tacut.

Breasla in ansamblul ei, Clubul Roman de Presa, cei care reactioneaza la fiecare vorba aspra, dar fara efecte concrete, rostita de presedinte, de exemplu, la adresa vreunui jurnalist, au tacut cand un ziarist a fost executat profesional, fara niciun motiv concret, pentru delict de opinie, nu de catre un politician, ci de catre un alt jurnalist.

Mutenia aceasta asurzitoare este cu mult mai inspaimantatoare decat gestul lui Cornel Nistorescu, pana la urma doar un om care a luat-o razna si care putea fi oprit. Dar nu este oprit.

Mutenia asurzitoare a breselei dovedeste ca jurnalistii sunt la cheremul oricaror abuzuri, vulnerabili pana la anihilare in fata oricaror presiuni, iar vulnerabilitatea lor este, de fapt vulnerabilitatea presei romanesti in ansamblu.

In aceste conditii, eliminarea lui Cristian Patrasconiu nu este un accident. Este un simptom grav al unui sindrom care, pana la urma, va sufoca presa din Romania.

Talibanii la putere

A inceput exterminarea jurnalistilor echilibrati, a oamenilor argumentului, a celor pentru care pixul este o sabie nu o ghioaga. Interesele politice si economice ale patronilor, publicul isterizat cer sange, visceralitate si un partizanat pe care ei nu sunt dispusi sa le ofere.

Argumentul nu mai are trecere, principiul ca unitate de masura este desuet. La putere in presa sunt talibanii. Isteria ingroapa polemica, sudalma tine loc de idee.

Se pare ca aceasta va fi linia editoriala a "Cotidianului" si, intr-adevar, spre onoarea lui, Cristian Patrasconiu nu poate avea nicio legatura cu ea.

Se pare ca aceasta este dominanta presei romanesti in ansamblu si ma tem ca tot mai multi jurnalisti incepem sa ne simtim singuri si stingheri in ea.

CITITI SI "Arhipelagul Cotidianul"

Ziare.com va provoaca la dezbatere. Publicam doua texte cu abordari diferite ale acuzatiilor de cenzura si de luare a unor decizii discretionare aduse noului director al "Cotidianului", Cornel Nistorescu.

Dvs. ce parere aveti? Ce trebuia sa faca presa in ansamblu? Profitul este cel care dicteaza linia editoriala? Trebuie un sef de gazeta sa justifice public deciziile privind scoaterea de la publicare a unui material sau demiterea unui jurnalist cunoscut?

Ce parere aveti despre primele decizii luate de Cornel Nistorescu in functia de director al ziarului "Cotidianul" si a explicatiilor publice pe care le-a oferit?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cristian Patrasconiu concediere Cotidianul, #Cornel Nistorescu sef Cotidianul, #cenzura Cotidianul , #Cotidianul
Comentarii