Criza fotoliilor - record al suspendarilor pentru Tariceanu II

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 23:05
3538 citiri
Criza fotoliilor - record al suspendarilor pentru Tariceanu II

"Manipularea de presa" pe care a denuntat-o marti dimineata fostul ministru al Muncii s-a transformat intr-o noua demisie de onoare in Guvernul Tariceanu. Una care ii aduce Executivului recordul pentru suspendari.

"Fonfalaul", asa cum a fost a fost poreclit Paul Pacuraru in convorbirile telefonice interceptate de DNA, s-a trezit pe nepusa masa ca trebuie sa renunte la fotoliul care se clatina, ce-i drept, de ceva timp.

Senatul a decis pe 26 august ca Paul Pacuraru poate fi urmarit penal, avizand o cerere a DNA in acest sens. Presedintele Traian Basescu s-a hotarat la 22 septembrie sa semneze suspendarea lui Pacuraru, fara a face acest lucru public, pentru a nu umbri lansarea canidatilor liberali.

Pana una alta, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a acceptat cu inima indoita sa preia interimatul la Ministerul Muncii. Atata timp cat premierul Tariceanu va gasi "cat mai repede", un titular.

Cu doar doua luni inainte de alegeri, o varianta pentru inlocuirea lui Pacuraru ar fi numirea in functia de ministru a unui secretar de stat.

Liberalii ar putea alege astfel dintre secretarii de stat in Ministerul Muncii Denisa Oana Patrascu, Theodora Bertzi, Akos Derzsi, Valer Bindea si Mariana Basuc.

Paul Pacuraru este al saselea ministru care ramane fara fotoliu in baza acuzatiilor de coruptie vazute prin vizorul DNA. Alti semnatari ai demisiilor de onoare sunt Zsolt Nagy, Tudor Chiuariu si Decebal Traian Remes.

Cine a mai ramas fara fotoliu?

Zsolt Nagy - Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (5 Aprilie - 30 Iulie 2007)

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, solicita, la jumatatea lunii Septembrie 2007, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni in vederea inceperii urmaririi penale a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, arata AmosNews.

Potrivit DNA, Zsolt Nagy, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada Decembrie 2004 - Iunie 2007, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Hotararea de Guvern 377 este semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Mai mult, nota de fundamentare, semnata de Zsolt Nagy, privind terenul din Calea Victoriei 133 - 135 explica imprejurarile in care din 1996 imobilul si terenul aferent au intrat in administrarea Regiei Autonome "Posta Romana" din cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Decebal Traian Remes-Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (5 Aprilie - 11 Octombrie 2007)

Pe 8 Octombrie 2007, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie il someaza pe presedintele Romaniei sa ceara urmarirea penala fata de Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Initial, din probele administrate de procurorii DNA, rezulta ca, in cursul lunii Septembrie 2007, Muresan Ioan a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 lei si a sumei de 15.000 lei de la Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului.

Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Ioan Muresan promisese ca va oferi si un autoturism de lux.

In cursul serii de 5 octombrie, procurorii DNA au dispus retinerea lui Muresan Ioan pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor mentionate mai sus, urmand ca acesta sa fie prezentat duminica Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Propunerea de arestare preventiva a fost respinsa, Ioan Avram Muresan urmand a fi cercetat in libertate.

Tudor Chiuariu - Ministrul Justitiei (1 Aprilie - 9 Decembrie 2007)

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, anunta, duminica, 9 decembrie, intr-o conferinta de presa, ca va renunta la functie si promitea ca atunci cand "aceasta inscenare ridicola va lua sfarsit" va reveni in fruntea ministerului pentru a continua reforma in justitie.

In luna septembrie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, decide, in baza Legii nr. 115/1999 privind raspunderea ministeriala, intrunirea Comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei, de data aceasta, de catre Tudor Chiuariu, decizie luata ca urmare a solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la inceperea urmaririi penale fata de acesta. Chiuariu este acuzat de abuz in serviciu in dosarul Posta Romana.

In replica, Chiuariu sesizeaza Administratia Prezidentiala cu privire la posibilele incompatibilitati a doi dintre membrii Comisiei special instituita pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului.

Guvernul emite o Ordonanta de Urgenta prin care modifica legea raspunderii ministeriale. Urmare a deciziei, componenta Comisiei speciale de la Cotroceni care isi da avizul pentru inceperea urmaririi penale va trebui schimbata. Potrivit Ordonantei emise de Guvern, membrii comisiei vor fi judecatori numiti de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 29 Noiembrie 2007, Basescu ii trimite o scrisoare premierului in care ii cere sa il remanieze pe ministrul Justitiei Tudor Chiuariu. Dar nu primeste niciun raspuns. Dupa o saptamana, de data aceasta public, seful statului reitereaza, din nou, lui Tariceanu schimbarea din functie a lui Chiuariu.

In replica, primul-ministru il anunta pe presedinte ca are "alte prioritati, legate de situatia economica si sociala" a Romaniei si ca nu-i va cere demisia lui Chiuariu.

Dar pe 9 decembrie, printr-o declaratie de presa, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, isi anunta demisia, dar il instiinteaza pe Basescu ca se va intoarce.

Teodor Atanasiu - octombrie 2006

In octombrie 2006 Basescu a semnat decretul de suspendare al ministrului Apararii Teodor Atanasiu.

Fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, a fost acuzat - de catre generalul in rezerva Eugen Badalan, fost sef al Statului Major General - de ilegalitati comise in timpul mandatui sau in legatura cu o serie de achizitii publice realizate de MApN.

Teodor Atanasiu a mai fost cercetat pentru abuz in serviciu, dupa ce purtatorul de cuvant al Presedintiei Adriana Saftoiu si deputatul PSD Eugen Bejinariu au facut plangere impotriva sa, insa procurorii militari au dispus neinceperea urmaririi penale pe numele sau.

Traian Basescu l-a suspendat, in data de 12 septembrie 2006, pe Teodor Atanasiu si, desi premierul a insistat ca decretul de suspendare sa fie revocat, presedintele nu s-a lasat induplecat. Nici actiunea in instanta pornita de Teodor Atanasiu nu l-a facut pe Basescu sa revina la sentimente mai bune. si, pentru ca a considerat ca "cel mai destept cedeaza", Atanasiu si-a prezentat demisia in fata primului ministru in 25 octombrie.

Premierul spaniol anunță că se gândește la demisie: "Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc". Ancheta care l-ar putea face pe Pedro Sánchez să renunțe la funcție
Premierul spaniol anunță că se gândește la demisie: "Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc". Ancheta care l-ar putea face pe Pedro Sánchez să renunțe la funcție
Într-un mesaj postat pe rețeaua socială X și intitulat ”Scrisoare către cetățeni”, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunţat miercuri, 24 aprilie, că "se gândeşte" la o eventuală...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#fotoliu, #criza, #Paul Pacuraru, #demisie, #suspendare, #interimat , #demisie