Criza pietei mondiale de electricitate scumpeste motorina

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 18:57
1967 citiri
Criza pietei mondiale de electricitate scumpeste motorina

Cererea de electricitate in crestere, infrastructura invechita a sistemelor de energie electrica si crizele de benzina din tarile in dezvoltare cresc cererea mondiala de motorina, ceea ce ar putea mentine stocurile scazute si preturile mari ale motorinei in urmatorii ani, arata o analiza Reuters.

Extinderea folosirii motorinei in centralele electrice din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si America Latina a generat deja o scumpire semnificativa a produselor distilate din petrol incepand de anul trecut si a contribuit la cresterea pretului titeiului mult peste nivelul de 100 dolari/baril, chiar daca in Statele Unite si in Europa cererea de energie scade treptat.

"Exista o criza de capacitate de generare a energiei electrice in anumite parti ale lumii, inclusiv in Orientul Mijlociu, ceea ce duce la intreruperi in furnizare, si la o crestere a cererii de generatoare electrice pe motorina care sa functioneze in timpul unor astfel de intreruperi", a observat, pentru Reuters, un analist pentru piata petroliera de la compania new-yorkeza Newedge Group, Antoine Halff.

Crizele in aprovizionarea cu gaze naturale din Chile si Argentina, criza electricitatii din Africa de Sud si cresterea cererii de combustibil in China si in Orientul Mijlociu, care se adauga folosirii deja extinse a motorinei pe piata europeana drept combustibil pentru automobile, sunt factorii principali ce scumpesc motorina, spun expertii, citati de Reuters.

Contractele la termen (futures) pentru combustibilul termic tranzactionat la New York Mercantile Exchange, indicatorul de baza de pe piata SUA pentru evolutia pretului motorinei, s-au scumpit cu aproape 140% fata de perioada echivalenta de acum un an, depasind cresterea cu 80% a pretului titeiului din aceeasi perioada.

Cotatiile ridicate de pe piata produselor petroliere distilate survin in contextul in care analistii spun ca pe pietele mondiale se va diminua cererea de energie din cauza crizei creditelor din Statele Unite, care i-a determinat pe soferi sa conduca mai putin, ca urmare a scumpirii benzinei.

Incetinirea cresterii economice americane a determinat Agentia Internationala pentru Energie sa isi revizuiasca in scadere cu 310.000 barili pe zi - pana la 1,3 milioane de barili/zi - estimarea pentru cererea de titei de pe piata internationala din acest an, in conditiile in care se asteapta ca statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) sa isi diminueze cererea cu 200.000 de barili pe zi.

"Cresterea cererii de pe piata mondiala a petrolului a fost generata in primul trimestru aproape in intregime de produsele distilate", a observat, intr-un raport, un analist de la UBS Securities, Jan Stuart.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#motorina, #scumpirem, #criza, #energie , #stiri economice