Cum ii convingem pe cei mici sa mearga la culcare

Marti, 04 August 2009, ora 09:09
1844 citiri
Cum ii convingem pe cei mici sa mearga la culcare

Cantecul "Nani, nani, puiul mamii" nu mai are niciun efect la pustii de azi, nici macar daca este cantat in limba engleza. Plini de energie, iscoditori si dornici de aventura in fiecare clipa, micutii sunt tot mai greu de convins sa mearga la culcare.

Mai ales acum, vara, cand seara este lunga, iar vremea calda si numai buna de stat prin parc alaturi de prieteni, pana dupa ce se innopteaza.

Cum poate totusi un parinte sa infranga incapatanarea celui mic si sa il adoarma seara cat mai usor?

Regula de aur este: "Copilul trebuie bine epuizat". Adica obosit in timpul zilei pana nu mai are pic de energie in el, va sfatuiesc parintii consultati de ehow.com.

Un alt principiu care trebuie respectat este legat de alegerea orei pentru culcare. Sigur, cel mai bine este ca cel mic sa adoarma la o ora rezonabila, dar orice parinte trebuie sa tina cont ca, la fel ca si adultii, copiii au preferinte din acest punct de vedere.

Unii sunt matinali si adorm seara cu capul in farfurie, alaturi de cina intinsa pe masa. Altii dimpotriva, sunt "pasari de noapte". Asa ca nu-l fortati pe cel mic, ci adaptati-va la ritmul lui.

In schimb, daca acesta obisnuieste sa doarma mult la pranz, ajustati-i aceasta perioada. Unii parinti se plang ca cei mici adorm greu seara, fara sa tina insa cont de faptul ca ii lasa sa traga la pranz un pui de somn cam marisor.

Aranjati-i un "culcus" cat mai placut

In plus, incercati sa faceti o rutina din mersul la culcare. Stabiliti o ora de intrat in casa, apoi un program care sa cuprinda baia de seara, cina si cititul povestilor. Daca programul va fi respectat, cu timpul cel mic se va obisnui cu el si nu va mai protesta.

Fiti ferm, dar nu tipati la el. Stabiliti insa niste limite clare. O poveste citita ramane o poveste, nu doua azi si niciuna in restul saptamanii. De asemenea, daca ati stabilit ca la ora 10 se stinge lumina, atunci asa sa fie, fara nicio tocmeala ulterioara.

Pe de alta parte, incercati sa ii faceti cat mai atragator locul in care doarme. Aerisiti bine camera, puneti o muzica placuta si linistitoare si inveliti-l cu paturica preferata, atat pe el, cat si pe ursuletul favorit. Nu va fie teama, pana va deveni adult va renunta la el.

Iar daca cel mic se teme sa ramana singur pe intuneric, asigurati-l ca sunteti in apropiere si dovediti-i acest lucru, revenind o data sau de doua ori in camera lui dupa ce stingeti lumina. Nu fiti foarte rigid din acest punct de vedere, caci veti inrautati si mai rau situatia.

Cu niciun chip insa, nu il obisnuiti sa il luati alaturi de dumneavoastra in patul matrimonial, oricat de drag v-ar fi. Copilul trebuie sa inteleaga foarte clar care este locul sau in familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#copil mers culcare, #adormit copii , #intalniri