Cum lupta autoritatile romane impotriva pirateriei?

Luni, 25 Mai 2009, ora 23:50
3063 citiri
Cum lupta autoritatile romane impotriva pirateriei?

Importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de MP3 playere si iPod-uri trebuie sa plateasca drepturi de autor de 0,5% din valoarea in vama a acestor aparate, potrivit unei Decizii a Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.

Decizia ORDA a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 13 mai si a intrat in vigoare trei zile mai tarziu. Decizia cuprinde protocolul privind lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale, precum si cuantumul acestor remuneratii, informeaza Mediafax.

Prevederile acestei decizii se aplica tuturor persoanelor care fabrica sau importa pe teritoriul Romaniei suporturi pe care se pot realiza inregistrari sonore ori audiovizuale in sistem analog sau digital si/sau de aparate concepute pentru realizarea de copii, in conditiile legii.

In urma negocierilor dintre organismele de gestiune colectiva, pe lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale se regasesc nu mai putin de 17 tipuri diferite de aparate electronice si 8 tipuri de suporturi de stocare.

Lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata poate fi negociata dupa 2 ani de la data publicarii sale in Monitorul Oficial al Romaniei.

Majoritatea aparatelor vor fi taxate cu 0,5% din valoarea in vama a acestora, in timp ce pentru suporturile de stocare va trebui sa se plateasca drepturi de autor in valoare de 3% din valoarea produsului.

In cazul CD writer-elor, DVD writer-elor si a hard disk-urilor incorporat in computer, procentul de 0,5% se va aplica la valoarea ce reprezinta 7% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza CD writer-ul, DVD writer-ul sau hard disk-ul.

Baza de calcul asupra careia se aplica procentele o constituie, dupa caz valoarea totala in vama a aparatelor si suporturilor ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog si digital, in luna pentru care este datorata (in baza de calcul nu intra TVA, taxe vamale, accize) sau valoarea totala a facturilor lunare, emise de fabricanti, pentru aparatele si suporturile ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog si digital (in baza de calcul nu intra TVA), fabricate in Romania.

Sumele, colectate de UPFR

Sumele sunt colectate de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). "Deoarece industria IT&C este foarte dinamica, o data la trei ani se aduce la zi lista de aparate si suporturi pentru a include ultimele inovatii in domeniu. De asemenea, multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit in ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto si terminal de intrare pe Internet)", transmite UPFR, intr-un comunicat.

Iata lista completa a suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale:

a) aparate

1. Televizoare si magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare incorporat, playere audio/video cu mediu de stocare, MP3 playere, MP4 playere, IPOD mediaplayer care suporta urmatoarele formate: AVI, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, XVID, DIVX (v3.11, v4.x, V.5x, V.6x), XVID/VCD, SVCD, DVD, ACC, WMA, WMV, ASF, MP3, MP4, WAV, IMOD si orice versiune a acestora dezvoltata ulterior - 0,5%

2. Blu ray recorder - 0,5%

3. HD DVD recorder - 0,5%

4. Audio recorder - 0,5%

5. Minidisk recorder - 0,5%

6. Video recorder - 0,5%

7. CD recorder, echipament HI FI ce functioneaza de sine statator - 0,5%

8. DVD recorder, echipament HI FI ce functioneaza de sine statator - 0,5%

9. MP3 recorder - 0,5%

10. CD writer - 0,5%

11. DVD writer - 0,5%

12. CD writer incorporat in computer - 0,5% (procentul se aplica la valoarea ce reprezinta 7% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza CD writer-ul)

13. DVD writer incorporat in computer - 0,5% (procentul se aplica la valoarea ce reprezinta 7% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza DVD writer-ul)

14. Hard disk extern, inclusiv cel cu intrare si/sau iesire audiovideo, indiferent de denumirea purtata - 0,5%

15. Hard disk incorporat in computer - 0,5% (procentul se aplica la o valoare ce reprezinta 10% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza hard disk-ul)

16. Stick-uri de memorie - 0,5%

17. Telefoane cu functii de reproducere a inregistrarilor sonore sau audiovizuale MP3, MP4, AAC, WMA, WAV, Real etc. (de exemplu: Iphone etc.) cu capacitate de stocare mai mare de 64 Mb - 0,5%

b) Suporturi

1. Carduri de memorie (altele decat cele pentru telefoane) - 3%

2. Carduri de memorie pentru telefoane - 3%

3. Disc Blu ray - 3%

4. HD DVD Disc - 3%

5. Casete audio - 3%

6. Minidisk - 3%

7. Casete video tip VHS, Super VHS (cu exceptia casetelor pentru camerele video portabile de genul: Video 8, Digital 8, HI8, DVM, VHS-C, Super VHS-C), D-VHS, casete video HD - 3%

8. Orice tip de DVD sau CD blank, inclusiv de CD data - 3%

Lista a fost negociata si aprobata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual - Societatea Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) si Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM).

De asemenea, si-au dat acordul Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFAR-ARGOA), Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania (ADPFR), pe de o parte, si Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Societatea Comerciala "Star Print Trade Co." - S.R.L., Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), Societatea Comerciala "Vodafone Romania" - S.A. si Societatea Comerciala "Orange Romania" - S.A., pe de alta parte, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta decizie.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#drepturi autor, #telefoane mobile, #mp3 player, #iPod, #CD, #dvd , #preturi telefoane mobile