Cum sa recunosti un barbat depresiv?

Duminica, 18 Ianuarie 2009, ora 20:15
22687 citiri
Cum sa recunosti un barbat depresiv?

Esti iritabil, izolat si retras? Lucrezi mai tot timpul, bei prea mult alcool, consumi substante stupefiante si cauti sa simti aventura in cadrul unor activitati riscante?

Daca da, poate ca esti urmarit de ceea ce a numit Winston Churchill "negru de caine"- depresie masculina. Churchill a incercat sa isi invinga boala prin consum excesiv de alcool si munca in exces, potrivit Msn.

Altii incearca sa se vindece de starile depresive prin condusul periculos, practici sexuale periculoase sau se inchid in sine. Dar nici una dintre aceste metode nu vor trata depresia, ba din contra. Daca sunteti barbat si suferiti de depresie aveti un risc crescut de suicid.

Depresia afecteaza aproximativ 6 milioane de barbati si 12 de milioane de femei in fiecare an numai in America, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Mintala.

Este posibil sa credem ca barbatii sunt mai putin afectati de depresie, dar acest lucru nu este adevarat in intregime. Cercetatorii au incercat sa inteleaga cum si de ce depresia masculina poate fi diferita fata de cea feminina.

Cu toate ca problemele raman deschise pentru dezbatere, ele includ posibilitatile ca: depresia la barbati este de multe ori nediagnosticata; barbatii si femeile isi experima diferit simptomele depresive.

Barbatii cu depresie au o probabilitate mai mare de a muri prin sinucidere decat femeile. Depresia la barbati nu poate fi la fel de larg recunoscuta ca ceea feminina si ramane de multe ori nediagnostica. Barbatii depresivi nu se trateaza pentru ca au o mare reticenta in a discuta despre simptome.

Ca barbat, s-ar putea sa nu fie deschis sa vorbeasca despre simptome, in special despre emotiile si sentimentele pe care le are, in fata familiei sau prietenilor, ca sa nu mai vorbim de medici. Din aceasta cauza bolnavul nu este diagnostic si nu primeste un tratament corespunzator.

Unii barbati vad depresia ca o boala mintala care le ameninta masculinitatea. Barbatii au fost invatati sa se plaseze pe un accent pe independenta, a competitivitatii, a stoicismului emotional si auto-controlului. Altii cred ca sunt "efeminati" cand isi exprima sentimentele si emotiile asociate cu depresie si incearca sa le suprime.

Ei se refugiaza in consumul excesiv de alcool sau de alte substante interzise. Insa unii barbati care sufera de depresie chiar daca sunt diagnosticati refuza sa ia tratamentul. Acestia pot refuza asta din cauza ca se tem sa nu fie stigmatizati de familie, prieteni sau de colegii de munca.

Simptomele despresiei masculine

Unele dovezi sugereaza ca depresia la barbati este diferita fata de cea feminina.

Printre simptome se numara: violenta sau comportamentul abuziv, furie inadecvata, comportament evaziv, cum ar supraimplicare in munca sau sport, comportament riscant, cum ar fi conducerea nesabuita, practici sexuale periculoase, alcool sau abuz de alte substante periculoasre si ganduri frecvente de suicid. Desi femeile au o frecventa mai mare de tentative de suicide, barbatii au mai multe sanse de a duce sinuciderea pana la capat.

In cazul in care aveti ganduri de sinucidere trebuie sa obtineti ajutor cat mai curand posibil. Ca si alti oameni, este posibil sa simtiti ca simptomele voastre de depresie simptome nu sunt grave. Ati putea incerca chiar sa negati simptomele depresiei, sa le ignorati sau sa le ascundeti in consumul de alcoool excesiv. Dar aceste incercari nu vor face decat sa agraveze boala si sa cresteti riscul de a va pierde viata.

Este nevoie de un efort de a practica tratamentul pe care il recomanda doctorul. Tratamentul de la doctor sau psiholog o sa va ajute sa invatati anumite deprinderi sanatoase.

Sa va stabiliti telurile: Stabiliti obiective realiste si sarcini prioritare . Cauta sprijin emotional la un partener sau de la familie, prieteni. In general, oamenii tind sa nu tina seama de valoarea sprijinului emotional.

Trebuie sa te implici in activitati in aer liber sau relaxante, cum ar fi exercitiile, filmele, jocurile cu mingea sau pescuitul.

Nu intarzia luarea deciziilor importante, cum ar fi schimbarea locului de munca, pana cand simptomele depresiei dispar. Si nu in ultimul rand trebuie sa stii ca exista multe tratamente eficiente pentru depresie. Asa ca nu incerca sa depasesti asta de unul singur pentru ca consecintele pot fi devastatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#depresia masculina, #violenta excesiva, #tentativa suicid , #sanatate