Cum scapi de "nervi" la munca

Miercuri, 19 August 2009, ora 23:40
6283 citiri
Cum scapi de "nervi" la munca

Capacitatea de a fi mereu pozitiv la munca este esentiala pentru ca orele petrecute la birou sau serviciu sa nu devina o corvoada.

E simplu sa spui cuiva sa zambeasca si sa crezi ca i-ai dat cel mai bun sfat, in realitate, pentru el, zambetul s-ar putea sa fie cel mai dificil lucru de facut in acel moment.

Dar nu imposibil, din fericire. Iar statisticile arata ca o singura greseala poate transforma un superior de sex feminin intr-un sef urat de majoritatea angajatilor.

In timp ce sefilor barbati li se trec mai usor cu vederea iesirile si greselile de conduita in general, e de ajuns un singur gest nelalocul lui savarsit de o biata sefa pentru a fi stigmatizata de subalterni ani buni dupa aceea, explica Pat Heim, CEO al unei firme de consultanta specializata in diferentele la locul de munca in cazul angajatilor de sex feminin si masculin.

Un sef pozitiv este unul responsabil

In plus, cel putin in cazul sefilor, este esential ca acestia sa fie pozitivi pentru ca atmosfera sa fie una benefica. Si asta pentru ca atitudinea, starea de spirit, este una contagioasa, dupa cum a aratat un studiu realizat de Univesritatea Pennsylvania.

In plus, o atitudine pozitiva a superiorilor ridica performantele atat individuale, cat si de grup, la locul de munca, a demonstrat si un studiu realizat in 2007 de Universitatea Fairfield, dupa cum relateaza Forbes, citata de msn.com.

Mai ales in conditiile actuale, in care multi dintre salariati cauta la liderii lor calmul in imprejurari de-a dreptul haotice, dupa cum declara autorul lucrarii "Leading from the Front: No-Excuse Leadership Tactics for Women".

In general, starea proasta si iritarea sunt efecte ale furiei, temerilor de a esua, reale sau inchipuite. Unii oameni admit ca tipa, plang, sunt temperamentali si schimbatori, acesta fiind felul lor de a se manifesta. Doar ca acest gen de comportament duce la instrainare si la erodarea credibilitatii in fata celorlalti.

Ce poti face pentru a te stapani si a-ti aseza pe fata un zambet real si nu fortat? Raspunsul l-au dat cativa psihologi. In timp ce unele sfaturi sunt cel putin interesante, altele sunt binecunoscute, dar chiar si asa merita repetate.

Tinand cont ca urmeaza o alta saptamana de munca, vacanta a trecut sau mai e mult pana la ea sau ca anul acesta nu mai vine, sau ca mai ai atatia ani pana la pensie...

Fii cu mintea acolo!

Cand te simti irascibil sau suparacios e usor sa dai vina pe toate nefericirile din viata ta. Poti arata inspre sef, sot, intersectia imposibila etc.

Dar chiar daca fiecare in parte sau toti la un loc reprezinta o problema, ei nu sunt stapani peste reactiile tale. Esti singurul raspunzator pentru asta.

Controlul proprilor reactii nu e decat managerierea propriilor ganduri, explica psihologii.

Daca seful iti da un proiect cu un termen-limita aproape imposibil, e usor sa te pierzi cu firea si sa te trezesti gandind: "Nu pot sa cred ca-mi face asta din nou! Chiar nu realizeaza ca mai am inca 10 lucruri de facut saptamana asta? Ca sa nu mai vorbim de familia care are nevoie de mine intreaga... nu ca ar avea de unde sa stie ce inseamna asta...".

Cu alte cuvinte, ce faci in acele momente se cheama irosire de timp si energie pretioasa, gandindu-te la restul problemelor pe care le ai pe cap si facandu-ti mii de ganduri legate de un viitor sumbru.

Solutia, in aceste conditii, este sa incerci sa revii in prezent, in locul in care te afli, adica la munca. Si ori sa te apuci de proiectul imposibil, ori sa ceri ajutor, ori sa-i explici sefului de ce termenul-limita este imposibil de respectat.

Tine talpile pe podea!

Tot psihologii sunt cei care recomanda ca talpile sa fie literalmente pe podea atunci cand lucram la birou. Aceasta pozitie ne ajuta sa ne amintim in orice moment locul in care ne aflam.

Putem sta in picioare sau asezati, cu conditia ca talpile sa se afle pe podea. Sub nicio forma nu trebuie sa stam cu picioarele sub sezut, chiar daca natura jobului ne-ar permite aceasta pozitie, pentru ca mintea tinde sa plece departe si cu greu ne-am mai putea aduna.

Este permisa si pozitia picior peste picior, cu conditia ca, din cand in cand, sa impingem cu talpa aflata pe sol in podea, pentru a constientiza mai bine locul in care ne aflam. Se garanteaza astfel picajul in mare viteza din lumea viselor in lumea reala, concreta.

Fa exercitii de respiratie!

O stare proasta isi are radacinile in creier, dar se reflecta si asupra fizicului. De unde si necesitatea unei solutii la nivel fizic.

Tehnicile de respiratie pot diminua efectul pe care o stare proasta il poate avea asupra noastra, oprindu-ne de la gesturi necugetate, cum ar fi ridicarea tonului.

A respira cu lacomie nu inseamna doar a apasa pe butonul de "pauza", explica psihologii. Atunci cand ceva ne supara, de cele mai multe ori ne blocam si uitam sa respiram; suntem prea nervosi.

"Cand simtim o amenintare, partea primitiva din creier pregateste corpul sa lupte, sa fuga sau sa inghete, trimitand sange in brate si picioare, deci departe de creier, ceea ce mareste starea de confuzie", explica ei.

Tehnicile de respiratie, in cadrul carora se respira incet, adanc si ritmic pot elimina acest tip de raspuns. Atunci cand inspiri adanc, mesajul trimis catre creier este ca situatia se afla in control.

Pentru a beneficia cat mai mult de pe urma acestor tehnici, se recomanda ca acestea sa fie executate timp de 10 minute zilnic. Altfel, va fi dificil sa obtii efectul maxim exact in momentul critic.

Si sportul ajuta!

Desi ar putea parea ciudat, exercitiile fizice reprezinta o alta cale, pe cat de simpla, pe atat de eficienta, in stapanirea emotiilor negative la serviciu. Din pacate, e un pic cam dificil sa te apuci de sport cand stii ca in 15 minute ai intalnire cu acel client de temut. Nici de Pilates nu poate fi vorba.

Din fericire, nici macar nu e nevoie sa faci asta. O plimbare de 10 - 15 minute pe coridoare sau prin curtea institutiei, daca nu ai posibilitatea de a iesi de acolo, face minuni, explica profesorul de psihologie Robert Thayer, de la Universitatea de Stat din California.

"Are un efect pozitiv si imediat", explica Thayer. "Acest tip de plimbare alunga tensiunea din muschi si energizeaza organismul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#remedii stare proasta, #chef munca serviciu, #remedii nervi serviciu, #tehnici eliberare stres, #stres munca eliberare , #munca strainatate